Όσο αυξάνονται οι ρυθμοί υποβολής των Αμερικανών σε δοκιμαστικά τεστ, τόσο πιο πολύ ψηλά ανεβαίνουν οι ΗΠΑ στον παγκόσμιο κατάλογο των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι τέταρτες, πίσω από την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία, με 27.151 κρούσματα. 374 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 178 έχουν αποθεραπευθεί.
Τα περισσότερα κρούσματα (15.168 και 76 θάνατοι) έχουν σημειωθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου ο αριθμός των ατόμων που έχει υποβληθεί σε τεστ ανέρχονται σε 61.000, τα περισσότερα από αλλού.
Στο δήμο της Νέας Υόρκης υπάρχουν 8.115 κρούσματα. Τουλάχιστον 1.450 από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, τα 370 με μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάσιο με δηλώσεις του την Κυριακή επανέλαβε την έκκληση για βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Είμαστε μόλις δέκα μέρες μακριά από του να δούμε εκτεταμένες ελλείψεις κρίσιμου ιατροφαρμακευτικού υλικού», ανέφερε, προβλέποντας ο Απρίλιος να είναι χειρότερος από τον Μάρτιο κι ο Μάιος ίσως ακόμη χειρότερος.
Ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, αφού σημείωσε πως η πολιτεία έμεινε έξω από το πρώτο ομοσπονδιακό πακέτο βοήθειας, σημείωσε ότι δυστυχώς η κάθε πολιτεία ανταγωνίζεται την άλλη για την κάλυψη των κενών σε υποδομή και ιατρικές προμήθειες. Πάντως, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι την Τρίτη πρόκειται να παραλάβει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χιλιάδες δόσεις του φαρμάκου υδροξυλοχλοροκίνη (που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας) και του αντιβιοτικού αζιθρομικίνη, για πειραματική χρήση σε κρούσματα. Η εμπειρία από την Κίνα, τη Γαλλία και άλλες χώρες έχει δείξει πως το κοκτέιλ των δύο φαρμάκων λειτουργού κατά του ιού.
Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του Εθνικού Επιδημιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι, αναπνευστήρες, μάσκες προστασίας προσώπου, αλλά και άλλα υλικά προσωπικής προστασίας θα μεταφερθούν πρώτα στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες πολιτείες, που τα έχουν άμεση ανάγκη, καθώς η παραγωγή μειώνεται εξαιτίας της εξάπλωσης του COVID-19.
«Τα υλικά τα οποία έχουν συγκεντρωθεί πηγαίνουν ξεκάθαρα στις περιοχές άμεσης ανάγκης που τα χρειάζονται περισσότερο και αυτές είναι: η Καλιφόρνια, η Ουάσιγκτον και προφανώς η Νέα Υόρκη που έχει χτυπηθεί σκληρά» δήλωσε ο Φαούτσι στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS News. «Είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρο ότι αποτελούν μία υψηλή προτεραιότητα» τόνισε.
Αλλά και ο Πρόεδρος Τραμπ με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter είπε πως οι εταιρείες Ford, General Motors και Tesla έλαβαν το πράσινο φως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να κατασκευάσουν γρήγορα αναπνευστήρες κι άλλα μεταλλικά υλικά που είναι χρήσιμα στο αγώνα κατά του κορωνοϊού.
«Προχωρήστε διευθυντές της αυτοκινητοβιομηχανίας, να δω πόσο καλοί είστε», έγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ.
Τα νοσοκομεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχουν 53.000 κρεβάτια, τα μισά απ’ ό,τι υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν. Πέραν από το πλωτό νοσοκομείο που θα φτάσει τις επόμενες εβδομάδες στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, τα μεγάλα κενά θα καλυφθούν από την μετατροπή σε νοσοκομεία, μεγάλων συνεδριακών χώρων, όπως του Javits Center, του συνεδριακού κέντρου στο Γουέσττσέστερ και των αθλητικών κέντρων του Γουέστμπουρι και του Στόνιμπρουκ.
Ο Άντριου Κουόμο εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις εικόνες συνάθροισης πολλών ατόμων και επανέλαβε την έκκληση να τις αποφεύγουν.
«Είναι υπεροπτικό, αυτοκαταστροφικό και δείχνει έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού στους συνανθρώπους μας», είπε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις