Ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο, συγκρότησαν σήμερα Υπουργείο Δικαιοσύνης, κόμματα και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 25/2 στο Υπουργείο.
Κατά τη σύσκεψη λήφθηκε σειρά ομόφωνων αποφάσεων που διαλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον καταρτισμό ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, την αύξηση των μελών της ανακριτικής ομάδας που διερευνά τις καταγγελίες για χειραγωγημένους αγώνες και την κωδικοποίηση των εισηγήσεων των πολιτικών κομμάτων ώστε αυτές να αξιολογηθούν σε νέα συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα περίπου δύο μηνών από σήμερα.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαιτέρως ευτυχής «γιατί σε αυτή τη σύσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση σκοπών και στόχων, όπως και η επιθυμία να βοηθήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με την Κυβέρνηση, στον βαθμό που μπορούμε, για να καθαρίσουμε αυτό το ‘απόστημα’ στο κυπριακό ποδόσφαιρο».
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, όπως είπε, είναι: Πρώτον, η ειδική ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας που διερευνά τις καταγγελίες για χειραγωγημένους αγώνες θα ενισχυθεί με τη μετάθεση σήμερα επιπλέον ανακριτών, έτσι ώστε ένα σύνολο δεκατριών ατόμων να ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις. Η απόφαση αυτή είναι μια έμπρακτη κίνηση εκ μέρους της ηγεσίας της Αστυνομίας, για να μπορέσει να γίνει η σωστή διερεύνηση των αυξημένων καταγγελιών που έρχονται στα χέρια μας.
Δεύτερον, συμφωνήθηκε ότι υπάρχει πλήρης στήριξη από όλα τα κόμματα στη νεοστελεχωθείσα Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, η οποία έχει ένα τεράστιο καθήκον και ένα τεράστιο έργο που θα πρέπει και μπορεί να επιτελέσει και υπάρχει πλήρης βούληση από πλευράς Επιτροπής για να το πράξει. Υπάρχουν τεράστια εργαλεία στον περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο του 2017 και υπάρχει η πλήρης στήριξη από όλα τα Κόμματα, για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα της, ώστε η Επιτροπή μα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο.
Τρίτον, είπε, «αποφασίσαμε όπως προβούμε στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον καταρτισμό ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας. Επί τούτου, θα υποβάλλω εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεννόηση με τον συνάδελφο μου Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο, το οποίο είναι η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια κοινή ενοποιημένη νομοθεσία, η οποία θα αφορά σε όλα τα θέματα του αθλητισμού».
Ο Υπουργός είπε πως αποφασίστηκε ακόμα ότι θα συσταθεί μία τεχνική επιτροπή από στελέχη των κομμάτων και από αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ενδεχομένως κι άλλων Υπηρεσιών, η οποία θα αρχίσει αμέσως δουλεία με σκοπό να συγκεντρώσει όλες τις εισηγήσεις που έχουν τα κόμματα – και λέχθηκαν πολλές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης και ευχαριστώ τα κόμματα γι’ αυτό.
Οι εισηγήσεις, πρόσθεσε, θα κωδικοποιηθούν, θα συγκεντρωθούν σε ένα έγγραφο και θα υποβληθούν σε νέα συνεδρία, η οποία αποφασίσαμε ότι θα συγκληθεί, σε αυτήν τη σύνθεση που συνήλθε σήμερα, σε περίπου δύο μήνες, ώστε να ξανασυζητήσουμε και να δούμε πώς προχωρούμε με όλα αυτά τα θέματα και τις εισηγήσεις που θα κατατεθούν από τα κόμματα.»
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ενήμερος για την πορεία των ανακρίσεων σε σχέση με τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας όπως γνωρίζετε. Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας για να μην δημιουργούμε την εντύπωση ότι η οποιαδήποτε υποψία ή οποιαδήποτε ποινική υπόθεση εκκρεμεί εναντίον κάποιου ισοδυναμεί με καταδίκη του. Είμαι ενήμερος, όμως θα σας πω ότι για να αποφασιστεί η σύλληψη κάποιου ατόμου, για να αποφασιστεί η προσωποκράτηση κάποιου ατόμου και για να καταχωρηθεί υπόθεση εναντίον κάποιου ατόμου πρέπει να ικανοποιηθούν αυτοί που πρέπει να ικανοποιηθούν στη βάση ότι υπάρχει κάποιου είδους μαρτυρία. Εάν αυτή η μαρτυρία ή υποψία καταλήξει σε καταδίκη, είναι κάτι άλλο το οποίο θα φανεί στην πορεία. Αλλά ας μην εστιάζουμε μόνο σε αυτό, το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και η σημερινή σύσκεψη σκοπό είχε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση και να κτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτό επιδιώκουμε κι αυτό συμμερίζονται και όλες οι πολιτικές δυνάμεις», κατέληξε.
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργίου τόνισε πως το κόμμα του θα συνδράμει πολιτικά και θα συλλειτουργήσει συλλογικά με την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι έχουν ρόλο και λόγο να διαδραματίσουν στην προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
«Μηδενική ανοχή και κάθαρση επί όλων των θεμάτων και για όλους. Σε αυτή την προσπάθεια μας όμως πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού δεν είναι μόνο προσπάθεια ενός, οι ώμοι ενός δεν αρκούν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, χρειάζονται οι ώμοι των πολλών», είπε και εξέφρασε τη χαρά του γιατί μετά τη σημερινή σύσκεψη όλα τα πολιτικά κόμματα με προτάσεις και θέσεις εξέφρασαν τη βούληση να συνεχίσουν προς αυτή τη κατεύθυνση υλοποιώντας την πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης για σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενιαία νομοθεσία.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη σύσκεψη, είπε πως επιβάλλεται να γίνει μια ολοκληρωμένη αθλητική νομοθεσία που θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα και θα περιορίζει τη δυνατότητα του οποιουδήποτε να εκμεταλλευτεί τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Όπως είπε, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει 16 μέτρα τα οποία αφορούν ευρύτερα τον χώρο του αθλητισμού αλλά και τον χώρο του ποδοσφαίρου, προσθέτοντας πως ο Υπουργός έχει δηλώσει ότι θα συσταθεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας ενώ έχει αναλάβει τη δέσμευση ο Υπουργός να εξετάσει τις προτάσεις των κομμάτων και σε 2 μήνες να καλέσει ξανά μια δέσμευση.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως εκτός από το σκέλος της νομοθεσίας, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους. «Έχουμε εκφράσει τη στήριξη μας και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην ηγεσία της Αστυνομίας αλλά ταυτόχρονα έχουμε εκφράσει κάποιες ανησυχίες για τον τρόπο που έχουν τύχει χειρισμού διάφορα ζητήματα», είπε και έδωσε ως παράδειγμα την απόφαση να σταματήσουν οι εξετάσεις σε κόκκινους φακέλους όταν στο παρελθόν αφορούσαν μεγάλο σωματείο της Α΄ Κατηγορίας.
Επίσης, διερωτήθηκε γιατί ο Ισπανός ποδοσφαιριστής δεν ρωτήθηκε από την Αστυνομία και δεν εξετάστηκαν οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε από τις αρχές της χώρας του. «Για να συνεχίσουμε τη στήριξη μας θα πρέπει να δούμε δείγματα γραφής ότι πραγματικά υπάρχει η πολιτική βούληση όλα αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαρίσουν», είπε.
Από το ΔΗΚΟ ο Μιχάλης Δαμιανού είπε πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο ποδόσφαιρο, το οποίο αφορά την εισχώρηση του υποκόσμου στους κόλπους του αθλητισμού, και για αυτό θα πρέπει να δοθούν λύσεις με δραστικά μέτρα, δρακόντειες εξουσίες στις αρμόδιες αρχές.
«Εμείς θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για το μέλλον του αθλητισμού, ο οποίος είναι υγεία και όχι το αντίθετο, για το καλό του τόπου μας, για το καλό των παιδιών μας», πρόσθεσε.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Κωστής Ευσταθίου είπε πως το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να καταπολεμηθούν, η συγκέντρωση εξουσιών και χρήματος στα χέρια συγκεκριμένων προσώπων, είναι η ανεξέλεγκτη που τα πρόσωπα αυτά έχουν και η κομματικοποίηση του ποδοσφαίρου.
«Αυτά τα τρία πρέπει να καταπολεμηθούν και σε αυτά η ΕΔΕΚ είναι και έτοιμη και πρόθυμη να καταθέσει τις δικές της προτάσεις. Έχουμε 7 προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα με έμφαση στο γεγονός ότι επιτέλους θα πρέπει να τεθεί φραγμός στην ασυδοσία είτε του υποκόσμου που κατακυριαρχεί το ποδόσφαιρο είτε του κεφαλαίου, είτε του παράνομου στοιχήματος», είπε.
Η Έφη Ξάνθου από πλευράς Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είπε πως για να δουν αλλαγή θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των φορέων που υπάρχουν ήδη και ιδιαίτερα του νέου φορέα της Επιτροπής Δεοντολογίας.
«Θέλουμε ενίσχυση, χρειάζονται άτομα που θα μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και να είναι μόνιμη στελέχωση. Δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα για αυτή τη στιγμή, είναι δουλειά που πρέπει να γίνεται συνεχώς, έχουμε να κάνουμε με υπόκοσμο, με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και γενικά με εκμετάλλευση όλων αυτών των αθλητών και νέων που εμπλέκονται σε κάτι που κανονικά θα έπρεπε να ήταν ευγενής άμιλλα», είπε και πρόσθεσε πως θα κάνουν τα πάντα για να καθαρίσουν τον στάβλο του Αυγεία.
Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι κατέθεσαν τις προτάσεις και απόψεις τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού και κατέθεσαν εισηγήσεις για τον καταρτισμό ενός εθνικού σχεδίου δράσης, ενώ εξέφρασαν τις απόψεις τους σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει με συντονισμένες ενέργειες από την Πολιτεία, πολιτική ηγεσία, φορείς, με στόχο να δώσουμε στη χώρα και στον κόσμο ένα καθαρό αθλητισμό.
«Στηρίζουμε ως Συμμαχία Πολιτών τις προσπάθειες που γίνονται, θα θέλαμε να δούμε περισσότερη κινητικότητα τόσο σε σχέση με τη δημιουργία ενός νομοτεχνικού πλαισίου, μιας ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας η οποία θα προστατεύσει αλλά και θα καθοδηγήσει τον κυπριακό αθλητισμό, αλλά και περισσότερες ενέργειες σε σχέση με την αποτροπή των κρουσμάτων διαφθοράς αλλά και την εκπαίδευση στον χώρο του αθλητισμού έτσι ώστε να μην είμαστε συνέχεια πίσω από τα γεγονότα», είπε.
Από πλευράς του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο Βουλευτής Γιώργος Παπαδόπουλος αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό είπε πως η σύσκεψη ήταν πολύ ωφέλιμη για όλα τα κόμματα. Από την πλευρά του Κινήματος υποσχόμαστε, όπως είπε, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει την στήριξη διότι ο αθλητισμός την χρειάζεται.
«Θέλουμε να πατάξουμε αυτό το έγκλημα, αυτή τη βρωμιά, το απόστημα από το ποδόσφαιρο έτσι ώστε να έχουμε ένα υγιή αθλητισμό ενώπιον των παιδιών μας, για την Κύπρο μας, για την πατρίδα μας», είπε.
Από την Δημοκρατική Παράταξη ο Γιάννης Ιωάννου είπε πως στη σύσκεψη η Παράταξη έδωσε τις θέσεις της και εξέφρασε την ετοιμότητα να έχει συμμετοχή στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα είναι ταγμένη να εκπονήσει το νέο εθνικό σχέδιο αθλητισμού. Μέσα από το νόμο αυτό θα πρέπει να επιλύονται όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον αθλητισμό εν γένει, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα.
Εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού Αντρέας Παπαχαραλάμπους και Νίκος Καρτακούλλης αντίστοιχα, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης και ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις