ΔΙΕΘΝΗ

41.000 οι θάνατοι παγκοσμίως από την πανδημία, πέραν των 825.000 τα κρούσματα

41.000 οι θάνατοι παγκοσμίως από την πανδημία, πέραν των 825.000 τα κρούσματα

Στις 40.949 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία διεθνώς. Εώς και τις δέκα τη Τρίτη 31/03 το βράδυ ώρα Κύπρου είχαν αναφερθεί περισσότερα από 823.720 κρούσματα σε 185 χώρες σε όλον τον κόσμο. Τα τρία τέταρτα τωνν θανάτων είναι στην Ευρώπη.

Η Ιταλία μετρά 12.428 θανάτους, η Ισπανία 8.189, η ηπειρωτική Κίνα 3.305, οι ΗΠΑ 4.315 και η Γαλλία 3.523. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σε αριθμό θανάτων την Κίνα. Ένα κορίτσι 12 ετών πέθανε στο Βέλγιο από την ασθένεια Covid-19. Είναι πολύ σπάνιοι οι θάνατοι μικρών παιδιών και εφήβων σε όλον τον κόσμο.

Για να διατεθεί στο ευρύ κοινό ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τον νέο κορωνοϊό μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Την ίδια ώρα εννέα μεγάλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία έκαναν έκκληση για βοήθεια σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε φάρμακα για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν "για να διασφαλίσουν τον τακτικό εφοδιασμό" των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ιατροφαρμακευτικά προϊόντα.

Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έσωσαν τη ζωή σε τουλάχιστον 59.000 ανθρώπους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Στην Κίνα, με την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα για δύο μήνες η πόλη Ουχάν, απ` όπου ξεκίνησε η επιδημία, πιθανότατα αποφεύχθηκαν άλλα 700.000 κρούσματα, εκτιμά άλλη έρευνα Αμερικανών, Κινέζων και Βρετανών ειδικών, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Σε όλον τον κόσμο, περισσότεροι από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αναλυτικά η κατάσταση διεθνώς

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.453 στα 67.366, ενώ ο ολοένα πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 149 για να φθάσει τους 732, καταγράφουν στοιχεία του Robert Koch-Institut που αναρτήθηκαν σε ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει (https://bit.ly/3aKER5W).

Τα περισσότερα κρούσματα (16.497) καταγράφονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που ειδικεύεται στην έρευνα για τις μολυσματικές ασθένειες.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι θα παραταθεί μέχρι τις 28 Απριλίου, τουλάχιστον, το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων και των μπαρ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην Ολλανδία έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 1.039 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί κάτι λιγότερα από 13.000 κρούσματα της ασθένειας. Περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι νοσηλεύονται.

"Δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη ότι αποφασίσαμε να παρατείνουμε (τα μέτρα) μέχρι τις 28 Απριλίου", είπε ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων και τα κόφι-σοπ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει κάνναβη. Χθες ωστόσο έκρινε ότι πρέπει να επιτραπεί και πάλι η πώληση κάνναβης, ώστε να μην ανθίσει το λαθρεμπόριο.

Μεταξύ άλλων, έχουν απαγορευτεί όλες οι συναθροίσεις και αναβλήθηκαν μέχρι την 1η Ιουνίου οι αγώνες του ολλανδικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Στην Ολλανδία πάντως δεν έχει επιβληθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία ή το Βέλγιο.

Ο Ρούτε επανέλαβε την έκκλησή του στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συγκεντρώνονται πολλοί μαζί, χωρίς όμως να προβεί σε ρητή απαγόρευση. Στις μεγάλες πόλεις λειτουργούν μέχρι και σήμερα τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που είχε νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό κατέγραψε χθες η Σλοβακία, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο πληροφοριών υγείας. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στη χώρα είχαν επιβεβαιωθεί 363 κρούσματα του ιού.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα έχει απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις, έχει κλείσει σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ενώ έχει υποχρεώσει τους πολίτες να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται εκτός της οικίας τους.

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αναστέλλει τις αφίξεις διεθνών πτήσεων και θα ζητήσει από όλα τα πλοία υπό ξένη σημαία να αποσυρθούν από τα χωρικά ύδατα της νήσου της Καραϊβικής Θάλασσας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Στην Κούβα μέχρι χθες καταγράφονταν από τις υγειονομικές αρχές 186 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και έξι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο ιός.

Η Κούβα έκλεισε εν μέρει τα σύνορά της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανέστειλε την έλευση ξένων τουριστών και απαγόρευσε την έξοδο των υπηκόων της χώρας από την επικράτεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ορισμένοι Κουβανοί και ξένοι μόνιμοι κάτοικοι συνέχισαν να επιστρέφουν, χάρη στις εναπομείνασες - μειούμενες με ταχείς ρυθμούς - εμπορικές πτήσεις, ωστόσο τους ζητήθηκε να παραμείνουν δύο εβδομάδες σε απομόνωση σε κρατικά κέντρα. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες μοιάζουν να κλείνουν κι αυτή την πόρτα. "

Τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό εντοπίστηκαν πριν από τρεις εβδομάδες - μεταξύ των μελών μιας ομάδας τουριστών από την Ιταλία. Σχεδόν 3.000 ύποπτα κρούσματα παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κρατικά κέντρα. Οι αρχές έχουν διεξαγάγει 2.322 τεστ.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες ήταν η ακύρωση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην Αβάνα, στην οποία συγκεντρώνονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο. Την απόφαση "έλαβε το Πολιτικό Γραφείο" της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, του οποίου "προεδρεύει ο στρατηγός Ραούλ Κάστρο, ως πρώτος γραμματέας της ΚΕ", διευκρίνισε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

 Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, με τον συνολικό απολογισμό της επιδημίας να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 29 θύματα.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι άλλοι 121 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον επισήμως σε 1.215, από 1.094 μια ημέρα νωρίτερα.

Το υπουργείο Υγείας του Ομάν κατέγραψε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 ενός 72χρονου υπηκόου του σουλτανάτου, γνωστοποίησε μέσω Twitter η κρατική τηλεόραση.

Ως χθες Τρίτη 31η Μαρτίου στο Ομάν οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν συνολικά 192 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.


Δημοσιοποιούνται τα ασυμπτωματικά κρούσματα στην Κίνα

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας άρχισαν από σήμερα να δημοσιοποιούν δεδομένα για τα ασυμπτωματικά κρούσματα μόλυνσης στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς.

Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών σε μέχρι πρότινος εστίες της επιδημίας της ασθένειας COVID-19. Αυτό εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο χιλιάδες άνθρωποι που αγνοούν πως είναι φορείς του ιού να αρχίσουν να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος, δεν συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καθησυχάσει τους πολίτες όσον αφορά τα ασυμπτωματικά και ως τώρα αδήλωτα κρούσματα, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ διέταξε τις υγειονομικές αρχές να τα εντοπίζουν και να δημοσιοποιούν δεδομένα γι` αυτά.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ έγιναν οι πρώτες που συμμορφώθηκαν προς τη νέα εντολή σήμερα, γνωστοποιώντας πως εντόπισαν 52 περιπτώσεις φορέων του SARS-CoV-2 οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει απολύτως κανένα σύμπτωμα ως τα μεσάνυχτα χθες. Η επαρχία Χουνάν ενημέρωσε ότι έχει εντοπίσει τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, όλες τους "εισαγόμενες", κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ανθρώπους που επιστρέφουν στην Κίνα από το εξωτερικό, στην πλειονότητά τους Κινέζους φοιτητές.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας πρόκειται να αρχίσει να δημοσιοποιεί τα συνολικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για τους ασυμπτωματικούς φορείς εντός της ημέρας. Γίνεται διάλογος ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους για το πόσο μολυσματικοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, πάντως κατά τις υγειονομικές αρχές, οι άνθρωποι αυτοί θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 1.541 ασυμπτωματικοί φορείς τελούσαν υπό παρακολούθηση ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Μέχρι χθες, οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 3.305 θανάτους και πάνω από 81.500 κρούσματα μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα.

Αυστηρότερα μέτρα στην Ιαπωνία


 Η Ιαπωνία συνεχίζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της λήψης αυστηρότερων μέτρων καθώς η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται στη χώρα, τόνισε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Το να ελεγχθεί η εξάπλωση παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι έτοιμη να πράξει "ό,τι χρειάζεται" για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην οικονομία, πρόσθεσε ο Σούγκα, καθώς έρευνα κατέγραψε πως το κλίμα στις τάξεις των επικεφαλής των ιαπωνικών βιομηχανιών επιδεινώνεται θεαματικά εξαιτίας της πανδημίας.

Απεναντίας, ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα να επιβληθεί περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών στο Τόκιο ή άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο Νισιμούρα πρόσθεσε ακόμη ότι αργότερα σήμερα θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και ειδικών για να εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Πράσινο φως για συλλογή προσωπικών δεδομένων στο Ισραήλ

Ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή έδωσε χθες το πράσινο φως για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων πολιτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ένα επίμαχο μέτρο που καθιερώνουν οι αρχές στο πλαίσιο της καταπολέμησης του νέου κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση είχε εξουσιοδοτήσει νωρίτερα τον Μάρτιο την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, την Σιν Μπετ, να συλλέγει προσωπικά δεδομένα πολιτών μέσω του κινητού τους τηλεφώνου προκειμένου να την βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού αυτού που έχει μολύνει έως σήμερα περισσότερους από 4.800 ανθρώπους στη χώρα.

Ωστόσο, υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απαίτησε την καθιέρωση κοινοβουλευτικού ελέγχου για να εγκρίνει ή όχι τη συνέχιση της ψηφιακής παρακολούθησης.

"Στο τέλος μαραθώνιων συζητήσεων (...) η προσωρινή επιτροπή της Κνεσέτ (το κοινοβούλιο) για τα θέματα που αφορούν την Σιν Μπετ ενέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να εξουσιοδοτήσει την Σιν Μπετ να βοηθήσει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης για έναν μήνα (έως τις 30 Απριλίου 2020)", ανακοίνωσε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κα Αμυνας της Κνεσέτ.

Δηλώνοντας αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα "στον πόλεμο εναντίον ενός αόρατου εχθρού", ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, αναθέσει στην Σιν Μπετ να συλλέγει προσωπικά δεδομένα τα οποία, σύμφωνα με λεπτομέρειες που διέρρευσαν στον Τύπο, φέρεται να επιτρέπουν τον εντοπισμό εν αγνοία τους, των φορέων του ιού και των ανθρώπων που βρίσκονται σε καραντίνα μέσω των παρόχων τηλεφωνίας.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Ποικίλα σενάρια και, ως συνήθως, θεωρίες συνωμοσίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, καθώς νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το σημείο της τραγωδίας, φαίνεται να δείχνουν «μυστηριώδη» σημάδια στα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top