Μέτρα σε 4 βασικούς τομείς ζητά από την ΕΕ η Τουρκία σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία αναφέρει ότι την Δευτέρα(09/03), ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει στις Βρυξέλλες την απελευθέρωση των θεωρήσεων, την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την κατανομή των βαρών και της δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.
Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Τουρκία ειδοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να λάβει μέτρα σε αυτά τα θέματα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία θα καλέσει την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να καταστήσει δυνατή την εκτέλεση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 καθώς και να επανεξετάσει την ίδια τη συμφωνία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αφού η Τουρκία ειδοποιήθηκε από τον Σαρλ Μισέλ, κατόπιν των συζητήσεων του με ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, τις τελευταίες δυο μέρες, ότι η ΕΕ θα ήταν πρόθυμη να λάβει μέτρα σε αυτά τα θέματα.
Αύξηση πακέτου βοήθειας ΕΕ
Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι υπάρχει συναίνεση στην ΕΕ για σύσταση επιτροπής για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης αλλά και για τον ορισμό μίας συγκεκριμένης προθεσμίας, ώστε η επιτροπή να επιτελέσει το έργο της. Επιπλέον, όπως αναφέρει η Μιλλιέτ έχει υποβληθεί πρόταση για αύξηση του πακέτου βοήθειας ύψους 6 δισ. ευρώ, με πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ πηγές ισχυρίζονται ότι το εν λόγω ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Παράλληλα, σημειώνεται η Τουρκία φέρεται να αναμένει τη δέσμευση της ΕΕ για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν την παροχή των πόρων. Μάλιστα με επικεφαλής τη Γερμανία, η ΕΕ αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει πλήρως την ανακατασκευή μίας ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας.
Γαλλία και Αυστρία αποσύρουν αντιρρήσεις για βίζα
Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν επίσης, ότι η ΕΕ θα θέσει το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Τουρκία και θα μπορούσε να συναινέσει σε ένα «πιο ευέλικτο» μοντέλο στο εν λόγω πεδίο. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα αναφερθεί στην οδηγία που εξέδωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 για να αντιμετωπίσει άμεσα τα έξι εναπομείναντα κριτήρια. Η Γαλλία και η Αυστρία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, φαίνεται ότι θα υιοθετήσουν αυστηρότερη θέση σχετικά με αυτό το ζήτημα, αν και έχουν αποσύρει τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ως αποτέλεσμα διπλωματικών προσπαθειών.
Σύμφωνα με την Μιλλιέτ η ΕΕ αναμένεται να ορίσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ή νωρίτερα την 1η Ιουνίου 2020, ανάλογα με τις δεσμεύσεις που θα γίνουν, ως ημερομηνία έναρξης για «ταξίδια χωρίς θεώρηση στην Ευρώπη», υπό την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια θα εκπληρωθούν άμεσα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Μιλλιέτ, ο Τούρκος Πρόεδρος πιθανότατα θα προβεί σε σκληρή κριτική, ιδίως όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας για τους πρόσφυγες. Πηγές ισχυρίζονται ότι θα αναφερθεί στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμηνύοντας στην ΕΕ ότι «θα πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία εάν θέλετε να επιλύσετε την προσφυγική κρίση».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις