Αρχίζει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες, το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό των δράσεων των Κρατών Μελών για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού (COVID-19) από την Κίνα, υπό την προεδρία του Vili Beroš, Υπουργού Υγείας της Κροατίας.
Οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν και δημόσια ανταλλαγή απόψεων για τον κορωνοϊό και τα σχετικά μέτρα.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) Andrea Ammon και ο Mike Ryan, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), θα συμμετάσχουν επίσης στη συζήτηση μέσω βιντεοκλήσης.
Αναλυτικά, οι Υπουργοί Υγείας θα ανταλλάξουν απόψεις για να καταγράψουν τις συνέπειες της εμφάνισης κρουσμάτων ανθρώπινων περιστατικών με μόλυνση. Θα συζητήσουν επίσης τα μέτρα και τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον τομέα της δημόσιας υγείας. Οι Υπουργοί θα διεξαγάγουν τη συζήτηση με βάση ένα κατευθυντήριο σημείωμα της Προεδρίας (έγγραφο συζήτησης), το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη μια ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας;
-Πώς βλέπετε τον ρόλο της Κομισιόν όσον αφορά την παροχή υποστήριξης στα Κράτη Μέλη;
- Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εμφάνιση ασθενειών και άλλα σοβαρά γεγονότα σε τρίτες χώρες μπορούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, ποια μέτρα πρέπει να αναληφθούν από κοινού προκειμένου να διασφαλιστεί ένας βιώσιμος εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς; Ποια θα ήταν τα καταλληλότερα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Οι πρώτες περιπτώσεις μόλυνσης από τον κορωνοϊό αναφέρθηκαν στην Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, σημειώνεται.
Στις 28 Ιανουαρίου 2020, η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ με σκοπό την ανταλλαγής πληροφοριών. Την ίδια ημέρα, η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης με στόχο την παροχή προξενικής υποστήριξης για τον επαναπατρισμό πολιτών της ΕΕ από το Wuhan της Κίνας. Στις 7 Φεβρουαρίου, η Προεδρία συγκάλεσε μια τηλεδιάσκεψη υψηλού επιπέδου, όπου τα Κράτη Μέλη, μαζί με εκπροσώπους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν την κατάσταση. Αντάλλαξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα και τις δραστηριότητες που αναλήφθηκαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με την ενεργοποίηση των εθνικών συστημάτων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Οι Υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού, καλωσορίζοντας την αποτελεσματική απάντηση της ΕΕ στην απειλή μιας πιθανής πανδημικής εστίας και ζητώντας αυξημένη συνεργασία τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Τα συμπεράσματα παροτρύνουν τα Κράτη Μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν τον COVID-19, να ενισχύσουν τη συνεργασία και να μοιραστούν διαρκώς πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του ιού στο έδαφός τους. Η Κομισιόν καλείται να βοηθήσει τη συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών, να εξετάσει τρόπους για να διευκολύνει την πρόσβαση των Κρατών Μελών σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και να αξιολογήσει τις συνέπειες των παγκόσμιων απειλών για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων εντός της ΕΕ.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις