Από τις πρώτες μέρες της αναστολής της φοίτησης στα σχολεία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο Παιδείας παρέχει υπηρεσίες και στήριξη σε θέματα αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών με τρόπο που να ενισχύουν και να στηρίζουν την μαθητική διαδικασία και τα μαθησιακά αποτελέσματα όλων των μαθητών και των μαθητριών, δήλωσε ο ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως "χτίζουμε σημαντικές υποδομές και για το μέλλον".
Ο κ. Προδρόμου χαιρέτισε χθες την Επιστημονική Τηλε-Διημερίδα: «Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και Σχολική Πραγματικότητα» που διοργανώνουν στις 25 και 26 Απριλίου τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Ελλάδας με συντονιστή τον Δρα Σπύρο Παπαδάκη, Οργανωτικό Συντονιστή του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας και μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Υπουργός Παιδείας, στον χαιρετισμό του, είπε ότι «χαίρομαι πάρα πολύ γιατί οι εκπαιδευτικοί μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, έχουν δείξει ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία, τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και να σταθούμε δίπλα στα παιδιά, τις μαθήτριες, τους μαθητές και βεβαίως και στις φοιτήτριες και φοιτητές στην Ανώτερη Ανώτατη Εκπαίδευση σε αυτές τις δύσκολες ώρες».
Το Υπουργείο Παιδείας εδώ στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των καιρών εξαιτίας της αναστολής της φοίτησης των μαθητών και των μαθητριών στα σχολεία, έχοντας ως γνώμονα τον μετριασμό των επιπτώσεων στην μαθησιακή διαδικασία, προχώρησε αμέσως από τις πρώτες μέρες σε σχέδιο δράσης, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δυνατότητες, η σύγχρονη τεχνολογία και οι εφαρμογές που μπορεί να έχει στο εκπαιδευτικό πεδίο.
«Τα τελευταία χρόνια οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες στην εκπαίδευση για αποτελεσματική διδασκαλία και μάθηση τόσο εντός των σχολικών μονάδων όσο και εκτός. Μέσα από την αξιοποίηση διαδικτυακών εργαλείων και περιβαλλόντων, τα οποία υποστηρίζουν την εξ αποστάσεως μάθηση, με σύγχρονο ή και με ασύγχρονο τρόπο δίνεται η ευκαιρία για πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η δυνατότητα της πρόσβασης στη μάθηση χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς επιτρέπει στον μαθησιακό πληθυσμό και τους εκπαιδευτικούς να διαχειρίζονται την μάθηση με ευελιξία.
Όπως είπε, η στήριξη των μαθητών και των μαθητριών μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και διαφοροποιείται τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τη μορφή της ανάλογα με το στόχο της κάθε δράσης.
«Σε αυτό το πλαίσιο, το δικό μας Υπουργείο παρέχει στην εκπαιδευτική κοινότητα από τις πρώτες μέρες της αναστολής της φοίτησης, υπηρεσίες και στήριξη σε θέματα αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών με τρόπο που να ενισχύουν και να στηρίζουν την μαθητική διαδικασία και τα μαθησιακά αποτελέσματα όλων των μαθητών και των μαθητριών. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε μέσω ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στην ανάρτηση χρήσιμου, δημιουργικού και άλλου υλικού για τους μαθητές και της μαθήτριες όλων των ηλικιών και των τάξεων, στον ιστότοπο του Υπουργείου, αλλά και στις ιστοσελίδες των σχολείων», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Προδρόμου, αρχίζοντας από τους μαθητές στο Λύκειο και στη συνέχεια στα Γυμνάσια, αλλά ακόμα και στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού γίνονται καθημερινά μαθήματα μέσω της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με σκοπό την επικοινωνία με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τη διατήρηση της αίσθησης της κοινότητας και της τάξης τους, αλλά και τη συνέχιση της μάθησης.
«Οι δυσκολίες που αναδείχθηκαν, όπως για παράδειγμα θέματα πρόσβασης στην τεχνολογία και χρήσης της τεχνολογίας είτε από μαθητές/τριες είτε και από εκπαιδευτικούς ή θέματα εξοικείωσης με την ίδια την τεχνολογία, δεν ήταν ικανές να ανακόψουν την πορεία και την προσπάθεια. Κάναμε προσπάθειες για να ενισχύσουμε εξ αποστάσεως και πάλι την ενημερότητα και τις γνώσεις στην χρήση των τεχνολογικών μέσων. Καλύψαμε σε μεγάλο βαθμό, πρέπει να πω, και τις ανάγκες σε εξοπλισμό και διασύνδεσης στο διαδίκτυο στα σπίτια των παιδιών, προχωράμε και χτίζουμε σημαντικές υποδομές και για το μέλλον», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «τα ίδια τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μας έχουν δώσει δυνατά δείγματα καλής πρακτικής, ενώ μέσα στις ιστοσελίδες των σχολείων, αλλά και της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές, τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς».
Ο κ. Προδρόμου είπε πως το Υπουργείο συνεργάζεται και με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αλλά και με ιδιωτικούς σταθμούς που προσφέρθηκαν για την αξιοποίηση τηλεοπτικού χρόνου, για την προβολή εκπομπών, οπτικοηχογραφημένων διδασκαλιών ή και άλλου σύγχρονου παιδαγωγικής φύσης υλικού που στηρίζει περαιτέρω ακόμα την όλη προσπάθεια για την δημιουργική και επωφελή αξιοποίηση του χρόνου, αυτού του χρόνου που μένουν οι μαθητές/τριες στα σπίτια, -κυρίως για τις μικρότερες ηλικίες η τηλεκπαίδευση-.
«Σε αυτό το σημείο θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και προσωπικά την Υπουργό, την κα. Καραμέως, για την έγκριση που μας έδωσε αμέσως να χρησιμοποιήσουμε οπτικοακουστικό υλικό από τις τράπεζες υλικού που υπήρχαν ήδη στο ελληνικό Υπουργείο. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είναι ο δρόμος μας. Είναι μονόδρομος. Και η ενσωμάτωση του στη διδασκαλία και την μάθηση αποτελεί πλέον μια διαρκή πλέον προτεραιότητα μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε πως με την πανδημία αυτή, «νομίζω ότι αποδείξαμε πως τα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε , αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται».
«Νομίζω ότι η εκπαίδευση τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο έδειξε ότι βρίσκεται σε αρμονία με την γενικότερη προσπάθεια και των δύο χωρών μας που ήδη σχολιάζεται εγκωμιαστικά», κατέληξε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον καθηγητή Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο ΑΠΚΥ, Θανάση Χατζηλάκο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα σχολεία στη χώρα μας τον 21ο αιώνα είναι η περιθωριοποίηση, το να μη συνδέεται η ύπαρξη και η λειτουργία τους με τα γενόμενα στην κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή, την τέχνη, τις ανθρώπινες σχέσεις».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις