ΕΛΛΑΔΑ

Την κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας παρουσιάζουν στο Συμβούλιο ΕΕ τρεις Έλληνες Υπουργοί

Την κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας παρουσιάζουν στο Συμβούλιο ΕΕ τρεις Έλληνες Υπουργοί

Ο Υπουργός Επικρατείας της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημερώνουν το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την πίεση που δέχεται η Ελληνική Δημοκρατία σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εξωθήσει μετανάστες και πρόσφυγες προς την ΕΕ.


Σε ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη του Συμβουλίου, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε αναλυτικά, ότι η εισροή προς τα ελληνικά σύνορα είναι μεγάλη, καταγράφονται παράνομες είσοδοι στην Ελλάδα και το όλο συμβάν αποτελεί "εργαλειποιήση των ανθρώπων για πολιτικούς λόγους" με "ενορχήστρωση από Τουρκία".

Όπως εξήγησε, δεδομένων αυτών, η Ελλάδα έχει άμεσα απαντήσει και έχει αυξήσει στο μάξιμουμ την επιτήρηση των συνόρων. Επίσης ανέστειλε την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για 1 μήνα. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για "τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ" και δήλωσε πως "βασιζόμαστε στην πολιτική στήριξη της ΕΕ και την αποτελεσματική αλληλεγγύη των Κρατών Μελών της".

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε τον Τύπο πως "μετά τις πρώτες επιθέσεις της 28ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας ότι καμία παράνομη είσοδο δε θα επιτραπεί", καταγράφοντας ότι παρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες "έντονες και άγριες", αφενός "να σπάσουν το φράκτη 13 χιλιομέτρων στα σύνορα", αφετέρου "να επιτεθούν σε αστυνομικούς και στρατιώτες".

"Όλα αυτά έχουν λάβει χώρα μπροστά στα μάτια των συνοριοφυλάκων της Τουρκίας που έδωσαν στους μετανάστες ακόμη και δακρυγόνα για να τα πετάξουν στις ελληνικές αρχές", σημείωσε. Όπως είπε "σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά πίσω από τα σύνορα, υπάρχουν 10-15.000 μετανάστες που περιμένουν για μια παράνομη είσοδο. Επαναλαμβάνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει χωρίς νόμιμα έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να μπει στη χώρα θα κρατείται. Η Ελλάδα όπως και η ΕΕ θέλει ασφαλή σύνορα και αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα έχουμε", κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκο,ς εξήγησε ότι όλο αυτό "δεν είναι αυθόρμητη κίνηση μεταναστών. Είναι εργαλειοποίηση απελπισμένων, απειλώντας την ΕΕ". Σημείωσε ότι "από τον περασμένο Ιούλιο, μόλις είχαμε αναλάβει, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το κύμα περισσότερο από 6 μήνες". Υπενθύμισε δε ότι "και άλλες δηλώσεις αντίστοιχου περιεχομένου έχουν επαναληφθεί από διάφορα επίπεδα της Τουρκίας". Σχολίασε πως "αυτού του είδους τα σχόλια είναι ανοιχτή πρόσκληση για τους λαθρομεταφορείς και τους μετανάστες να πάνε κοντά στα σύνορα. Σαν πρόσκληση είναι απόδειξη ξεκάθαρη ότι η Άγκυρα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές" και χαρακτήρισε αυτή την πολιτική ως αντιπαραγωγική καθώς "αν χρησιμοποιείς αυτές τις απειλές για περαιτέρω χρηματοδότηση, δεν λειτουργεί. Γιατί τα Κ-Μ λένε δεν απειλούμαστε".

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι "μιλάμε με βάση στοιχεία και όχι ως Έλληνες κατά των Τούρκων". Ο Υπουργός Επικρατείας επεσήμανε την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων από τη Τουρκία, καθώς ο ελληνικός στρατός και αστυνομικοί δε χρησιμοποίησαν ποτέ όπλα κατά μεταναστών. Σημείωσε δε ότι "δε θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε το τεράστιο αριθμό των αιτημάτων ασύλου αν οι διαδικασίες συνεχίζονταν", ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν από το μήνα. Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας καθώς η απόφαση βασίζεται σε άρθρο για προστασία της δημόσιας ασφάλειας και υγείας.

Τέλος ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως για το μέλλον απαιτείται μια "ισορροπημένη προσέγγιση" από την ΕΕ με καταμερισμό και αλληλεγγύη, με ένα δυνατό μηχανισμό επιστροφών και μια αποτελεσματική πολιτική της ΕΕ κατά των λαθρομεταφορέων. Ο Υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του σημείωσε ότι όλα τα χρήματα για Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top