Τα συμφέροντα ασφάλειας της Αθήνας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με μία πολιτική κατευνασμού με την Άγκυρα υποστηρίζεται σε ανάλυση του Ιδρύματος Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA) της Τουρκίας.
Ο ερευνητής Ιντλίρ Λίκα σε μελέτη του που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του SETA υπό τον τίτλο “Οι αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας της Ελλάδας και το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων” υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει τέλος στην πολιτική της περί ‘ριψοκίνδυνης διπλωματίας’ και να επιδιώξει συμφιλίωση με την Τουρκία στο θέμα της έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα των προσφύγων και της κρίσης στη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση η ‘συμφωνία’ Τουρκίας-Λιβύης τον Νοέμβριο του 2019 και η πιο πρόσφατη μαζική εισροή προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούν τις δύο κεντρικές προκλήσεις για την ασφάλεια της Ελλάδας σήμερα.
Υποστηρίζεται ότι η κρίση της Λιβύης θέσει σε κίνδυνο τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο εξαλείφοντας τις ελπίδες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ανατολικής Μεσογείου, ενώ η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει “σημαντική ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχει αμαυρώσει την ελληνική (και ευρωπαϊκή) κανονιστική στάση σε σχέση με τη σκληρή μεταχείριση των προσφύγων”.
Στην ίδια ανάλυση γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη στρατιωτικών ελληνικών δυνάμεων κατά μήκος του Έβρου, υποστηρίζοντας ότι “η αποτρεπτική ικανότητα της Αθήνας από μόνη της είναι αρκετά χαμηλή”.
Ο ερευνητής αναφέρει ότι στο παρελθόν η Ελλάδα βασιζόταν στην δυτική στήριξη για να αντισταθμίσει την ποσοτική και ποιοτική ανωτερότητα των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, ωστόσο “με την ΕΕ σήμερα σε κατάσταση στρατηγικής ατροφίας και διαιρεμένη σε μεγάλο βαθμό για τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας, η δοκιμασμένη στον χρόνο στρατηγική εξωτερικής εξισορρόπησης της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπη με τα όριά της”.
Υποστηρίζεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός ανταγωνισμός με την Τουρκία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα. “Αντίθετα, τα συμφέροντα ασφάλειας της Αθήνας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με μία πολιτική κατευνασμού με την Άγκυρα”, επισημαίνεται.
Η εκτίμηση του ερευνητή είναι ότι “σήμερα, με την Τουρκία να διαθέτει πολύ περισσότερη οικονομική και στρατιωτική ισχύ σε σχέση με το παρελθόν, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο πρόθυμη να θέσει ένα τέλος στην πολιτική της περί ‘ριψοκίνδυνης διπλωματίας’ και να επιδιώξει μια συμφιλίωση σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα έρευνας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, τους πρόσφυγες και την κρίση της Λιβύης”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις