Περισσότεροι από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν κληθεί από τις αρχές των χωρών τους να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, στη μάχη εναντίον της διασποράς του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει έως σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πιο πρόσφατα είναι τουλάχιστον 700 εκατομμύρια Ινδοί, ήτοι άνω του 50% του πληθυσμού των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα, όπου τα μέτρα εντείνονται μπροστά στην πανδημία.
Πριν από αυτούς, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Σε τουλάχιστον 34 χώρες ή περιοχές, με τουλάχιστον 680 εκατομμύρια κατοίκους, οι αρχές έχουν επιβάλει υποχρεωτική απομόνωση του πληθυσμού τους.
Αυτό συνέβη, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια, το Ιράκ, τη Ρουάντα και το Νεπάλ, ενώ η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία αναμένεται αύριο και μεθαύριο να προστεθούν στον κατάλογο.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.
Στην Ουχάν, την κινεζική πόλη εστία της πανδημίας, όπου οι αρχές είχαν επιβάλει καραντίνα από τα τέλη Ιανουαρίου, πλέον οι κάτοικοι, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.
Τουλάχιστον 4 χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), μεταξύ αυτών το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, ζήτησαν από τους κατοίκους τους να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν στο μέγιστο τις μετακινήσεις και τις επαφές, χωρίς, εντούτοις, οι συστάσεις αυτές να έχουν τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού.
Οι συστάσεις αυτές, ωστόσο, έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, ιδίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους χθες, αφού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα πάρκα και οι παραλίες γέμισαν ασφυκτικά.
Τουλάχιστον 10 χώρες ή περιοχές (περισσότεροι από 117 εκατομμύρια άνθρωποι) έθεσαν σε εφαρμογή ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αυτό συνέβη για παράδειγμα στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, στη Μανίλα (στις Φιλιππίνες), στη Σερβία και στη Μαυριτανία. Στη Σαουδική Αραβία, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί από απόψε το βράδυ.
Ορισμένες χώρες έθεσαν τις μεγαλύτερες πόλεις τους σε καραντίνα, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου. Αυτό συνέβη στις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας, στο Αλμάτι και την Αστάνα του Καζακστάν και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στις πόλεις αυτές ζουν σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι.
Ρωσία - Σε 438 ανήλθαν τα κρούσματα
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό ανήλθε σ` ένα εικοσιτετράωρο στα 438 άτομα, δηλώνοντας ότι "στη Ρωσία η κατάσταση δεν εξελίσσεται με τέτοια οξύτητα όσο σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες".
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέσα στο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 71 νέα κρούσματα, ενώ 17 άτομα ανάρρωσαν.
Ο Μιχαήλ Μισούστιν είπε ωστόσο ότι η κατάσταση σε όλο τον κόσμο παραμένει δύσκολη, ενώ η κυβέρνηση του ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στην Ρωσία από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες και από τις περιφέρειες.
Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είπε ότι τα μέτρα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να προετοιμασθεί καλύτερα στην περίπτωση που ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι έδωσε εντολή στην Επιθεώρηση Υγείας από αύριο να ενημερώνει συστηματικά την Κυβέρνηση για την ετοιμότητα των ιατρικών ιδρυμάτων κατά τόπους και την περίθαλψη που παρέχεται στου νοσήσαντες, ενώ ζήτησε από τις 27 Μαρτίου να τον ενημερώνουν προσωπικά για την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, για τον αριθμό των θαλάμων αρνητικής πίεσης, για τις ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για τις ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό σε κάθε περιοχή.
Ο Μιχαήλ Μισούστιν επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε όπως είπε "ούτε ένα μέλος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να μην γίνει πηγή της λοίμωξης καθώς οι άνθρωποι αυτοί βοηθώντας κινδυνεύουν περισσότερο από όλους".
Τέλος ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια ρούβλια για αγορά ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών ειδών, ενώ στηρίζει τις επιχειρήσεις που παράγουν τέτοιο εξοπλισμό.
Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών όσων έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μέσω των κινητών τηλεφώνων δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε.
Περίπου 6000 γιατροί-λοιμωξιολόγοι έχουν επιστρατευθεί σε όλη την Ρωσία λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι ανά 15.000 κατοίκους αναλογεί ένας λοιμωξιολόγος.
Την δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του διευθυντή επιστημονικών ζητημάτων του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Βίκτορ Μαντέγεφ, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό "Ρωσία 24". Ωστόσο ο ίδιος επεσήμανε παράλληλα ότι "ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές να χρειάζονται κάποιες εφεδρείες".
Από την πλευρά του ο επικεφαλής ψυχίατρος του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας Ζουράμπ Κεκελίντζε εξέφρασε την ανησυχία για το ότι με τέτοιο φόρτο εργασίας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να υποστεί ψυχολογική και συναισθηματική κόπωση. "
Νορβηγία – Πρόστιμο σε ασθενή που έσπασε την καραντίνα
Ο πυρετός το Σαββατόβραδο μπορεί να στοιχίσει πανάκριβα. Πρόστιμο 20.000 κορωνών (περίπου 1.650 ευρώ) επέβαλε η αστυνομία της Νορβηγίας σε έναν φορέα του νέου κορωνοϊού που έσπασε την καραντίνα για να πάει σε ένα πάρτι.
Το πρόσωπο αυτό, για το οποίο οι αρχές δεν έδωσαν την παραμικρή πληροφορία (αν είναι άνδρας ή γυναίκα, την ηλικία του ή πού κατοικεί) βγήκε το βράδυ του Σαββάτου για να γλεντήσει, μολονότι έπρεπε να μείνει στο σπίτι του καθώς είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό.
Το γλέντι θα του στοιχίσει 20.000 κορώνες. Αν δεν πληρώσει το πρόστιμο, θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 40 ημερών, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Γκούναρ Φλόισταντ.
Στη Νορβηγία τα κρούσματα της ασθένειας ανέρχονται σε 2.371 και οι νεκροί έφτασαν τους οκτώ.
Καναδάς – Διαγνώσθηκαν σήμερα 1.474
Με εμφανή τη δυσφορία του, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απευθύνθηκε σήμερα στους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των αρχών να απομονωθούν για να πολεμήσουν την επιδημία του νέου κορωνοϊού και τους είπε "πηγαίνετε σπίτια σας και παραμείνετε στα σπίτια σας" ειδάλλως θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Ο αριθμός των ανθρώπων στον Καναδά που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Covid-19 ανήλθε σήμερα σε 1.474 από 1.430 χθες με τον αριθμό των νεκρών να βρίσκεται στους 20, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών.
Ιταλία - Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 601 ασθενείς
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 63.927. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.077 Παράλληλα, 7.432 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 59.138 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 5.476 άνθρωποι και 7.024 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 601 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.789 νέα κρούσματα. 408 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.204 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 20.692 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 26.522 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 28.761 και οι νεκροί 3.776 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 8.535 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 892. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.505, με 192 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώνεται ο περιορισμός της αύξησης του αριθμού των νεκρών και του συνόλου των περιστατικών.
Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο 38χρονος μάνατζερ και αθλητής γνωστός ως ο ασθενής νούμερο 1 ο οποίος εκτιμάται ότι είχε μεταδώσει τον ιό σε 15 τουλάχιστον άτομα στην πόλη Κοντόνιο .
Στην Ιταλία θα χρησιμοποιούνται και ντρόουν για να ελέγχονται οι μετακινήσεις των πολιτών και ο σεβασμός των αυστηρών περιορισμών που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Το έκανε γνωστό πριν από λίγο η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η νέα αυτή μορφή ελέγχων θα ισχύσει μέχρι τις 3 Απριλίου.
Ολλανδία - Αυξήθηκαν κατά 13% τα κρούσματα, καταγράφηκαν άλλοι 34 θάνατοι
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με χθες και άλλοι 34 άνθρωποι υπέκυψαν, ανακοίνωσαν σήμερα οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές.
Η αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των κρουσμάτων έγινε με τον βραδύτερο ποσοστιαίο ρυθμό αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ολλανδία, στις 27 Φεβρουαρίου.
Καταγράφηκαν 545 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4.749.
Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 213, με τα θύματα να είναι ηλικίας από 55 έως 97 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 82 έτη.
Σερβία - Τρίτος νεκρός από τον κορωνοϊό
Στην Σερβία καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος από τον κορωνοϊό. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατέληξε σήμερα το μεσημέρι μία γυναίκα 60 ετών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.
Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και οι εμπειρογνώμονες από την Κίνα που έφτασαν στην Σερβία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Επιτροπή για την Δημόσια Υγεία αποδέχθηκε την σύσταση των Κινέζων να ακολουθηθεί επιθετική τακτική για την καταπολέμηση του ιού. Ανακοίνωσε ότι σε 48 ώρες θα αρχίσουν να γίνονται μαζικά στον πληθυσμό τεστ για τον κορωνοϊό ώστε να καταγραφούν όλοι όσοι νοσούν και να απομονωθούν στα νοσοκομεία.
Όπως εξήγησε ο Βούτσιτς οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες θεωρούν λανθασμένη την τακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη, δηλαδή, οι υγειονομικές αρχές να αμύνονται από τον ιό και όχι να αντεπιτίθενται.
Το κινέζικο μοντέλο θα εφαρμοστεί επίσης και για την αντιμετώπιση των ασθενών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία με δεδομένο ότι με τα μαζικά τεστ θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών. Συγκεκριμένα - όπως ανέφερε - θα εφαρμοστούν τρία επίπεδα νοσηλείας. Οι βαριά ασθενείς που χρειάζεται να μπουν στην εντατική θα νοσηλεύονται σε τέσσερα νοσοκομεία στην Σερβία που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον κορωνοϊό.
Οι ασθενείς που θα παρουσιάζουν σταθερή κατάσταση θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε ειδικούς θαλάμους. Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 αλλά είναι ασυμπτωματικοί θα νοσηλεύονται στο χώρο της Διεθνούς έκθεσης Βελιγραδίου όπου ο στρατός θα τοποθετήσει 3000 κλίνες όπως επίσης και στις φοιτητικές εστίες.
Ανάλογοι χώροι για την νοσηλεία ασυμπτωματικών θα διαμορφωθούν κατάλληλα σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Είκοσι επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Σερβία από εχθές βράδυ μέχρι σήμερα το απόγευμα, ανεβάζοντας στους 249 το συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό Covid-19. Δεκαέξι ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και η αναπνοή τους υποστηρίζεται μηχανικά.
Ισπανία - Παγοδρόμιο στη Μαδρίτη μετατρέπεται σε νεκροτομείο
Παγοδρόμιο στη Μαδρίτη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως αυτοσχέδιο νεκροτομείο για τα θύματα του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου στην ισπανική πρωτεύουσα ανήλθε σε 10.575 και ο αριθμός των νεκρών σε 1.263, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές.
Το κέντρο Palacio de Hielo, που διαθέτει παγοδρόμιο έκτασης 1.800 τ.μ, προσφέρθηκε να μετατρέψει τον χώρο αυτό σε νεκροτομείο.
Στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, οι αστυνομικοί κατέφυγαν στο τραγούδι προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους, που βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους λόγω του κορωνοϊού, να ευθυμήσουν.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται δύο περιπολικά να διασχίζουν έναν δρόμο στην πόλη Αλγάιδα, με τα φλας ανοικτά και τις σειρήνες να αντηχούν, προτού κάνουν στην άκρη και οι επιβαίνοντές τους βγουν έξω.
Ενώ οι συνάδελφοί του στροβιλίζονται με τις νότες και χειροκροτούν, οι κάτοικοι της συνοικίας βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και παίρνουν μέρος στο δρώμενο, ξεσπώντας σε επευφημίες.
Το θέαμα με τους αστυνομικούς που κάνουν καντάδα και το οποίο σύντομα έγινε viral στην Ισπανία (και όχι μόνο) αποτελεί μια άλλη εικόνα των μίνι "συναυλιών" που πραγματοποιούνται στην Ιταλία και την Ισπανία, δύο χώρες που, μεταξύ άλλων, έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεων.
Με 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 έως σήμερα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι μία από τις λιγότερο πληγείσες περιοχές της Ισπανίας. Εντούτοις, οι περιορισμοί στα ταξίδια από το εξωτερικό και οι ακυρώσεις πτήσεων αναμένεται να πλήξουν την οικονομία της περιοχής, που βασίζεται στον τουρισμό.
Λίγο πριν το τέλος της καντάδας, ο αστυνομικός τραγουδιστής ευχαριστεί το κοινό και το ενθαρρύνει λέγοντας: "Μείνετε δυνατοί".
Βολιβία - Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας
Με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες να έχει επιβληθεί στη Βολιβία για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων, το μέτρο βρίσκει αντίθετες τις "εργάτριες του έρωτα"", οι οποίες διατείνονται πως καθώς σε κανονικές συνθήκες τα έσοδά τους δεν είναι εξασφαλισμένα, τώρα τίθεται σε κίνδυνο κι η ίδια τους η επιβίωση.
Emirates - Εμπορικές και Επιβατικές πτήσεις
Διατηρεί, για όσο αυτό είναι εφικτό, τις επιβατικές πτήσεις προς 13 χώρες, ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, η αεροπορική εταιρία Emirates προκειμένου να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία συνεχίζει τις εμπορικές πτήσεις με τις παραπάνω χώρες για τη μεταφορά βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και ιατρικών προμηθειών σε όλο τον κόσμο.
Επιστήμονες – Προσπάθειες για θεραπεία κορωνοϊού
Επιτείνονται διαρκώς οι προσπάθειες των επιστημόνων για να εξεύρουν μία αποτελεσματικότερη θεραπεία των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, εν αναμονή της ανάπτυξης του εμβολίου, με βρετανούς ερευνητές να μελετούν την πιθανή συμβολή ενός σκευάσματος για τον ιό HIV κι ενός στεροειδούς, ενώ στον Καναδά εξετάζουν κλινικά την πιθανή χρήση μίας αντιφλεγμονώδους ουσίας--της κολχικίνης--για την αντιμετώπιση των πνευμονικών επιπλοκών και των θανάτων από τη νόσο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι δυνατόν κάποια από τα υπάρχοντα φάρμακα να αποδειχθούν ευεργετικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού, χωρίς η αποτελεσματικότητά τους να είναι και εγγυημένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις