ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Μειωμένα έσοδα και δυσκολίες στα οικονομικά

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Μειωμένα έσοδα και δυσκολίες στα οικονομικά

Με τίτλο «Μόνη επιλογή ο δανεισμός» η Diyalog αναφέρει πω ο «υπουργός δημοσιονομικών» Ολγκούν Αμτζιάογλου ανέφερε ότι οι περικοπές που έγιναν από τον Μάρτιο στους μισθούς των «δημοσίων» υπαλλήλων πρέπει να δοθούν πίσω σύμφωνα με το «σύνταγμα», ενώ το ψευδοκράτος έχει σοβαρή μείωση στα έσοδά του λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ. Αμτζίαογλου ανάφερε ότι τα μηνιαία έσοδα του ψευδοκράτους πριν την περίοδο του κορωνοϊού ανέρχονταν σε 550 εκ. ΤΛ (78,5 εκ ευρώ) ενώ λόγω της κατάστασης τα έσοδα για το Μάρτιο ανήλθαν στα 245 εκ. ΤΛ (35 εκ ερώ) και οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα έσοδα μέχρι το τέλος Απριλίου θα είναι μόνο 200 εκ. ΤΛ (28,5 εκ ευρώ).
 
Σύμφωνα με τον κ, Αμτζιάογλου, αυτό οφείλεται στη σοβαρή μείωση που σημειώθηκε στα έσοδα από τα «τελωνεία» εξηγώντας ότι το ψευδοκράτος έχει τρεις βασικές πηγές εσόδων: οι τελωνειακοί φόροι, οι φόροι προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και το ταμείο σταθεροποίησης τιμών. «Θα υπάρξει σοβαρή οπισθοχώρηση σε αυτά». Υπενθύμισε ότι με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων στις 14 Μαρτίου αλλά και με το κλείσιμο των επιχειρήσεων εμπορίου έκλεισε ουσιαστικά το 80% της εμπορικής ζωής.
 
Κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσον έχουν οποιαδήποτε απάντηση από την Τουρκία όσον αφορά την πηγή ύψους 3 κ. ΤΛ που αναμένουν, ο «υπουργός δημοσιονομικών» είπε ότι δεν έλαβαν ακόμη οποιαδήποτε απάντηση.
 
Κληθείς να απαντήσει για την αποκοπή μισθών ύψους 61 εκ. ΤΛ  (8,7 εκ ευρώ) από μισθούς των «δημοσίων» υπαλλήλων, ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι παρά το ότι έγινε αποκοπή στους μισθούς, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν πίσω. «Τον προηγούμενο μήνα το ποσό που καταβάλαμε σε μισθούς, συμπεριλαμβανομένων και των αποκοπών ανήλθε στα 497 εκ. ΤΛ (71 εκ ευρώ). Μετά από αυτή την περίοδο, θα καταβληθούν επίσης άλλα 575 εκ. ΤΛ (82,1 εκ ευρώ(. Επιπλέον, 90,4 εκ ΤΛ (12,9 εκ ευρώ) καταβλήθηκαν προχθές για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα», είπε.  
 
Στο μεταξύ σε ανάρτησή του σήμερα ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε την χθεσινή απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αποκοπή του ανεργιακού επιδόματος. Ελπίζω να κατάλαβα λάθος, έγραψε ο κ. Ερχιουρμάν λέγοντας ότι υπάρχουν άτομα που είναι παντρεμένα με παιδιά και είχαν απολυθεί από τις δουλείες πριν την κρίση του κορωνοϊού και το ανεργιακό επίδομα ήταν το μόνο εισόδημά τους.
 
Με το να παίρνουν το ειδικό επίδομα των 1500 ΤΛ (215 ευρώ) άτομα που έπαιρναν τουλάχιστον 1000 ΤΛ περισσότερα πριν τις 14 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του ειδικού επιδόματος λόγω κορωνοϊού, δεν είναι κάτι αποδεκτό ανάφερε ο κ. Ερχιουρμάν. «Να μην ξεχνάμε ότι οι 1500 ΤΛ είναι επίδομα μισθού, το υπόλοιπο προβλέπεται να καταβάλλει ο εργοδότης».
 
Καταλαβαίνει, είπε, ότι μπορεί να υπάρχει δυσκολία στις δυνατότητες του «ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων» και επανέλαβε την πρότασή του για δανεισμό από την «κυβέρνηση» ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top