Εκσυχρονίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να εξυπηρετούνται απο το σπίτι τους χωρίς την υποχρεωτική φυσική παρουσία τους.
Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας ο Κυριάκος Κόκκινος μίλησε για την χαλάρωση των μέτρων και κατα πόσο η πλατφόρμα των sms είναι έτοιμη να δεχθεί απο κάθε πολίτη περισσότερα απο 1 sms. O Υφυπουργός αναφέρθηκε ότι αυτό είναι το εύκολο κομμάτι της διαδικασίας καθώς το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες που θα προκύψουν μέσα απο τις νέες οδηγίες και τα Διατάγματα απο την Κυβέρνηση.
Η πρόκληση που θα υπάρξει είναι αλλού . Οπως τόνισε "Η πρόκληση μπορεί να είναι και ευκαιρία. Με την επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να περιορίσουμε-ελαχιστοποιήσουμε την μετακίνηση του κόσμου προς τις διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου. Δηλαδή μια δουλειά που προηγουμένως έπρεπε να την κάνω στο ΚΕΠ ( στο οποίο εξυπηρετούνταν περίπου 1000 άτομα την ημέρα) , τώρα θα γίνεται ηλεκτρονικά για να διευκολύνεται και ο κόσμος'
Για να γίνει αυτο το πράγμα θα πρέπει άμεσα να δούμε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις νέες εφαρμογές", διευκρίνησε ο Υφυπουργός.
Ο κ.Κόκκινος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για παράδειγμα αν θέλει κάποιος να κάνει μια ανανέωση ταυτότητας θα μπορέσει να το κάνει με ηλεκτρονική υπογραφή χωρίς φυσική παρουσία αλλα με πιστοποίηση απο συγκεκριμένο φορέα.
Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του κράτους μπορούν να γίνουν διαδικτυακά , με εξαιρέσεις. Υπάρχει βασική προϋπόθεση, η ηλεκτρονική υπογραφή. Η ηλεκτρονική υπογραφή είναι κάτι που το συζητάμε στην Κύπρο εδώ και χρόνια. Τώρα προσπαθούμε να το έχουμε σε μερικές εβδομάδες. Δεν ξέρω αν θα το καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε μέσα σε μια-δυο βδομάδες και να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της ηλεκτρονικής υπογραφής"
Εξήγησε τι εννούμε ηλεκτρονική υπογραφή, αναφέροντας οτι " Οταν θα πρέπει να υπογράψει κάποιος ένα ηλεκτρονικό έγγραφο , θα πρέπει να κάνει αίτηση σε κάποιο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης (οπως ονομάζεται) ο οποίος πιστοποιεί την υπογραφή του ηλεκτρονικά. Για παράδειγμα ταυτοποιείται ότι ο Κυριάκος Κόκκινος είναι αυτός και αυτή είναι η υπογραφή του. Οταν θα πάρει ο πολίτης αυτή την πιστοποίηση , θα πάρει και ένα κωδικό αριθμό. Κάθε φορά που θα χρειαστεί να υπογράψει ένα έγγραφο ηλεκτρονικά , θα βάζει αυτό τον κωδικό. Αυτός ο κωδικός πηγαίνει πίσω στον πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης και αφού διαπιστώσει ότι αυτός ο κωδικός ισχύει για το συγκεκριμένο άτομο , έρχεται πίσω στο έγγραφο και καταχωρείται ένας κωδικός ο οποίος έχει και μορφή υπογραφής και απο κάτω γράφει οτι αυτή η υπογραφή πιστοποιήθηκε απο τον τάδε πάροχο υπηρεσιων εμπιστοσύνης και έχει νομική ισχύ".
Η νομοθεσία έχει ηδη περάσει απο το Υπουργείο έδω και δυο χρόνια για την ηλεκτρονική υπογραφή, τόνισε ο Υφυπουργός , παρότι δεν ειχε προχωρήσει τόσο καιρό σε εφαρμογή. "Τώρα είμαστε σε διαπραγμάτευση και συνομιλίες με συγκεκριμένους παρόχους για να μας το δώσουν ως υπηρεσία αντι να το κάνουμε εσωτερικά στο δημόσιο",δήλωσε ο Υφυπουργός στο τρίτο του ΡΙΚ.
Δεν δίστασε να σχολιάσει ο κ.Κόκκινος ότι "Ο κορωνοϊος με όλα τα τεράστια κακά και προβλήματα που έχει φέρει , τουλάχιστον στο θέμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μας σπρώχνει να κάνουμε με πολυ πιο γρήγορα βήματα να κάνουμε πράγματα που προηγουμένως τα είχαμε βάλει σε μια σειρά προτεραιότητας οχι και τόσο επιτακτικά όπως τώρα".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις