Διευκρινίσεις δίνει σήμερα το Υπουργείο Υγείας σε δημοσίευμα του "Φιλελευθέρου" με τίτλο «Κάποιοι υπεβλήθησαν σε τεστ και δεν πήραν απάντηση ποτέ». Το Υπουργείο τονίζει πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, "προκύπτει ότι οι αναφορές σε μη ενημέρωση των πολιτών για το αποτέλεσμά τους, αλλά και ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, δεν ευσταθούν".
Όπως εξηγεί το Υπουργείο, όλα τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή με το Υπουργείο Υγείας, αποστέλλονται στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου. Τα υπόλοιπα εργαστήρια αποστέλλουν στην Μονάδα μόνο τα θετικά αποτελέσματα. Την ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών με αρνητικό αποτέλεσμα έχουν τα ίδια τα ιδιωτικά εργαστήρια που διενεργούν την εργαστηριακή εξέταση, διευκρινίζει ο Υπουργός.
Οι λειτουργοί της Μονάδας αρχίζουν αυθημερόν την ενημέρωση των πολιτών, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έχουν θετικό αποτέλεσμα, με άμεση ιχνηλάτηση των επαφών.
Σε σχέση με τα αρνητικά αποτελέσματα που αποστέλλονται από τα Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, εξηγείται πως οι πολίτες ενημερώνονταν τηλεφωνικώς από τους λειτουργούς της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης το αργότερο εντός 48 ωρών.
Μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν ενημερωθεί αφορούν σε πολίτες, για τους οποίους είτε δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία επικοινωνίας είτε δεν στάλθηκε αποτέλεσμα από το εργαστήριο, αναφέρει.
Διευκρινίζει ακόμη πως για τη γρηγορότερη ενημέρωση των πολιτών για το αποτέλεσμά τους, από τις 3 Απριλίου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ», τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία καταχωρούνται όλες οι δειγματοληψίες από τα σημεία λήψης δειγμάτων.
Κατά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το αποτέλεσμα καταχωρείται στην πλατφόρμα και για όσα δείγματα το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αποστέλλεται άμεσα γραπτό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών. Σύμφωνα με το Υπουργείο, για τα θετικά αποτελέσματα, η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών συνεχίζει να γίνεται μέσω της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Από την ημερομηνία που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα μέχρι και σήμερα έχουν αποσταλεί περίπου 2,000 γραπτά μηνύματα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις