ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ο 'χάρτης' με τον οποίο θα εξέλθουμε και από την νέα κρίση- Συνετή οικονομική διαχείριση για αποφυγή μνημονίων

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ο 'χάρτης' με τον οποίο θα εξέλθουμε και από την νέα κρίση- Συνετή οικονομική διαχείριση για αποφυγή μνημονίων

Στην επιστροφή της ανάκαμψης της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2020 και κορύφωσή της ανάπτυξης το επόμενο έτος, στοχεύει ο οδικός χάρτης της σταδιακής επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως η δεύτερη φάση θεωρείται πιο επικίνδυνη και θα χρειαστεί περισσότερη επιφυλακή, προκειμένου να μην γίνουν βήματα πίσω, που θα μας οδηγήσουν σε «αχαρτογράφητα νερά»

 
Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι η αποκοπή μισθών αλλά η ενίσχυση των εισοδημάτων. Ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη της συνετής οικονομικής διαχείρισης προκειμένου να αποφευχθούν μνημονιακοί όροι «είτε με δικά μας μνημόνια, είτε εξωτερικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Πετρίδης μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω λεπτομέρειες έπειτα από το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας.
 
Εξήγησε πως ο οδικός χάρτης της σταδιακής άρσης των περιορισμών «βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία έγινε κατόπιν και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από εκτενή και συνεχή αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων με συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες».
 
«Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη γιατί χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σύστημα υγείας δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε εισοδήματα», ανέφερε στην εναρκτήρια δήλωσή ο ΥΠΟΙΚ του και τόνισε: «Αν συμμορφωθούμε σε αυτή τη δεύτερη, πιο επικίνδυνη φάση, η οποία χρειάζεται μεγαλύτερη πειθαρχία, χρειάζεται ενδεχομένως να είμαστε και σε περισσότερη επιφυλακή, τότε η οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να κορυφωθεί η ανάκαμψη το 2021».
 
Συνετή οικονομική διαχείριση για αποφυγή μνημονίων
 
Ερωτηθείς αν στα πλάνα της κυβέρνησης εισέρχεται και η περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει και όχι να αφαιρέσει εισοδήματα και όλος ο οικονομικός σχεδιασμός εδώ εδράζεται, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να είμαστε οικονομικά μύωπες, αλλά να βλέπουμε και την επόμενη μέρα».
 
«Δεν πρέπει να δώσουμε όλα μας τα πολεμοφόδια τώρα και να μείνουμε από καύσιμα, ακριβώς για να αποφύγουμε μνημονιακούς όρους, είτε με δικά μας μνημόνια είτε με εξωτερικά μνημόνια και να χρειαστεί να αποκόψουμε δαπάνες, να αφαιρέσουμε εισοδήματα και να αυξήσουμε φόρους όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Και για αυτό η έκκλησή μου είναι συνετή οικονομική διαχείριση με βάση ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στην ενίσχυση των εισοδημάτων όπως ανέφερε και η συνάδελφος Υπουργός Εργασίας και θέλω να πετύχουμε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
 
Στο Υπουργικό αναθεωρημένο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις
 
Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δις ο κ. Πετρίδης είπε πως στόχος είναι να επανακατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση η οποία έχει γίνει και γίνεται με τα κόμματα και ορισμένες συνθήκες όπως διαμορφώνονται στην οικονομία σε σχέση με την πανδημία και τις ανάγκες της αγοράς.
 
Είπε πως δεν επιλέχθηκε η οδός του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αφού το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο επιβάλλει τη συναίνεση και από τη νομοθετική εξουσία.
 
«Και ευελπιστώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας εκ νέου πως το εργαλείο κρατικών εγγυήσεων ήταν μέρος του όλου πακέτου στήριξης της οικονομίας, δηλαδή των δημοσιονομικών μέτρων, των νομισματικών μέτρων και των χρηματοοικονομικών μέτρων με το ένα να συμπληρώνει το άλλο.
 
«Όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Δεν μπορούμε να λέμε εντάξει περάσαμε το δημοσιονομικό κομμάτι και δεν πειράζει, γιατί μπορεί να οδηγηθούν εταιρείες σε χρεοκοπία, μπορεί να γίνουν απολύσεις γιατί δεν υπάρχει συμπληρωματικά  και το κομμάτι της ρευστότητας», εξήγησε.
 
«Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα που θα καταθέσω την νέα πρόταση να βρούμε αυτή την αναγκαία συναίνεση, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτό τον οικονομικό πόλεμο όλη τη δύναμη πυρός μας συνδυασμένα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα μας», συμπλήρωσε.
 
Αχαρτογράφητα νερά σε περίπτωση νέου κύματος κρουσμάτων
Εξάλλου, ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια στήριξης σε περίπτωση νέας επιδείνωσης της επιδημολογικής εικόνας, ή η χώρα θα οδηγηθεί σε μνημόνιο, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως «ο στόχος είναι να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι βήματα πίσω» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
 
Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως το ΥΠΟΙΚ είχε στηρίξει από την αρχή την λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, καθώς «από την πρώτη στιγμήν είχαμε εκτιμήσει ότι με σωστή οικονομική διαχείριση θα μπορούσαμε να επιτύχουμε σε μια οικονομική διαχείριση αν το συνολικό lockdown δεν υπερέβαινε τους δύο μήνες».
 
«Αν φυσικά δεν επιτύχουμε σε δεύτερο στάδιο τότε μπαίνουμε πάλι σε αχαρτογράφητα νερά και δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη. Ο σκοπός είναι όπως συμμορφωθήκαμε την πρώτη φάση του πλήρους περιορισμού να συμμορφωθούμε και στη δεύτερη φάση για να αποτρέψουμε επικίνδυνες ατραπούς και στην υγεία αλλά και στην οικονομία», τόνισε.
 
Η επιλογή των τομέων πρώτης δραστηριοποίησης
 
Ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιλογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στους οποίους βασίζεται η άρση των περιορισμών έχει λάβει υπόψη άλλους συγκεκριμένους δείκτες όπως η συνεισφορά στο ΑΕΠ, η συνεισφορά στην απασχόληση, η συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και τον κίνδυνο μετάδοσης, ενώ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα τηλεργασίας.
 
Εξήγησε πως ο χάρτης αυτός, που περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, είναι ενδεικτικός, καθώς εξαρτάται από την ορθή εφαρμογή των κανόνων.
 
«Θα εξαρτηθεί στο πόσο επιτυχημένα θα συμμορφωθούμε με τους κανόνες λειτουργίας και των επιχειρήσεων και της οικονομίας», τόνισε.
 
Αναφερόμενους στους τομείς οι οποίοι αρχίζουν να λειτουργούν, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον τομέα του λιανεμπορίου στην οικονομία, τονίζοντας  πως συνεισφέρει πέραν του €1 δις στην προστιθέμενη αξίας στην οικονομία, εργοδοτεί 38.000 άτομα ή 9,4% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει περίπου 12% στα κρατικά έσοδα.
 
Τόνισε ωστόσο πως δεν αναμένεται να αρχίσει η συνολική λειτουργία του τομέα, η οποία θα είναι σταδιακή με την εργοδότηση να είναι πιο περιορισμένη τις πρώτες μέρες. Αλλά αν όλα πάνε καλά είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία, συμπλήρωσε.
 
Για τον τομέα των κατασκευών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός προσφέρει 5% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, με την εργοδότηση να ξεπερνά τις 30.000 άτομα ή 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει πέραν του 16% στα κρατικά έσοδα.
 
 «Η επιτυχία θα κριθεί από όλους και από τους εργαζόμενους και από τις επιχειρήσεις και κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφάλειας, ούτως ώστε με την ίδια πειθαρχία υπευθυνότητα με την οποία αρχίσαμε και ην οποία μας έφερε σε ένα σημείο αισιοδοξία και στο σημείο ότι μπαίνουμε στη δεύτερη φάση από τη Δευτέρα να μπορέσουμε να διανύσουμε όλο το δρόμο γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top