Νέα εφιαλτική εκτίμηση: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 1,8 εκ. ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη

Νέα εφιαλτική εκτίμηση: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 1,8 εκ. ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη

Η επιδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ακόμη και με τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για την αναχαίτισή της, σύμφωνα με μια εκτίμηση ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.α.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί «πρόβλεψη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σε μια προηγούμενη έκθεσή του στα μέσα Μαρτίου το Imperial College εκτιμούσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 510.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πλήξει το 81% του πληθυσμού του, εφόσον η χώρα δεν λάμβανε κανένα απολύτως μέτρο. Η αναφορά αυτή δέχτηκε πολλές επικρίσεις (κυρίως για τη μεθοδολογία της) από τον επιστημονικό κόσμο, όμως οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια. Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισεκ.).

Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της «κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.

Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή της. Σε κάθε περίπτωση «την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα», υπογράμμισαν.

 

ΠΗΓΗ: Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live - Νετανιάχου: Το Ιράν θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τις επιθέσεις σε αμάχους - Νέα χτυπήματα και εκρήξεις στην Τεχεράνη

Live - Νετανιάχου: Το Ιράν θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τις επιθέσεις σε αμάχους - Νέα χτυπήματα και εκρήξεις στην Τεχεράνη

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της νυχτερινής πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις είναι εκτεταμένες ενώ επλήγησαν και διυλιστήρια πετρελαίου στη Χάιφα. Οι επιθέσεις της Τεχεράνης ήρθαν μετά τα χτυπήματα του Τελ Αβίβ σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές του Ιράν. Συνολικά τις δύο προηγούμενες ημέρες 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν και ακόμα 800 έχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα στους νεκρούς και 20 παιδιά. Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο Ιράν, εκδίδοντας μάλιστα και εντολές εκκένωσης για κάποιες περιοχές. Στο στόχαστρο του Τελ Αβίβ έχει μπει η Τεχεράνη με εκρήξεις να συγκλονίζουν την πόλη. Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ανέφερε ότι εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις, το ίδιο θα κάνει και η Τεχεράνη. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις: