Η χρήση των αντιβιοτικών στην Κύπρο είναι σταθερά αυξανόμενη κάθε χρόνο, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Πειραματικής Φαρμακολογίας, Νικόλας Διέτης.
Μιλούσε κατά την 4η διάλεξη του 16ου Κύκλου του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο», με τίτλο «Αντιμικροβιακή αντοχή: μια πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία της Κύπρου», που πραγματοποιήθηκε χτες στο Πολυδύναμο Κέντρο Γεροσκήπου.
Ο κ. Διέτης σημείωσε, πως η συνεχής και υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών από τους πολίτες κυρίως του δυτικού κόσμου και η παράλογη συνταγογράφησή τους από πολλούς ιατρούς δημιουργεί μια αυξανόμενη αντιμικροβιακή αντοχή, δηλαδή τα μικρόβια που κάποτε εξαλείφονταν από τα αντιβιοτικά μας, είναι πλέον ανθεκτικά και οι ασθένειες που προκαλούν είναι πλέον μη θεραπεύσιμες.
Επιπρόσθετα ο κ. Διέτης επεσήμανε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μια δεκαετία, αλλά φαίνεται ότι δεν ακούμε. Τα μικρόβια που βγαίνουν πλέον στον πλανήτη είναι τόσο ανθεκτικά που είναι έτοιμα να μας γυρίσουν πίσω στο 1900 όπου μια απλή λοίμωξη ήταν αιτία βέβαιου θανάτου.
Σε σχέση με τη χώρα μας την Κύπρο, ανέφερε πως δυστυχώς είναι ο πρωταθλητής της κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη και η χώρα με πολλά κρούσματα μικροβιακής αντοχής. Αν και η πολιτεία αναγνωρίζει τον κίνδυνο και έχει θέσει κατά καιρούς στόχους και δράσεις, η χρήση των αντιβιοτικών στην Κύπρο είναι σταθερά αυξανόμενη κάθε χρόνο.
Αν συνεχίσουμε έτσι, σημείωσε, μια επιδημία στην Κύπρο από ένα υπερανθεκτικό μικρόβιο που δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δεν θα είναι επιστημονική φαντασία, αλλά ένας υπαρκτός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία του τόπου, που ως νησί θα γνωρίσει πρωτοφανές επιπτώσεις.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις