To Eurogroup εξέτασε την παροχή ρευστότητας στα Κράτη Μέλη μέσω του ESM, μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ του κάθε Κράτους Μέλους και διαμέσου της "πιστωτικής γραμμής ενισχυμένης αιρεσιμότητας" - enhanced conditionality credit line ECCL για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το όριο δανεισμού 2% θα μπορούσε να αυξηθεί και άλλο αν οι συνθήκες είναι χειρότερες, όπως διευκρίνισε ο Επικεφαλής του ESM Κ.Ρέγκλιγκ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η πιστωτική γραμμή θα παρέχεται με στόχο την στήριξη της οικονομίας σε σχέση με την ανάσχεση των συνεπειών της εξάπλωσης του COVID19 και στη συνέχεια για την επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο Κλάους Ρέγκλιγκ επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι ο οργανισμός έχει στη διάθεσή του 410 δισ.Ευρώ για δανεισμό σε όποια χώρα το ζητήσει, ή όποια ομάδα χωρών το ζητήσει. Σημείωσε, όπως και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, ότι όλα τα Κ-Μ έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξη στην πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιστροφής σε σταθερά δημόσια οικονομικά, όταν η κρίση ξεπεραστεί.
Ο Πρόεδρος Σεντένο ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση είναι μόνο στην αρχή της και αφού ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και στη συνέχεια το Eurogroup θα προχωρήσει με την υλοποίηση της πολιτικής εντολής τους.
Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για την προσέγγιση να χρησιμοποιηθεί η πιστωτική γραμμή ECCL ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης και η συζήτηση θα συνεχιστεί μετά τις οδηγίες των 27.
Σε σχέση με την έκδοση κοινών ομολόγων τύπου "coronabonds" ο Επίτροπος Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι όλες οι ιδέες παραμένουν στο τραπέζι, αλλά οποιαδήποτε πρόταση προχωρήσει θα χρειαστεί ομοφωνία. Ο Επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ υπενθύμισε ότι ο ESM και η EIB προχωρούν ήδη εδώ και χρόνια σε κοινές εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων με την εγγύηση των 19 και 27 Κ-Μ αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς σχετικά ο Επίτροπος Τζεντιλόνι απέφυγε να προσδιορίσει το βάθος της ύφεσης, τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την καμπύλη της πανδημίας και τη διάρκεια του lockdown. Σε σχέση τέλος με την χρήση του άρθρου 122,2 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημείωσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζει η Κομισιόν, η οποία συνεχίζει και εργάζεται πάνω στην ιδέα της επιτάχυνσης της αντασφάλισης των εθνικών προγραμμάτων ανεργίας και εκκαθαρίσεων, σε συνάρτηση πάντα με τις αντίστοιχες εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις