Δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Ιούνιο η ανάρτηση των συντεταγμένων του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας (DOALOS) του ΟΗΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ως γνωστόν, η Τουρκία με την Κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) υπέγραψαν το μνημόνιο στις 27 Νοεμβρίου, ωστόσο, καθώς δεν είναι συμβεβλημένα μέρη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) - η Τουρκία δεν το υπέγραψε ενώ η Λιβύη δεν το κύρωσε στη Βουλή της - η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την δημοσιοποίησή του θα είναι βάση του άρθρου 102 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που προνοεί ότι «κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία που συνάπτεται από οποιοδήποτε Μέλος των Ηνωμένων Εθνών μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος Χάρτη πρέπει να καταχωρηθεί το συντομότερο δυνατόν στη Γραμματεία και να δημοσιευθεί από αυτήν».
Με βάση τον προγραμματισμό της εργασίας της Γραμματείας του ΟΗΕ, η δημοσιοποίηση δεν αναμένεται να υλοποιηθεί πριν το Καλοκαίρι.
Αντίθετα, για τα συμβαλλόμενα μέρη της UNCLOS, η διαδικασία διαρκεί ελάχιστες μέρες, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Κύπρου το Μάιο, που καταχώρησε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της στα δυτικά της νήσου.
Η πληροφορία αυτή – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιανουαρίου, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Μάλτας, με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για νομικές υποθέσεις Miguel de Serpa Soares, όπου του ζήτησαν επίμονα να μην δημοσιοποιηθεί το παράνομο μνημόνιο.
Ο Πορτογάλος αξιωματούχος έχει και την ευθύνη του Τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας (DOALOS).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις