Κακό ή κακό για τον Ολυμπιακό το γεγονός πως η Άρσεναλ προέρχεται από το πιο δημιουργικό 45λεπτο της εποχής Αρτέτα πριν έρθει στο Φάληρο;
Οι ενδοιασμοί για την πρόσληψη του ‘άστρωτου’, άνευ χιλιομέτρων στην προπονητική, Μικέλ Αρτέτα πριν από 2 μήνες, παρόλο που έχει κλάψει για το έμβλημα, παρέμεναν άκαμπτοι έως το 45′ του εντός έδρας αγώνα με τη Νιουκάστλ. Ένα 0-0 που από το 54′ ως το 95′ έγινε 4-0!
Η Άρσεναλ ήταν πιο boring από την αυθεντική έκδοση στα τέλη των 80s – αρχές των 90s και συμπληρώνοντας 135 στείρα λεπτά, μετά το 0-0 απέναντι στην Μπέρνλι, είχε μείνει για όγδοη φορά χωρίς γκολ στο πρώτο μισό των τελευταίων δώδεκα αγώνων πρωταθλήματος. Συνδυαστικά δε με το γεγονός πως με σημείο εκκίνησης το 1-1 με την Μπόρνμουθ, στις 26 Δεκεμβρίου, η λονδρέζικη ομάδα νίκησε μόνο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0), ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, σε επτά απόπειρες (1-5-1) και είχε βρεθεί στο δεύτερο μισό της κατάταξης, η αμφισβήτηση της επιλογής του Ισπανού τεχνικού δεν είχε καταλαγιάσει.
Τουλάχιστον δεν έβρεχε.
Υπό τις οδηγίες του πρώην συνεργάτη του Πεπ Γκουαρδιόλα η Άρσεναλ μετρούσε κατά μέσο όρο μόλις 2.9 σουτ στην εστία ως το ματς της Κυριακής, μια απόδοση χαμηλότερη κατά 1.6 τελειώματα επί εποχής Ουνάι Έμερι. Ταυτόχρονα αποτύγχανε κάθε φορά που επιχειρούσε να επιβληθεί με το παιχνίδι της, έχοντας δεχθεί γκολ (από Τσέλσι δύο, Κρίσταλ Πάλας, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Μπόρνμουθ χωρίς να ισοφαριστεί) αφού πρώτα είχε προηγηθεί.
Θ’ αναρωτηθείς εύλογα πώς προέκυψε το ευρύ 4-0. Η απλοϊκή απάντηση περιλαμβάνει το τρίλεπτο ξέσπασμα στο δεκάλεπτο 50′-60′ και τα δύο γκολ από το 90′ ως τη συμπλήρωση του πέμπτου λεπτού των καθυστερήσεων. Θα περιγράψεις κατόπιν ως μαγική εικόνα το αποτέλεσμα. Όχι ακριβώς, είναι αλήθεια. Υπάρχουν πειστήρια.
Ο Μάρτιν Κίον, παλαίμαχος των ‘κανονιέρηδων’ και νυν αναλυτής του BBC, έγραψε ότι κατά το πρώτο ημίχρονο οι ποδοσφαιριστές του Αρτέτα «περίμεναν να συμβεί κάτι αντί να το κάνουν να συμβεί«. Η σύγκριση με την απόδοση του δεύτερου μισού ήταν χαώδης. «Έπαιξαν με ελεύθερα, πρέπει να τους είπαν να εκφράσουν τους εαυτούς τους«, συμπλήρωσε στο report για το παιχνίδι ο παλαίμαχος στόπερ, αναγνωρίζοντας την ολική μεταμόρφωση ενός συνόλου που κινδύνευε να ηττηθεί.
Τ’ ανεβάσματα των πλάγιων μπακ, τόσο του Μπουκάγιο Σάκα από αριστερά όσο και του Έκτορ Μπεγερίν από δεξιά, που αντιμετώπιζαν θέματα στο πρώτο ημίχρονο, ήταν πολλά. Μια τακτική τροποποίηση που ενεργοποίησε αυτομάτως τον Μεσούτ Εζίλ. Ο Γερμανός, με ελεύθερο χώρο πλέον μπροστά του, έβλεπε ν’ απλώνονται περισσότερες επιλογές ανάπτυξης όταν είχε την μπάλα στα πόδια και τη μοίραζε αναλόγως.
Αναμφίβολα το γρήγορο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ ευνόησε την αποστολή της Άρσεναλ απέναντι σε μια καλά οργανωμένη 11άδα από τον Στιβ Μπρους, η συνέχεια ωστόσο ήταν αυτή που εγκαθίδρυσε τους γηπεδούχους ως κυρίαρχο σύνολο στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μικέλ Αρτέτα αρκέστηκε να πει ότι «όταν κάνουμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε και τα έχουμε δουλέψει στην προπόνηση, θα πάρουμε τα αποτελέσματα και τις ανταμοιβές. Είναι μέρος της διαδικασίας«. Με τη φράση του ζητούσε επί της ουσίας λίγο παραπάνω χρόνο προτού εμφανίσει ένα αποτέλεσμα που θ’ αγγίζει το απόλυτο ή κάτι κοντά σε αυτό.
Θα συμφωνήσεις εδώ πως το ξεδίπλωμα της επίθεσης που έφερε το 3-0 από τον Εζίλ ήταν ένα πρώτο δείγμα γραφής της δουλειάς του. Μέχρι την επίτευξη του γκολ από τον Γερμανό, του πρώτου του μετά από 10 μήνες (21/4/19) μετρήθηκαν 35 μεταβιβάσεις χωρίς παρεμβολή αντιπάλου, με την μπάλα να περνά από καθέναν παίκτη της 11άδας. Τουλάχιστον μία φορά την άγγιξαν όλοι.
«Είναι ένα κομμάτι του τι χτίζουμε εδώ. Όταν όλοι εμπλέκονται σε αυτό και καθένας νιώθει ότι συμμετέχει στην εξέλιξη ενός γκολ, είναι πολύ ευχάριστο για μένα«, συμπλήρωσε. Μεταξύ αυτών φυσικά ο Νικολά Πεπέ, η πιο δαπανηρή μεταγραφή που έκλεισαν ποτέ οι Λονδρέζοι. Ο πρώην επιθετικός της Λιλ ήταν απολαυστικός και ωφέλιμος μαζί.
Για τον Αρτέτα η ατομικότητα υπολείπεται σταθερά της προπόνησης, η οποία αποτελεί το αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα που ακολουθεί. Διότι «το μήνυμα είναι σαφές: όποιος γυμνάζεται και βλέπω ότι έχει τις ικανότητες, την ποιότητα και την όρεξη, θα παίρνει την ευκαιρία του«. Είχε προηγηθεί η χρησιμοποίηση του 20χρονου Άγλου Έντι Ενκέτια στην κορυφή της επίθεσης, που εν τω μεταξύ βρήκε θέση στην ευρωπαϊκή λίστα, ο αποκλεισμός του Γάλλου Ματέο Γκεντουζί από την αποστολή, διότι «επιλέγονται οι παίκτες προπονούνται καλύτερα, συμπεριφέρονται καλύτερα και είναι πιο δεκτικοί να φέρουν στο γήπεδο αυτό που θέλουμε«, την ώρα που στην ‘Telegraph’ ισχυρίστηκαν λεκτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της χειμερινής μίνι προετοιμασίας στο Ντουμπάι, αλλά και η μόλις 5λεπτη χρησιμοποίηση του Αλεξάντρ Λακαζέτ.
Πρόλαβε πάντως σε σύντομο διάστημα ο Γάλλος φορ να εξαπολύσει την τελευταία ‘κανονιά’ των Λονδρέζων, εκφράζοντας ακολούθως την ανακούφισή του για την επανασύνδεσή του με τ’ αντίπαλα δίχτυα. «Μου ‘χε λείψει το συναίσθημα του σκοραρίσματος«, έγραψε έχοντας πρώτα διακόψει μια περίοδο 8 αγώνων άνευ επαφής με το γκολ.
Να πρόλαβε ο Αρτέτα να δομήσει τόσο γρήγορα αυτό που σχεδίαζε από τον Δεκέμβρη είναι σχεδόν απίθανο. Αν βέβαια ήταν η αρχή της Άρ(τ)σεναλ, τότε ο Ολυμπιακός έπεσε στην περίπτωση. Αν απλώς ήταν ένα 45λεπτο παραισθήσεων, μια όαση στη μέρη της ερήμου, οι πιθανότητες της ελληνικής ομάδας πριν από το πρώτο συναπάντημα της Πέμπτης θ’ αυξηθούν. Ιδίως, αν οι ‘κανονιέρηδες’ μείνουν στο 4-0 της Κυριακής και υποτιμήσουν τη δυναμική των Πειραιωτών στο Φάληρο.
Πηγή: Contra.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Γεμάτος σύννεφα ο ουρανός - Πότε έρχονται βροχές - Δείτε αναλυτικά το «μενού»
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις