Ο κορωνοϊος έφτασε και στην Κύπρο και αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς.
Έκκληση για αλληλεγγύη και συντονισμό μεταξύ των Κρατών Μελών και υπευθυνότητα για τους πολίτες "σε σχέση με την εξαιρετική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID19", απηύθυνε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Η Επίτροπος δήλωσε ότι "από την πρώτη μέρα, η προτεραιότητά της Κομισιόν ήταν να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τον ιό αυτό και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των Κρατών Μελών και των παγκόσμιων προσπαθειών για περιορισμό της εξάπλωσής του". Η Επίτροπος επεσήμανε την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης που νοιάζεται και προστατεύει προς τα
Κράτη Μέλη της στην ανταπόκρισή τους στην πρόκληση.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος εξήγησε στα Μέλη ότι "η νόσος του κορωνοϊού έχει εξελιχθεί σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη και ολοένα και πιο σοβαρή κατάσταση δημόσιας υγείας που πλήττει τους πολίτες μας, τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας". Σημείωσε ότι "έχουμε επιβεβαιώσει πλέον κρούσματα σε όλα τα Κράτη Μέλη και ενώ οι αριθμοί εξακολουθούν να ποικίλλουν από μερικές μόνο περιπτώσεις σε πάνω από 7000, γνωρίζουμε ότι η εικόνα αλλάζει εκθετικά και με την ώρα". "Περιττό να πούμε ότι οι ημέρες και οι εβδομάδες μπροστά μας είναι κρίσιμες", προειδοποίησε η Επίτροπος. "Είναι κρίσιμες για την ανταπόκρισή μας. Τα Κράτη Μέλη πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επιθετική συγκράτηση του ιού, ιδίως εκείνα με λίγες περιπτώσεις", υπενθύμισε η Επίτροπος.
"Η επιβράδυνση του ιού είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, προκειμένου να έχουμε χρόνο για να είμαστε έτοιμοι για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για να προχωρήσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη", εξήγησε στους Ευρωβουλευτές. "Τα μέτρα επηρεάζουν τους πολίτες μας, την ιδιωτική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους. Αυτή δεν είναι μια εύκολη κατάσταση για να ζήσει κανείς και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων δεν λαμβάνονται με ελαφρότητα", σημείωσε. "Όμως, όταν είναι απαραίτητα και δικαιολογημένα", διευκρίνισε εξηγώντας ότι "είναι κρίσιμος ο χρόνος για την επικοινωνία με τους πολίτες μας". Υπενθύμισε δε μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή των σωματικών επαφών, καλώντας και τα Μέλη του ΕΚ να μεταφέρουν τις συστάσεις αυτές στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Η Επίτροπος απηύθυνε έκκληση για συνεργασία και αλληλεγγύη, μεταξύ των Κρατών Μελών. "Χωρίς αλληλεγγύη ή λύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ χωρών, περιφερειών, πόλεων και μεταξύ των πολιτών μας", τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου, ενημερώνοντας τα Μέλη του ΕΚ ότι αυτό εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου EPSCO την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποίησε δε ότι ο κατακερματισμός της προσπάθειας μας κάνει όλους ευάλωτους.
Σε σχέση με την πρακτική προσέγγιση στην αλληλεγγύη, επεσήμανε την ανταλλαγή πόρων, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ανταλλαγή εξοπλισμού, ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα πρωτόκολλα δοκιμών και εξοπλισμού επεξεργασίας. "Αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση και κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλοι πρέπει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους", προειδοποίησε.
Η Επίτροπος ενημέρωσε τα Μέλη του ΕΚ ότι οι εξελίξεις στα Κ-Μ διαφέρουν σημαντικά και ενώ δεν θα βρεθούν ταυτόχρονα στο ίδιο σενάριο, έχει καλέσει όλες τις κυβερνήσεις να ενεργοποιήσουν τα σχέδιά τους ετοιμότητας και να τα μοιραστούν με την Κομισιόν.
"Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ιατροί στην πρώτη γραμμή θα έχουν τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Έχουμε δρομολογήσει κοινές προμήθειες για εξοπλισμό ατομικής προστασίας και θα εξετάσουμε περισσότερες κοινές προμήθειες για ιατρικό εξοπλισμό", σημείωσε.
"Με τον Επίτροπο Breton συζητάμε επίσης για το πώς η βιομηχανία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις. Ενισχύουμε επίσης την επιχειρησιακή υποστήριξη και συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επί του εδάφους. Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και μια δεύτερη είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα", ανέφερε προς τα Μέλη του ΕΚ. "Έχουμε αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και τη διάγνωση, με τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος Horizon 2020 και της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα".
Στη ίδια σύνοδο της ολομέλειας τοποθετήθηκε τόσο ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, όσο και εκπρόσωπος της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Η Προεδρία υπενθύμισε τις συζητήσεις στο Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών Υγείας, αλλά και την προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα του COVID19, υπό τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ (17:00 τοπική ώρα Βρυξελλών).
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις