ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισχυρή υποστήριξη για εθνικά & κοινοτικά μέτρα για ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, συμφωνούν οι 27

Σε ισχυρή υποστήριξη για εθνικά & κοινοτικά μέτρα για ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, συμφωνούν οι 27

Tην ισχυρή υποστήριξη για εθνικά και κοινοτικά μέτρα για την ταχεία και αποτελεσματική ανάκαμψη του τουρισμού, υποστήριξαν οι Υπουργοί Τουρισμού των 27 Κ-Μ της ΕΕ, οι οποίοι μετείχαν σε άτυπη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τον εντοπισμό τρόπων ενίσχυσης της υποστήριξης στον τουριστικό τομέα της ΕΕ, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του COVID-19.

Της βιντεοδιάσκεψης προέδρευσε ο Κροάτης Υπουργός Τουρισμού Gari Cappelli και συμμετείχαν ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Thierry Breton και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Zurab Pololikashvili.

"Ο τουριστικός τομέας γνώρισε μια τεράστια και απροσδόκητη μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας. Η αποστολή μας είναι να είμαστε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέρος της πιο επιτυχημένης τουριστικής περιοχής στον κόσμο, ηγέτης στην ανάκαμψη του τουρισμού, η οποία ως οριζόντια δραστηριότητα επηρεάζει άμεσα την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας", δήλωσε ο Κροάτης προεδρεύων Υπουργός Τουρισμού.

"Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και παρέχει θέσεις εργασίας για σχεδόν το 12% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο τουρισμός είναι η τέταρτη κατηγορία εξαγωγών της Ένωσης, με την κατανάλωση να αποφέρει έσοδα άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί η δημιουργία κοινών λύσεων για την κρίση του τουριστικού τομέα που προκαλείται από την πανδημία, αλλά και για τη δημιουργία προγραμμάτων και σχεδίων για την καταπολέμηση παρόμοιων απειλών στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που κατά τη συνεδρίαση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα συμφωνήθηκε η ίδρυση ενός Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα στοχεύει τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης. Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός εμπίπτει σίγουρα στην κατηγορία των πιο επηρεασμένων τομέων αυτής της κρίσης", δήλωσε ο Gari Cappelli.

Ξεκινώντας τις συζητήσεις, ο Υπουργός Cappelli υπενθύμισε ότι στην εποχή πριν από το COVID19, περισσότερο από το 75% των διεθνών ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν από πολίτες της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν προς άλλες χώρες της ΕΕ. Το 94% των συνολικών διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκαν εντός των χωρών της ΕΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδέα του ανοίγματος τουριστικών διαδρόμων μεταξύ των Κ-Μ της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπεριληφθούν επιδημιολόγοι στη συνολική διαδικασία ανοίγματος συνόρων και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των τουριστών.

"Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των επιδημιολόγων για τον καθορισμό των κριτηρίων και τον καθορισμό των μέτρων που θα απαιτούνται για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τουριστών. Φαίνεται να υπάρχει αρκετή καλή θέληση και επιθυμία να βρουν έναν τρόπο για να επανασυνδεθούν χώρες, δήλωσε ο Υπουργός και επεσήμανε επίσης ότι λίγο πριν από τη σημερινή διάσκεψη έλαβε από ορισμένα Κ-Μ, Διακήρυξη και Κοινή Θέση που ζητούσε να συμπεριληφθεί ισχυρή υποστήριξη για τον τουρισμό στο Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ και υπογραμμίζοντας τη σημασία της θέσπισης ομοιογενών κανόνων τόσο για τον αέρα όσο και για κινητικότητα στη θάλασσα ή στην ξηρά.

Πολλοί συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη τόνισαν το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ, ο τουρισμός όχι μόνο συμβάλλει σημαντικά στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν από μόνο του, αλλά επηρεάζει επίσης άμεσα ή έμμεσα πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς. Είναι κρίσιμη πηγή πολύ αναγκαίων εσόδων για τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα. Στην Κροατία, για παράδειγμα, ο τουρισμός παρήγαγε σχεδόν το 17% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σε άλλα κράτη μέλη το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 2,6% στη Σλοβακική Δημοκρατία έως 20,6% στην Ελληνική Δημοκρατία.

Οι υπουργοί περιέγραψαν τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι τώρα τα Κ-Μ, είτε μεμονωμένα είτε από κοινού, προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και σε άλλους συναφείς τομείς. Υπήρξε ευρεία υποστήριξη για πρόσθετα μέτρα και ενισχυμένο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ. Τονίστηκε ότι ο τουρισμός πρέπει να συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία μιας εναρμονισμένης λύσης για την επιστροφή των ταξιδιωτικών πακέτων, συμπεριλαμβανομένων κουπονιών και συμφώνησαν για τη σημασία της συλλογής πληροφοριών σχετικά με μέτρα που σχετίζονται με τον τουρισμό και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών μέσω της ΕΕ.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η Κομισιόν κλήθηκε να εργαστεί κατά προτεραιότητα προς μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ που παρέχει προσωρινή ευελιξία και ρευστότητα και διασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία συμφερόντων μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των καταναλωτών.

Ο Επίτροπος Breton τόνισε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και τα κονδύλια που έχει κινητοποιήσει η Κομισιόν πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των Κ-Μ να διατηρήσουν τη σωστή γραμμή βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Κάλεσε τα Κ-Μ να τα χρησιμοποιήσουν στο έπακρο και να διασφαλίσουν ότι ωφελούν το πολύ τους εργαζομένους που πλήττονται.

"Θα χρειαστούμε πρωτοφανή κεφάλαια για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Υπάρχει ανάγκη για ένα" νέο σχέδιο Marshall, με ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ, για να ξεκινήσει το δρόμο προς την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική Ένωση. Χρειαζόμαστε γρήγορη δράση, ρεαλισμό και δημιουργικότητα για ανάκαμψη και οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας. Αλλά πάνω απ `όλα, αυτή η κρίση απαιτεί αλληλεγγύη. Καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση μόνη της ", δήλωσε ο Thierry Breton, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

Τέλος ο Zurab Pololikashvili έκανε αναφορά στις κατευθυντήριες γραμμές του UNWTO για τη διαχείριση κρίσεων για τον τουρισμό στο πλαίσιο του COVID-19 και κάλεσε την Κομισιόν να δώσει προτεραιότητα στον τουρισμό στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. Τέλος, οι Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την έντονη υποστήριξή τους για νέα και καινοτόμα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, για την ταχεία και αποτελεσματική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top