O κόσμος είναι ακόμη μακριά από το τέλος του νέου κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 177.800 ανθρώπους, προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη 22/4 ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
"Μην πλανάσθε: έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε. Αυτός ο ιός θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό", είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.
Αν και οι περισσότερες επιδημίες στην Ευρώπη φαίνεται ότι είναι σε σταθερή ή σε πτωτική τροχιά, ο Γκεμπρεγέσους εξέφρασε για άλλη μια φορά την ανησυχία του για τις ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στην Αφρική, την κεντρική και νότια Αμερική αλλά και την κεντρική Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τις τεχνολογικές εταιρείες να ενημερώσουν τον κόσμο με μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων, ξεκινώντας από τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού.
"Υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στις άμυνες του κόσμου" και καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία, πρόσθεσε. Υπεραμυνόμενος της στρατηγικής που ακολούθησε ο Οργανισμός, μετά και τις αιτιάσεις των ΗΠΑ που απέσυραν ήδη τη χρηματοδότησή τους, ο Τέντρος τόνισε ότι ο ΠΟΥ κήρυξε συναγερμό "τη σωστή στιγμή" και ότι ο υπόλοιπος κόσμος είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να προετοιμαστεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν έγινε αυτό, στις 30 Ιανουαρίου, είχαν αναφερθεί μόνο 82 κρούσματα της Covid-19 εκτός της Κίνας και δεν είχε καταγραφεί ούτε ένας θάνατος σε άλλη χώρα.
Ινδία
-----
Με τον κατ`οίκον περιορισμό που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, οι κάτοικοι στην ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, ανακαλύπτουν έναν γαλανό ουρανό και έναν πιο καθαρό αέρα για να αναπνεύσουν. Εδώ και έναν μήνα, οι βιομηχανίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως και τα εργοτάξια, τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει να προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση στις κύριες αρτηρίες της πρωτεύουσας... μια ξαφνική διακοπή της δραστηριότητας που επέτρεψε τη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
"Ουδέποτε είχαμε έναν τόσο καθαρό αέρα", δήλωσε η Ανουμίτα Ρόι Τσοουντχούρι από το Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος στο Νέο Δελχί. "Είναι απίστευτη εμπειρία, αλλά πρέπει να επωφεληθούμε και να αντλήσουμε διδάγματα από αυτήν", είπε.
Οι οργανισμοί ελέγχου της ρύπανσης σημειώνουν όλοι σημαντική πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων γι αυτή την περίοδο του έτους. Σήμερα, Ημέρα της Γης, η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί κατέγραφε μια μέση συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων PM2,5 46 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Παρότι η συγκέντρωση αυτή αντιπροσωπεύει σχεδόν το διπλάσιο του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), 25μg/m3 σε 24ωρη βάση, η τιμή αυτή αποτελεί καλή είδηση για την πρωτεύουσα της Ινδίας όπου η ρύπανση είναι ενδημική και φθάνει σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
"Είναι σαν το Νέο Δελχί πριν από 20 ή 30 χρόνια", δήλωσε ο Κρίσνα Σινγκ, ένας κρατικός λειτουργός. "Είναι τόσο κρίμα που δεν επιτρέπεται να βγούμε έξω μόνο για να το χαρούμε", είπε. Πολλές πόλεις της χώρας του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων βλέπουν επίσης αισθητή βελτίωση στο περιβάλλον τους.
Στο βόρειο κρατίδιο Παντζάμπ, οι κάτοικοι της πόλης Τζαλαντάρ δημοσίευσαν φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τις κορυφές των Ιμαλαϊων, οι οποίες συνήθως δεν φαίνονται λόγω της σκόνης και της αιθαλομίχλης. Το νερό του Γάγγη καθαρίζει σταδιακά λόγω της παύσης της δραστηριότητας κατά μήκος αυτού του ιερού ποταμού, σύμφωνα με δημόσια υπηρεσία.
Λιθουανία
--------------------
Η Κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα υπαίθρια εστιατόρια, τα μουσεία και ορισμένα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά σύντομα, στο πλαίσιο της σταδιακής εξόδου από τον περιορισμό που επιβλήθηκε για την ανάσχεση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η χώρα μέλος της ευρωζώνης επέτρεψε ήδη την περασμένη εβδομάδα να ανοίξουν ξανά καταστήματα που διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο από τον δρόμο. Όλα τα άλλα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά αύριο, Πέμπτη, ενώ τα κομμωτήρια, τα μουσεία και τα υπαίθρια εστιατόρια θα ξαναλειτουργήσουν στις 27 Απριλίου.
Ο Πρωθυπουργός, Σαούλιους Σκβερνέλις, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των πελατών σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνει περιορισμένος και ότι η χρήση της μάσκας θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική για όσους βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
"Εύχομαι να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονική ζωή, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα προστασίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται ακόμη, στη χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που έλαβε γρήγορα μέτρα προστασίας από τις 16 Μαρτίου. Οι αποφάσεις αυτές συνέβαλαν στη μείωση της εξάπλωσης της επιδημίας στη Λιθουανία που έχει 1.370 κρούσματα μόλυνσης, από τα οποία 28 θάνατοι, έως σήμερα. Και οι γειτονικές της χώρες, η Λετονία και η Εσθονία, ετοιμάζονται να μειώσουν σταδιακά τους περιορισμούς.
Το Ταλίν, του οποίου το σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη μερική επαναλειτουργία των σχολείων στις 15 Μαίου.
Ρωσία
-------
Το Κρεμλίνο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο SARS-CoV-2 είναι προϊόν εργαστηρίου, θεωρώντας ότι η προέλευση του νέου κορωνοϊού αποδεικνύεται μόνο με στοιχεία και όχι με αναπόδεικτες κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον κάποιων, υπονοώντας σαφώς τις επικρίσεις της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την διασπορά του ιού ανά την υφήλιο.
"Το να χρησιμοποιούνται κάποιες αναπόδεικτες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία ο νέος κορωνοϊός είναι πιθανόν να είναι προϊόν εργαστηρίου στην Κίνα.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Κινέζους συναδέλφους τους με τους οποίους ανταλλάσσουν πληροφορίες.
"Οι Κινέζοι δουλεύουν πάνω στα δικά τους εμβόλια και εμείς κινούμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις. Γενικά η κατάσταση απαιτεί διεθνή συνεργασία", δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος αναφερόμενος στους ισχυρισμούς αυτούς επεσήμανε ότι κάθε φορά που βγαίνουν κάποιοι εμπειρογνώμονες ή εκπρόσωποι που λένε ότι είναι προϊόν εργαστηρίου, εμφανίζονται ταυτόχρονα άλλοι εμπειρογνώμονες που αποκλείουν αυτήν την εκδοχή.
"Και οι μεν και οι δε μιλούν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Θα έλεγα μάλλον, ότι απλώς προς το παρόν δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα", δήλωσε ο Πεσκόφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ιατρο-βιολογικής Υπηρεσίας, Βερόνικα Σκαβαρτσόβα, είχε δηλώσει ότι η εκδοχή που λέει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι προϊόν εργαστηρίου, θεωρητικά δεν μπορεί επ` ουδενί να αποκλεισθεί. Ωστόσο η ίδια είχε υπογραμμίσει ότι "στην περίπτωση αυτή, δεν πρέπει να μαντεύουμε, αλλά να γίνουν πολύ σοβαρές έρευνες".
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις