ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΥΣΙΟΣ: 'Ο Έβρος είναι σύνορο της Ευρώπης και τυγχάνει εκβιασμού από την Τουρκία' - Δηλώσεις για ΜΜΑΔ, κλείσιμο οδοφραγμάτων και μεταναστευτικό

ΚΟΥΣΙΟΣ: 'Ο Έβρος είναι σύνορο της Ευρώπης και τυγχάνει εκβιασμού από την Τουρκία' - Δηλώσεις για ΜΜΑΔ, κλείσιμο οδοφραγμάτων και μεταναστευτικό

Σε δηλώσεις προέβη το πρωί της Δευτέρας (09/03) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο της τηλεόρασης Sigma και αφορούσαν την αποστολή 22 ΜΜΑΔίτων στον Έβρο, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και το μεταναστευτικό.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Αποστολή αντιδιαδηλωτικής ομάδας ΜΜΑΔ

Πρώτο θέμα συζήτησης υπήρξε η αποστολή μίας αντιδιαδηλωτικής ομάδας της ΜΜΑΔ, αποτελούμενη από 22 άτομα, στον Έβρο. Ο κ. Κούσιος κλήθηκε να απαντήσει σε σχέση με τα πώς και τα γιατί της αποστολής, αφού το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε θετικές, αλλά και αρνητικές αντιδράσεις. Αρχικά, δήλωσε ότι «η Κύπρος δέχεται την ίδια επίθεση από τις ροές μεταναστών. Η Κύπρος απαιτεί από την ΕΕ την συμμετοχή και συνδρομή της για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Όταν και ερωτήθηκε γιατί στάλθηκε η αποστολή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν μπορούμε να ζητούμε μόνο βοήθεια όταν εμείς δεν την προσφέρουμε. Η Κύπρος ήταν και είναι έτοιμη να συνδράμει στα σύνορα της Ευρώπης. Ο Έβρος είναι σύνορο της Ευρώπης και τυγχάνει εκβιασμού από την Τουρκία. Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε απαθείς. Θα έπρεπε να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όπως έχουμε και εμείς απαίτηση να μας συμπαρασταθούν».

Τόνισε παράλληλα ότι «νιώθουμε περήφανοι που συμμετέχουμε στην προστασίας των συνόρων της Ευρώπης με τον ίδιο τρόπο που θα θέλαμε όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ να συνδράμουν στην Κύπρο».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις που θα προκληθούν, ιδίως όταν υπάρχει και το πρόσφατο ζήτημα της φύλαξης των οδοφραγμάτων με τους απαιτούμενους ιατρικούς ελέγχους, ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «δεν αναμέναμε σε καμία περίπτωση ότι οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης θα χαιρετιστεί από όλους».

Κλείσιμο Οδοφραγμάτων

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις όποιες αποφάσεις για την παράταση του κλεισίματος των 4 οδοφραγμάτων, ενημέρωσε ότι «κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί για αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο λόγος είναι το ότι έχουν διευθετηθεί τηλεφωνικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρχηγούς κρατών την ίδια ώρα που θα γινόταν του Υπουργικό Συμβούλιο. Άρα η απόφαση θα ληφθεί σήμερα κατά την Διυπουργική Επιτροπή» εννοώντας μέχρι και την αυριανή απόφαση.

Σημειώνεται εδώ ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση παράτασης του κλεισίματος μέχρι και αύριο Τρίτη (10/03).

Σε σχέση με το πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας, πρόσθεσε ότι «για αύριο, τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη ετοιμάσει τις εκθέσεις τους, έχουν ήδη έτοιμες προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν και θα γίνει μια διεξοδική συζήτηση υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα».

Μεταναστευτικό

Τέλος, ο Κυριάκος Κούσιος, όταν και ερωτήθηκε για το μεταναστευτικό και την φύλαξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, επισήμανε ότι «το κάθε υπουργείο θα υποβάλλει τις δικές του προτάσεις. Μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων είναι και το Υπουργείο Άμυνας το οποίο θα υποβάλει τις δικές του προτάσεις που θα αφορούν και την γραμμή αντιπαράταξης και τις ενέργειες και δράσεις της Εθνικής Φρουράς για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».
«Με τον ίδιο τρόπο τα άλλα συναρμόδια υπουργεία θα υποβάλλουν τις δικές του προτάσεις και αφού αξιολογηθούν θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις οι οποίες θα τύχουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top