ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σεβασμό στην αρχή ακρίβειας των μηνυμάτων, καλεί η Επ. Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Σε σεβασμό στην αρχή ακρίβειας των μηνυμάτων, καλεί η Επ. Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Την ανάγκη σεβασμού της αρχής της ακρίβειας των μηνυμάτων που δημοσιοποιούνται, επισημαίνει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, προσθέτοντας ότι αυτό επιβάλει τη διασταύρωση όλων των πληροφοριών που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού με αξιόπιστες πηγές.

Σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας απευθύνεται, σ’ αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές, στους λειτουργούς των ΜΜΕ για να εκφράσει κατ’ αρχάς την ευαρέσκειά της επειδή η πλειοψηφία τους προσπαθούν μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες να προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση στο κοινό, αλλά την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μια μικρή μερίδα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και δημοσιογράφων «μάλλον από υπερβάλλοντα ζήλο, δημοσιεύουν μηνύματα που παραβιάζουν βασικά άρθρα του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».
 
«Θέλουμε ιδιαίτερα να υπογραμμίσουμε την ανάγκη σεβασμού της αρχής της ακρίβειας των μηνυμάτων που δημοσιοποιούνται. Αυτό επιβάλει τη διασταύρωση όλων των πληροφοριών που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού με αξιόπιστες πηγές. Η διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών μηνυμάτων  που ως αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία πανικού ανάμεσα στο λαό, είναι πράξη που πλήττει τόσο το επάγγελμα, όσο και το δημόσιο συμφέρον. Οι καιροί δεν επιτρέπουν επιπολαιότητα, μυθοπλασίες, διόγκωση γεγονότων και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά», προσθέτει.
 
Η Επιτροπή καλεί, παράλληλα, τους δημοσιογράφους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δυνατόν να οδηγήσουν στη θυματοποίηση των ασθενών και στη δημιουργία περιβάλλοντος  κοινωνικού αποκλεισμού.
«Το δικαίωμα σχολιασμού και κριτικής αποφάσεων και συμπεριφορών είναι αναφαίρετο, ωστόσο οι δημοσιογράφοι οφείλουν να το ασκούν στη βάση σοβαρών επιχειρημάτων», σημειώνει.
 
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θεωρεί χρήσιμο να προτρέψει τους πολίτες να επιλέγουν με προσοχή της πηγές πληροφόρησης τους, ν ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους από τα ΜΜΕ, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο και τους ίδιους τους δημοσιογράφους να γίνουν ακόμη πιο υπεύθυνοι.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top