Την άποψη ότι σε θεωρητικό επίπεδο, οι απαντήσεις της ΕΕ ήταν οι ενδεδειγμένες αλλά ότι η Ένωση οφείλει να κατανοήσει τα σχέδια της Αγκυρας, εκφράζει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.
Με αφορμή την συζήτηση στο ΕΚ πρόσφατα και ανταποκρινόμενος σε κάλεσμα του ΚΥΠΕ για να καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει πως σε πρακτικό επίπεδο, σε σχέση με τη στάση της ΕΕ, συνεχίζει να έχει τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις του.
«Εάν η Ευρώπη δεν κατανοήσει, ότι το σχέδιο του κ. Ερντογάν είναι να εκβιάσει την ίδια την ΕΕ και το NATO, μετά από την διασάλευση των σχέσεων του με τη Ρωσία, τότε σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές προθέσεις του κ. Ερντογάν, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις γεωστρατηγικές του επιδιώξεις. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι, η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν μπορούν να γίνουν αποθήκες ψυχών, αναλαμβάνοντας έτσι το βάρος, το οποίο θα πρέπει να αναλάβει ολόκληρη η ΕΕ συνολικά, χωρίς καμία εξαίρεση», αναφέρει.
Ο κ. Παπαδάκης σημειώνει πως το μήνυμα στον κ. Ερντογάν πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι δηλαδή η Ευρώπη δεν εκβιάζεται και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποφασιστούν πρακτικά μετρά απέναντι στην Τουρκία.
«Δηλαδή, επιτέλους, να ληφθούν σημαντικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συνετιστεί ο κ. Ερντογαν, ο οποίος έχει μάθει να «παίζει» μεταξύ των δύο πόλων, προσπαθώντας να υλοποιήσει τα δικά του σχέδια», αναφέρει.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις στη χώρα μας αναφέρει πως η Κύπρος άργησε να αντιδράσει και να αναδείξει το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει.
«Θέλω να τονίσω όμως ότι οι κινήσεις, οι οποίες γίνονται αυτή την περίοδο, από την Κυβέρνηση και από τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι σωστές και αναδεικνύουν το θέμα. O Υπουργός έχει ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές και μας έχει συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή.Οφείλουμε να αναδείξουμε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους, από αυτούς τους οποίους φιλοξενεί αυτή τη στιγμή. Τονίζω ότι, σε αναλογία πληθυσμού, φιλοξενούμε πολλούς περισσότερους, απ’ ότι φιλοξενούν άλλες χώρες της ΕΕ, είτε δεν φιλοξενούν και κανένα», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρει πως χρειάζεται μία συνολική στρατηγική και τα πράγματα δεν είναι εύκολα γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια της και άρα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι κινήσεις μας, επηρεάζονται και από τις προθέσεις της Άγκυρας.
«Βεβαίως, την ίδια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, ως Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Δεν πρέπει, από κάποια Κολέγια, να υπάρχει ανεξέλεγκτη εισροή φοιτητών, όπου, στο τέλος, οι φοιτητές, το βλέπουν ως ευκαιρία για να αναζητούν πολιτικό άσυλο. Επίσης, να μην λησμονήσουμε ότι η Τουρκία βάζει πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στα αεροπλάνα και τους μεταφέρει διά μέσου του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου», αναφέρει.
Σε σχέση με τη στάση της πολιτικής του ομάδας στο ΕΚ για το θέμα, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν απόψεις υπέρ της Άγκυρας στο προσφυγικό.
«Απλά υπάρχουν άλλες απόψεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος με περισσότερη έμφαση, αλλά την ίδια στιγμή οφείλουν και αυτοί να κατανοήσουν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος και η Ελλάδα», σημειώνει.
Αναφέρει επιπρόσθετα πως κανείς δεν μπορεί να νιώθει ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε απάνθρωπα σε αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, αλλά την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οφείλουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αντέχουν άλλο.
«Δεν έγιναν ξαφνικά στην Ελλάδα ρατσιστές και ξενοφοβικοί. Τρανό παράδειγμα η Λέσβος, που φιλοξενεί πέραν των 40 χιλιάδων προσφυγών και έχει αλλοιωθεί η ζωή των κατοίκων του νησιού και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις, ως καθαρά ανθρωπιστικό το θέμα, θα πρέπει όλες οι χώρες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, μακριά από θεωρητικές εκφράσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης, αλλά επιμερίζοντας το βάρος, το οποίο προκύπτει από το προσφυγικό / μεταναστευτικό», σημειώνει.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρει πως το προσφυγικό θα επιλυθεί μόνο αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία και στις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής και ότι αν αυτό δεν συμβεί, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι ροές προσφύγων.
«Θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εγκλωβιστεί σε μια νοοτροπία, να δίνει αντιπαροχή προς την Τουρκιά, κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες περιοχές που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες, για να μην επωμιστεί αυτή, τα βάρη που πρέπει να αναλάβει. Είναι ξεκάθαρο ότι, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταστεί, πέραν από ανθρωπιστική και πολιτική δύναμη, πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίλυση ζητημάτων, όπως το Συριακό», λέει.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει πως η ΕΕ οφείλει να έλθει σε συζήτηση με τον κ. Πούτιν καθώς και να εντάξει στις επαφές της και τον κ. Άσαντ, ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.
«Σκοπός και στόχος είναι να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει οικονομικά, ώστε να υπάρξει ανέγερση των κατεστραμμένων πόλεων της Συρίας», αναφέρει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις