ΥΓΕΙΑ

Χάρης Παπαχαραλάμπους: Επαγγελματίες Υγείας και Διαφήμιση στο Διαδίκτυο

Χάρης Παπαχαραλάμπους: Επαγγελματίες Υγείας και Διαφήμιση στο Διαδίκτυο

Σε ένα ολοένα μεταβαλλόμενο τοπίο, η χρήση του διαδικτύου από επιστήμονες όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων είναι πλέον ευρέος διαδεδομένη, οι δε επαγγελματίες υγείας δεν αποτελούν εξαίρεση.

Με βάση τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization), επαγγελματίες υγείας (ή επαγγελματίας υγείας) ορύξετε ως τα άτομα που μπορούν να παρέχουν περίθαλψη και συμβουλές υγείας με επίσημη εκπαίδευση και εμπειρία. Το πεδίο περιλαμβάνει εκείνους που εργάζονται ως γιατρός, χειρουργός, φυσικοθεραπευτής, νοσοκόμος, οδοντίατρος, μαία, ψυχολόγος, ψυχίατρος ή φαρμακοποιός ή που εκτελούν υπηρεσίες σε συναφή επαγγέλματα υγείας. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί επίσης να είναι δημόσιος ιατρός ή ιατρός τον ιδιωτικό τομέα.

Βασισμένοι στην κείμενη νομοθεσία και τον σχετικό δεοντολογικό που διέπει την άσκηση του επαγγελματία υγείας, η διαφήμιση δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε μορφή και κατά συνέπεια απαγορεύετε και μέσω του διαδικτύου, όπως επίσης και οι όποιου είδους προωθητικές ενέργειες όσο αφορά υπηρεσίες των επαγγελματιών υγείας και κέντρα παροχής φροντίδας. Οι επαγγελματίες υγείας που το επιθυμούν μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο υπό τον όρο ότι η εν λόγω ιστοσελίδα λειτουργεί πληροφοριακά και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, μπορεί να αναφέρει τα στοιχεία, όνομα και τη διεύθυνση του επαγγελματία υγείας ή του κέντρου φροντίδας τον επαγγελματικό του τίτλο, τα στοιχεία επικοινωνίας και τον τομέα της υγείας που ασχολείται (π.χ φυσικοθεραπευτής με εξειδίκευση στην μυσκελετική αποκατάσταση). Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα εμπορικό ή διαφημιστικό, δεν πρέπει να παραπλανά ή να επιχειρεί σύγκριση με άλλους επαγγελματίες του χώρου. Η ιστοσελίδα θα πρέπει να διέπετέ από τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αξιοπρέπειας και της ευπρέπειας και να αντανακλά την επιστημοσύνη και το κύρος του επαγγελματία υγείας, απευθυνόμενο στον ασθενή με σεβασμό σε αυτόν και με συνέπεια ως προς τις περιγραφόμενες - παρεχόμενες υπηρεσίες.

Από την 1η Ιουνίου 2020 τίθεται σε εφαρμογή και η δεύτερη φάση του Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Έτσι, η ιστοσελίδα των διαφόρων κέντρων παροχής υγείας (π.χ. νοσηλευτήρια, φυσικοθεραπεύτρια κ.λ.α) δύναται να εμπεριέχει τις πιστοποίηση συνεργασίας τους με το ΓεΣΥ ή με οποιοδήποτε τρόπο συνεργασία του με ιδιωτικές ασφαλείς ή άλλα ταμεία ασθενείας. Επίσης, στην σελίδα πρέπει να δίδονται ξεκάθαρα οι ώρες λειτουργίας, τηλέφωνα επικοινωνίας, πιθανή χρήση άλλον εφαρμογών (π.χ. Viber, Instagram) για ενημέρωση των εξυπηρετούμενων. Σε κάθε περίπτωση αδιαμφισβήτητα, το διαδίκτυο είναι πλέον ένα εργαλείον το οποίο μπορεί να βοηθήσει αφενός στην ενημέρωση των εξυπηρετούμενων/ ασθενών ως προς τους φορείς, αλλά παράλληλα να λειτουργήσει και ενημερωτικά/ πληροφοριακά/ συμβουλευτικά για τον επαγγελματία υγείας και τις υπηρεσίες που αυτός προσφέρει.

Γενικά η διαφήμιση όταν εμπεριέχει πρόσθετες παροχές / αθέμιτες προσφορές, οδηγεί στον επηρεασμό του ασθενή, με αποτέλεσμα την νόθευση του υγιή ανταγωνισμού. Το προσελκυστικό αποτέλεσμα της διαφήμισης εάν αυτή δεν γίνεται με κανόνες και προϋποθέσεις είναι τόσο δυνατό oστε να είναι και καθοριστικό για την απόφαση του ασθενή να επιλέξει οποιαδήποτε κέντρο υπηρεσιών υγείας χωρίς να υπολογίσει επιστημονικά κριτήρια επηρεαζόμενος από το δέλεαρ της διαφήμιση. Η διαφήμιση εν γένει θα πρέπει να συμβάλλει στην σύγκριση τιμών, ποιότητας και υπηρεσιών και στην επιλογή του ικανού επαγγελματία υγείας με κριτήρια επιστημονικά και ποιοτικά, σε κάθε άλλη περίπτωση λειτουργεί αρνητικά για τον ασθενή.

Η εξέταση του ζητήματος να επιτραπεί στους επαγγελματίες υγείας και εν γένει η ιατρική διαφήμιση σίγουρα θα τεθεί στο μέλλον, όπως και σε άλλους κλάδους που έχει ήδη επιτραπεί, θα πρέπει όμως να γίνει μετά από εκτεταμένη διαβούλευση, προσεκτικά με όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, με περιορισμούς και μετά από ενδελεχή μελέτη των σύγχρονων αναγκών του ασθενή και με κριτήριο και γνώμονα πάντοτε την προστασία το ίδιου του ασθενή.

Qualified Physiotherapist (BSc) | Manual Therapy (MSc)
Orthopaedic Manual Physical Therapy (OMPT)
Κλινικός Εκπαιδευτής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υποψήφιος Διδάκτορας στο πρόγραμμα Φυσιοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονται



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top