Μια καταγγελία η οποία, προφανώς, σχετίζεται και με το ζήτημα της αυτονόμησης και αναβάθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και με όλα τα λειτουργικά ζητήματα που ανακύπτουν, έφθασε στην ιστοσελίδα του ToTHemaOnline.
Του Γιώργου Τάττη
Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία στην ιστοσελίδα μας, αλλοδαπή καρκινοπαθούσα γυναίκα παντρεμένη με Κύπριο πολίτη, δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από το – σχεδόν εξ’ ολοκλήρου – απών ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που αφορούσαν την απουσία Ογκολογικού Κέντρου στην Πάφο και την ταλαιπωρία που υφίστανται δεκάδες καρκινοπαθείς της πόλης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το πρώτο περιστατικό λιποθυμίας της ασθενούς έλαβε χώρα στις 11 Νοεμβρίου 2019 και έκτοτε ξεκίνησαν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις. Εν τούτοις, από τις 2/12 που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Πάφου, η βιοψία έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν και η ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Λεμεσό με ασθενοφόρο. Η καταγγελία αναφέρει ότι περίμεναν για πάνω από ένα μήνα για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις για την εξειδικευμένη διάγνωση, όμως, η ανεπάρκεια σε εξοπλισμό και προσωπικό του Νοσοκομείου Πάφου, δεν επέτρεψε την έγκυρη παρέμβαση. Σε διάφορες ερωτήσεις των οικείων προσώπων της θανούσας, το νοσοκομείο ανέβαλλε συνεχώς τις ενέργειες που απαιτούντο για την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης.
Το ζήτημα προκύπτει, σύμφωνα με την καταγγελία, από το γεγονός του ότι υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Η καταγγελία συμπληρώνει ότι κατά την διάρκεια της διαμονής της ασθενούς στο νοσοκομείο, την έχει εξετάσει εξειδικευμένος ογκολόγος μόνο μία φορά. Το νοσοκομείο της Πάφου επισκέπτεται ογκολόγος μία φορά την εβδομάδα και αυτός, εκ περιτροπής. Οι επισκέπτες ογκολόγοι έχουν να εξετάσουν και να παρακολουθήσουν την πορεία δεκάδων ασθενών σε μία μόνο μέρα. Οι οικείοι της θανούσας αναρωτιούνται ευλόγως, πώς μπορεί ένας γιατρός και μάλιστα εκ περιτροπής, να διαχειριστεί ένα δυσανάλογο όγκο ασθενών. Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρχει καν εβδομαδιαία τριβή με τους ασθενείς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ψυχολογία και την αποθεραπεία των νοσούντων.
Η πορεία της υγείας της ασθενούς, όπως αναμένετο χειροτέρεψε και της γνωστοποιήθηκε ο επικείμενος θάνατός της. Εάν και εφόσον κρίθηκε ότι η ασθενής ήταν σε προχωρημένο στάδιο και δεν μπορούσε να υπάρξει η όποια θεραπεία, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για ένα αξιοπρεπές τέλος; Όπως καταγγέλλεται, η ασθενής αποφάσισε να ταξιδέψει στην χώρα καταγωγής της για τις τελευταίες της στιγμές. Παρόλα αυτά, μόνο την ύστατη έγιναν προσπάθειες εκ μέρους των γιατρών για να καταφέρει η ασθενής να ταξιδέψει, όταν και συνάντησαν άρνηση από το προσωπικό του αεροδρομίου και της αεροπορικής εταιρείας, λόγω και της κακής κατάστασης στην οποία διήλθε η ασθενής.
Τελικά, η ασθενής μετέβη σε ιδιωτική κλινική όπου και απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου. Το ThemaOnline επικοινώνησε 3 φορές με τα αρμόδια πρόσωπα του Νοσοκομείου Πάφου, όμως, δεν κατέστη δυνατό να απαντηθούν τα ερωτήματά που ετέθησαν, καθώς ακόμη αναμένεται να ερευνήσουν το περιστατικό και να απαντήσουν. Όμως, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Πάφου επισκέπτεται ογκολόγος γιατρός μόνο μία φορά την εβδομάδα, εκ περιτροπής. Σε ερώτησή μας, κατά πόσον υπάρχουν αιτήματα εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου, για περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού και των εγκαταστάσεων που αφορούν τους καρκινοπαθείς, η απάντηση ήταν αρνητική.
Όπως αναφέρει η καταγγελία, «σηκώνονται πύργοι, καζίνα, δίνονται διαβατήρια σε Κινέζους. Η Πάφος είναι η πόλη των αντιθέσεων. Απ’ όλα έχει ο μπαξές εκτός από νοσοκομείο. Πεθαίνουν άνθρωποι χωρίς θεραπεία, μόνο με χορηγία παυσίπονων».
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκε εκ νέου καταγγελία στο τοπικό PafosNet, για ενδεχόμενο θανάτου 68χρονου από ιατρική αμέλεια. Επίσης, εκκρεμεί καταγγελία και για τον θάνατο Νεπαλέζας γυναίκας ανήμερα των Θεοφανίων, όπου αν και πήρε εξιτήριο από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, απεβίωσε την επομένη. Ο ΟΠΥΚΥ ενημέρωσε ότι ξεκίνησε έρευνα από ερευνητικό λειτουργό για το εν λόγω περιστατικό. Σε επικοινωνία της ιστοσελίδας μας με τον ΟΚΥΠΥ δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση. Η διεύθυνση του Νοσοκομείου Πάφου όμως μας ενημέρωσε σήμερα 17/2 ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Σε αυτό το κλίμα, εμπίπτουν και οι καταγγελίες καρκινοπαθών της Πάφου, για την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται, για την μετάβασή τους σε Λεμεσό και Λευκωσία. Η εφημερίδα 'Πολίτης', που έφερε την καταγγελία στη δημοσιότητα στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, αναφέρει ότι οι ασθενείς βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, μετά και τις χημειοθεραπείες που υφίσταντο. Εντούτοις, έπρεπε να υποστούν και την επιστροφή τους στην πόλη τους, υπομένοντας τις παρενέργειες, χωρίς καν την συνοδεία ενός νοσηλευτή.
Παρά τις διαρκείς δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται στο ThemaOnline, ας γίνει, τουλάχιστον, παραδοχή της ανεπάρκειας και έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγονται δύσκολα περιστατικά για τα οποία δεν παίρνει κανείς την ευθύνη.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΟΚΥΠΥ, μετά και τις καταγγελίες από τους επαγγελματίες Υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων για ανεπάρκειες, απουσία διαλόγου και έλλειψη επικοινωνίας με τον ΟΠΥΚΥ, από την Δευτέρα 17/02 θα ξεκινήσουν επισκέψεις στα νοσηλευτήρια Παγκύπρια και συναντήσεις με όλους τους φορείς που εμπλέκονται. Υπάρχει άραγε στην ατζέντα και το θέμα του Νοσοκομείου Πάφου;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις