Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται συστηματικά και οικοδομούν, με θεμέλια τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό, την ειρήνη και την ευημερία, Κάστρο ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στο Σίδνεϊ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία συναντήθηκε με τους ομογενείς και των τριών πολιτειών, που περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα των επαφών του.
Στο Σίδνεϊ όπως και στη Μελβούρνη, ο κ Συλλούρης απευθύνθηκε στους ομογενείς με χαιρετισμό και ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις που του υπέβαλαν.
Σημειώνοντας πως ως συνέχεια της επίσκεψης του στην Αυστραλία, ζητά έργο και αποτέλεσμα, παρατήρησε πως όταν νέοι απόδημοι 3ης και 4ης γενιάς μπορούν να κρατούν την παράδοση και να διατηρούν ζωντανή την πατρίδα, αυτός ο λαός δεν υποκύπτει και μαζί ενωμένος ο μητροπολιτικός Ελληνισμός με αυτόν της διασποράς μπορεί να μετατρέψει σε νίκη, την όποια δύσκολη κατάσταση.
Οι απόδημοι της Αυστραλίας είναι τόσο μακριά από την Κύπρο έχουν μέσα τους την πατρίδα και ζήτησαν μόνο ένα πράγμα, να τους δώσουμε εφόδια και να συνδράμουμε ώστε να βοηθήσουν την πατρίδα τους, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ακολούθως είπε ότι "είσαστε πολύ καλύτερα πληροφορημένοι και έχετε πιο καθαρό μυαλό από πολλούς στην Κύπρο. Διαπιστώσαμε την ενότητα, την αλληλεγγύη και συναδέλφωση, μεταξύ της παροικία και επιστρέφουμε στην Κύπρο με μήνυμα και στην ίδια τη Βουλή".
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι επικρατεί κρίσιμη και επικίνδυνη η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και καθώς η ‘Αγκυρα, εισέβαλε στη Συρία και έφθασαν να γίνονται κοινές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της Συρίας με την Τουρκία.
Η αραβική άνοιξη μετατράπηκε σε καύσωνα καταστροφής, παρατήρησε ο Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας ότι η Τουρκία εισέβαλε με το πρόσχημα να πολεμήσει τον ISIS στη Συρία και ακολούθησε η εισβολή στη Λιβύη.
Καθησυχάζοντας τους ομογενείς, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως σε αντιπαραβολή αυτής της στρατοκρατικής προσέγγισης της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρος δημιουργούν σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία την Ιορδανία και τέθηκαν τα θεμέλια για τη συνεργασία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη των λαών, την ευημερία.
Πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν θέλει τον στρατό και τα όπλα να πολεμήσει, αλλά ακολουθεί "την οδό της αγάπης, της συνεργασίας, της ανάπτυξης". Κάλεσε τους ομογενείς όπως και όλους τους Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδα "να κρατήσουμε τις παραδόσεις και τον οικουμενικό ελληνικό χαρακτήρα, για να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα".
Αναφερόμενος στις επαφές που πραγματοποίησε στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως με τον Γενικό Κυβερνήτη David Hurley, συμφώνησαν ότι τώρα είναι η ώρα να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην Κοινοπολιτεία.
Ερωτηθείς εκ νέου τι θα ήθελε η ηγεσία της Κύπρου να κάνουν οι ομογενείς ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αυστραλία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν μπορούμε να υποδείξουμε σε εσάς, ούτε στον Κυβερνήτη, που είναι πολύ καλός γνώστης, της Κύπρου και της περιοχής τι θα πράξουν. Ενημερώνουμε για τις θέσεις μας και έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη, στην πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας που πολιτεύεται σε θέσεις αρχής.
Σε ερώτηση για το Brexit και τις επιπτώσεις στην Κύπρο, είπε πως αντιμετωπίζεται όπως και από τις άλλες χώρες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι από τα κεντρικά ζητήματα που συζητήθηκαν, εξαιρετικής σημασίας είναι η απόφαση για συνεργασία με το Ινστιτούτο Παιδικού Καρκίνου του Πανεπιστημίου Νέας Νοτίου Ουαλίας και την Καθηγήτρια Μαρία Καβαλλάρη.
Πρόσθεσε ότι "θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δίκτυο συνεργασίας σε διάφορους τομείς της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα προωθηθεί η δημιουργία σχολείου μέσα στο νοσοκομείο για παιδιά".
Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί το αίτημα της παροικίας να λαμβάνουν δωρεάν τα προγράμματα του ΡΙΚ και της ΕΡΤ και καταλήγοντας είπε ότι από τώρα και στο εξής θα είμαστε πιο κοντά και θα επικοινωνούμε περισσότερο.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας Σωτήρης Τσουρής, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής και τη διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, είπε ότι η παροικία στο Σίδνεϋ γέμισε με κυπριακή μυρωδιά.
Πρόσθεσε ότι οι απόδημοι 16.000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μας, ενωμένοι κρατάμε τα λάβαρα ψηλά.
Πρόσθεσε ότι παρακολουθούμε τα όσα επισυμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ενέργειες της Τουρκίας στις γειτονικές χώρες. Ακολούθως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να μεταφέρει τον αγωνιστικό παλμό της ελληνικής και κυπριακής παροικίας του Σίδνεϊ στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι θέλουμε να γνωρίζεται ότι είμαστε πάντα στο πλευρό σας.
Ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Χρίστος Καράς είπε πως είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, αλλά δεν είναι μόνη, καθώς, σημείωσε έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ. Στόχος του αγώνα είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης, κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής, εποίκους και εγγυήσεις.
Ο Επίσκοπος Μελόης Αιμιλιανός ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής και την διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία «να καταφέρετε όσα η ιστορία δεν κατάφερε μέχρι τώρα για την Κύπρο».
Παρατήρησε περαιτέρω ότι ο Θεός μας έδωσε κάποια θέση στην ιστορία και τον τόπο μας. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το σκοπό μας, θα πρέπει από τη θέση που μας αξίωσε να αφιερωθούμε στους άλλους και να διαχειριστούμε την εξουσία μας για ένα καλύτερο μέλλον.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις