ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

Σύμφωνα και με τους επιδημιολόγους, η πλήρης ομαλότητα δύναται να επέλθει μόνο με την εύρεση φαρμάκου ή/και εμβολίου, κάτι που δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους, σημειώνει, μεταξύ άλλων, η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή στην έκθεσή της για τη στρατηγική για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Είναι σημαντικό να περάσει το μήνυμα, σημειώνει η Επιτροπή, ότι βρισκόμαστε μεσούσης της πανδημίας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και το οικονομικό κόστος να κλιμακώνεται σημαντικά, o κυβερνήσεις βρίσκονται ολοένα και περισσότερο κάτω από πίεση για σχεδιασμό της κατάλληλης στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνιού, αναφέρει.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτει, τα πλείστα ΚΜ ήδη έχουν αρχίσει ή ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για σταδιακή άρση των μέτρων. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 15 Απριλίου Οδικό Χάρτη για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφαση του, ημερ. 15 Απριλίου, ενέκρινε τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής και Καθοδηγητικής Επιτροπής (ΚΕ) για ετοιμασία στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και τη σύσταση Ομάδας Εργασίας σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών προς το σκοπό αυτό. 

Σημειώνεται ότι η στρατηγική είναι ευέλικτη και θα προσαρμόζεται συνεχώς στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία. 

«Η αναστολή των δραστηριοτήτων τομέων της οικονομίας οδηγεί σε σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους και επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά περιλαμβανομένων της μείωσης των κρατικών εσόδων. Η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη με την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αίρονται περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου», προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου για τον Απρίλιο 2020 δείχνουν ότι η εφαρμογή συνδυασμού αυστηρών μέτρων (ανίχνευση και απομόνωση θετικών περιστατικών, καραντίνα επαφών θετικών περιστατικών, κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση συναθροίσεων, κλείσιμο συνόρων, διακοπή οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς πλην των ουσιωδών για την κρατική λειτουργία κ.α.) ήταν αποτελεσματική για να ελέγξει επαρκώς την πανδημία στη παρούσα φάση. 

Σημειώνεται ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελούν επίσης α) η επάρκεια του Συστήματος Υγείας, β) η επάρκεια δειγματοληψίας και το σύστημα ιχνηλάτησης, γ) τα προστατευτικά και προληπτικά μέτρα και ο απαραίτητος εξοπλισμός, δ) η παρακολούθηση της εφαρμογής προστατευτικών μέτρων και η επιβολή κυρώσεων, ε) η λειτουργία δημόσιου τομέα και ανεξάρτητων υπηρεσιών και στ) η εργασία με εκ περιτροπής (κυκλικό) ωράριο ή/και με το σύστημα της βάρδιας.

Σε περιόδους κρίσης, αναφέρει η έκθεση, απαιτείται άμεση και αποτελεσματική αντίδραση, αξιοπιστία, ευαισθητοποίηση και διαφάνεια. Απώτερος στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η αναχαίτιση τέτοιων φαινομένων και μετριασμός ή ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων τους. Συνεπώς, η επικοινωνιακή στρατηγική θα πρέπει να είναι σαφής και να βασίζεται στο τρίπτυχο Διαφάνεια – Εμπιστοσύνη – Ειλικρίνεια.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου για τον Απρίλιο 2020, επισημαίνει, δείχνουν ότι η εφαρμογή συνδυασμού αυστηρών μέτρων (ανίχνευση και απομόνωση θετικών περιστατικών, καραντίνα επαφών θετικών περιστατικών, κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση συναθροίσεων, κλείσιμο συνόρων, διακοπή οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς πλην των ουσιωδών για την κρατική λειτουργία κ.α.) ήταν αποτελεσματική για να ελέγξει επαρκώς την πανδημία στη παρούσα φάση.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές οικονομικές προβλέψεις, όπως αναφέρεται, η επίπτωση στην κυπριακή οικονομία από την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων από την αντιμετώπιση εξάπλωσης της πανδημίας, είναι σημαντική. Οδηγεί σε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους επιβαρύνοντας σημαντικά τα δημόσια οικονομικά.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα και με το ΔΝΤ και, νοουμένου ότι τα περιοριστικά μέτρα αρθούν σταδιακά, η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη από το τελευταίο τετράμηνο του έτους και να κορυφωθεί το 2021. Το εν λόγω σενάριο διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και τον ανάλογο περιορισμό της πανδημίας.

Το δημοσιονομικό πακέτο των μέτρων που έχει εγκριθεί, μέχρι σήμερα, για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, για προστασία των εργαζομένων, ευάλωτων ομάδων και επιχειρήσεων ισοδυναμεί με περίπου 7% του ΑΕΠ (δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ρευστότητας), ενώ τα έσοδα του κράτους σημειώνουν μεγάλη πτώση λόγω των περιοριστικών μέτρων, προστίθεται.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η έκθεση, το οικονομικό κόστος, υπό την έννοια της χαμένης προστιθέμενης αξίας (lost value added) αυξάνεται δυσανάλογα με τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων, με τις διαταράξεις κατά την επανεκκίνηση των οικονομικών  δραστηριοτήτων να αυξάνονται γεωμετρικά.

Επισημαίνεται ότι, ανάλογα και με τη χρονική διάρκεια της κρίσης, ποσοστό επιχειρήσεων μπορεί να μην καταφέρει να ορθοποδήσει παρά την όποια κρατική στήριξη τους παρασχεθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη και τη σημαντική μείωση στα δημόσια έσοδα, η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη με την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αίρονται σταδιακά γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνεται ότι, μια υγιής και λειτουργική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα λειτουργικό σύστημα υγείας και αντίστροφα. Περαιτέρω, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ευμάρειας των πολιτών είναι άμεσα συνυφασμένα με το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών και της υγείας τους.

Η Στρατηγική όπως καθορίζεται είναι ευέλικτη και θα προσαρμόζεται συνεχώς στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς ωστόσο, να λαμβάνονται αχρείαστα ρίσκα τα οποία ενδεχόμενα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία. 

Σημειώνεται ότι, η αποκλιμάκωση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα. Στο τέλος της κάθε Φάσης θα αξιολογείται η εξέλιξη της πανδημίας, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες, και η Στρατηγική δύναται να αναθεωρείται στη βάση των επικαιροποιημένων στοιχείων και  , λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη τις προτεραιότητες που θα θέσει η πολιτεία και τις δυνατότητες (capacity) του συστήματος υγείας. Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμένει σταθερή, με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται, θα ακολουθεί η μετάβαση στην επόμενη φάση.

Η προτεινόμενη Στρατηγική αποτελεί ουσιαστικά ένα δυναμικό επιχειρησιακό πρόγραμμα μετάβασης στην ομαλότητα, αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι σύμφωνα και με τους επιδημιολόγους, η πλήρης ομαλότητα δύναται να επέλθει μόνο με την εύρεση φαρμάκου ή/και εμβολίου, κάτι που δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Σημειώνεται ότι η Καθοδηγητική Επιτροπή θα πραγματοποιεί τακτικές εβδομαδιαίες συνεδρίες με σκοπό τη συνεχή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, την υλοποίηση της Στρατηγικής και την υποβολή εισηγήσεων στη Διυπουργική Επιτροπή, περιλαμβανομένης της αναπροσαρμογής της καθώς, και του τρόπου και της χρονικής μετάβασης στις επόμενες φάσεις.

Είναι σημαντικό να περάσει το μήνυμα, προστίθεται, ότι βρισκόμαστε μεσούσης της πανδημίας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Θα πρέπει επίσης, αναφέρει η έκθεση, να γίνει σωστή επικοινωνιακή διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της επαναδραστηριοποίησης μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

Η πανδημία θα αποτελεί μέρος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής μας γι’ αυτό και η υπενθύμιση για την κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing) για την εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής, δηλαδή του πλυσίματος των χεριών, της σωστής χρήσης εφαρμογής μάσκας, της χρήσης αντισηπτικού  και της κοινωνικής αποστασιοποίησης πρέπει να είναι συνεχής, αναφέρει.

Η ανησυχία, η αβεβαιότητα και ο φόβος του κόσμου δεν πρέπει να ελαχιστοποιηθεί αλλά αντίθετα, να αναγνωριστεί και να εντείνει ακόμη πιο πολύ την πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, επισημαίνει.

Οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις προκύψουν θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να λαμβάνονται τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα. Με αυτό τον τρόπο θα αναδεικνύεται η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και θα κερδίζεται η εμπιστοσύνη, καταλήγει η έκθεση.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Ποικίλα σενάρια και, ως συνήθως, θεωρίες συνωμοσίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, καθώς νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το σημείο της τραγωδίας, φαίνεται να δείχνουν «μυστηριώδη» σημάδια στα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top