Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία δεν μπορεί να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία δεν μπορεί να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να σπάσει την ενότητα της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της Ουκρανίας, με το να δηλώνει διατεθειμένη να άρει το εμπάργκο έναντι μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ.

"Μπορεί να συμβαίνει να υπάρχουν μερικές τέτοιες απόπειρες και θα υπάρξουν και  στο μέλλον. Υπήρξαν τέτοιες απόπειρες, αλλά δεν ήταν επιτυχείς", δήλωσε ο  Στάινμαϊερ στη Λιθουανία, όπου η ανησυχία για την παρέμβαση της γειτονικής  Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα έντονη.

Ο Στάινμαϊερ τόνισε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν συζητήσει το θέμα και παρ` όλες τις διαφορετικές απόψεις, η ενότητα επικράτησε. "Η απόφαση μας πάρθηκε,  οπότε η απόπειρα να διαιρεθεί η Ευρώπη θα αποτύχει". 

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως ο ίδιος και ο Λιθουανός ομόλογος του Λίνας  Λινκεβίτσιους επίσης συζήτησαν πώς να αντιμετωπίσουν "καμπάνιες  παραπληροφόρησης" σχετικά με  την ουκρανική κρίση και είπε πως μία λύση είναι να βοηθήσουν εκπαιδεύοντας στη Γερμανία Λιθουανούς δημοσιογράφους. 

"Πιστεύω πως ένα είναι σίγουρο. Δεν θα ήταν μια δημοκρατική απόφαση να απαντήσουμε στην προπαγάνδα με προπαγάνδα", είπε ο Στάινμαϊερ στους  δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.