Ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναγνωριστεί ως θύματα εμπορίας προσώπων αυξήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ του 2015 και του 2018, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ομάδας Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Κατά της Εμπορίας Προσώπων (GRETA).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές των 47 χωρών που δεσμεύονται από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας προσώπων, 15.310 άνθρωποι έχουν αναγνωριστεί ως θύματα εμπορίας προσώπων το 2018 σε σύγκριση με 10.598 το 2015.
"Διάφορες χώρες μετρούν θύματα εμπορίας προσώπων με διαφορετικούς τρόπους, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αναγνωρίζονται ως θύματα αυτού του φρικτού εγκλήματος", δήλωσε ο Πρόεδρος της GRETA Davor Derenčinović.
Πρόσθεσε πως λόγω της φύσης αυτού του εγκλήματος και των προβλημάτων στη διαδικασία αναγνώρισης σε πολλές χώρες φαίνεται πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί κατ` ακρίβεια να είναι πολύ μεγαλύτερος.
"Είναι ζωτικής σημασίας όπως οι σχετικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων και παροχή βοήθειας και στήριξης που νομικά δικαιούνται τα θύματα", πρόσθεσε.
Η έκθεση της GRETA αξιολογεί την αναγνώριση των παιδιών θυμάτων εμπορίας προσώπων και τη βοήθεια που παρέχεται στα παιδιά θύματα ως τα δυο μεγαλύτερα κενά στην εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Προσώπων.
Τα μέτρα βοήθειας προς τα θύματα γενικότερα και η αποτυχία για παροχή μιας επαρκούς περιόδου αποκατάστασης και περισυλλογής στα θύματα αναφέρονται επίσης ως ευρέως υφιστάμενα προβλήματα, επιπρόσθετα με τις αδυναμίες στην αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας προσώπων για όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και τα εμπόδια που υπάρχουν ώστε τα θύματα να παίρνουν αποζημίωση.
Η έκθεση καταδεικνύει επίσης πως η τιμωρία των διακινητών παραμένει μη ικανοποιητική. Ο αριθμός των προσαγωγών και της καταδίκης ενόχων είναι ακόμα μικρός σε πολλές χώρες και οι ποινές που επιβάλλονται είναι μερικές φορές όχι επαρκώς αποτρεπτικές. Επιπρόσθετα η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των διακινητών είναι κάτι που συνεχίζει να γίνεται σπάνια.
Παρόλα αυτά, η GRETA έχει παρατηρήσει κάποιες βελτιώσεις στην εφαρμογή της Σύμβασης. Για παράδειγμα υπήρξε αύξηση στον αριθμό των χωρών με συγκεκριμένες νομικές πρόνοιες που επιτρέπουν τη μη τιμωρία των θυμάτων για παράνομες πράξεις που έγιναν ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υπήρξαν θύματα εμπορίας προσώπων.
Αύξηση υπήρξε επίσης στον αριθμό των χωρών που ποινικοποιούν τη χρήση υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων από άτομα που γνωρίζουν ότι είναι αυτά θύματα εμπορίας προσώπων.
Παράλληλα με την ετήσια έκθεσή της, η GRETA δημοσιοποίησε μια δήλωση για τους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με την εμπορία προσώπων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις