ΕΛΛΑΔΑ

Τετ α τετ Βαρουφάκη – Ομπάμα: Τα είπαν εν συντομία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Τετ α τετ Βαρουφάκη – Ομπάμα: Τα είπαν εν συντομία  για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Ολιγόλεπτη συνομιλία, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, είχαν στον Λευκό Οίκο ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Σε μία συμβολική χειρονομία στήριξης της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συζήτηση στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής τελετής στο Λευκό Οίκο για την εθνική παλιγγενεσία, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος στάθηκε δίπλα στον Ελληνα υπουργό περισσότερα από δέκα λεπτά και συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στον «κύκλο» που σχηματίστηκε για τη συζήτηση ήταν επίσης παρόντες, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κι ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος.

Μετά την αποχώρηση του Προέδρου Ομπάμα, ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε για περίπου πέντε λεπτά με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο αίτημα που τέθηκε από μέρους του Ελληνα υπουργού, ήταν να ζητηθεί από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζάκ Λιού, να επιμείνει στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του να θέτει το ζήτημα της Ελλάδας.

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι με τον Πρόεδρο Ομπάμα προέβησαν σε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε Πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας, την οποία έπρεπε να την αποδομήσει.

«Κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας, η οποία είναι αντίστοιχη αλλά και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα. Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε αυτός. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Wall Street, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια, τα οποία ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της ευρωζώνης. Και καταλήξαμε ότι μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση, είτε από ατύχημα, είτε λόγω μη ελεγχόμενων διαδικασιών».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε τη συμπαράσταση του ιδίου και της κυβέρνησης του «και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε και για ευελιξία, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο Πρόεδρος είπε «πρέπει να δείξουν ευελιξία κι εγώ του είπα ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία».

Μάλιστα ανέφερε ότι είπε στον Πρόεδρο (χρησιμοποιώντας αγγλικό λογοπαίγνιο) ότι είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς, όχι όμως και να τερματίσουμε (ready for compromises but not to be compromised).

“O Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν.

Σε ερώτηση για τα διάφορα χρονοδιαγράμματα που ακούγονται, είπε πως δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί.

«Ολα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά. Στις 24 δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα, προσποιούμενοι ότι το είχαν λύσει. Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύσης από κάτω», κατέληξε.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΙΝΓΚΣ

Νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς για τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, αμέσως μετά την ομιλία του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόμπλε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια «έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της», αλλά θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει και ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010.

Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παράταση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο «σχεδιάστηκε λάθος και εφαρμόστηκε από αυτούς που έπρεπε να κάνουν μεταρρυθμίσεις και αρνούνταν να αλλάξουν οι ίδιοι».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, όμως όχι μέσω της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου που κληρονόμησε και το οποίο οδήγησε σε μαζική εσωτερική υποτίμηση, η οποία αναπόφευκτα θα μείωνε βίαια τα εισοδήματα από τα οποία θα έπρεπε να πληρωθούν τα παλιά και τα νέα δάνεια.

Απαριθμώντας επτά μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να τις ξεκινήσει με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ θα προχωρήσει με την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η γραφειοκρατία και οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης.

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε μια αληθινή ολοκλήρωση και «μια σωστή τραπεζική ένωση».

«Η Ελλάδα ποτέ δεν διασώθηκε πραγματικά, καθώς μόνο το 9% των δανείων πήγαν στο ελληνικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν ανεύθυνοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός Grexit ή να παίξουμε με την ιδέα. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι βαθιά αντιευρωπαϊστής».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top