Αφιέρωμα από το γραφείο Τύπου της Ανόρθωσης, για τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας, Γιαννάκη Μάντη.
Αναλυτικά:
“Αγωνίστηκε στην Ανόρθωση σχεδόν για 13 χρόνια. Η παρουσία του στην ομάδα υπήρξε πολύτιμη και ουσιαστική.
Ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν τόσο στο ΓΣΕ, προ του 1974, όσο και στα δύσκολα μεταπροσφυγικά χρόνια, με την προσφορά του να χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική.
Ο Γιαννάκης Χρίστου, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Μάντης, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 12/2/1950. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από τα μαθητικά του χρόνια.
Το καλοκαίρι του 1967 σ’ ένα τουρνουά σεβεν-α-σάιτ ο Γιουγκοσβλάβος προπονητής της Ανόρθωσης, Τζίνα Σιμονόφσκι, τον εντόπισε και τον κάλεσε να εγγραφεί στην ομάδα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από 4-5 παιγνίδια στη δεύτερη ομάδα, ο Σιμονόφσκι, λάτρης της ανάδειξης ταλέντων, τον προώθησε στη βασική ενδεκάδα. Έκτοτε παρέμεινε αναντικατάστατο στέλεχος της Ανόρθωσης.
Ο Μάντης αγωνίστηκε και διακρίθηκε ως ποδοσφαιριστής της μεσαίας γραμμής. Διέθετε αρκετά χαρίσματα και η προσφορά του στην Ανόρθωση, στα 12 χρόνια της παρουσίας του φορώντας πάντα τη φανέλα με τον αριθμό 8, θεωρείται εξαιρετικά παραγωγική και ουσιαστική.
Με τεράστια και ακατάλυτα αποθέματα αντοχής, ο βραχύσωμος δεξιός μέσος, όργωνε ασταμάτητα το γήπεδο απ’ άκρη σ’ άκρη. Ήταν το μηχανάκι της ομάδας αποτελώντας τον στυλοβάτη της μεσαίας γραμμής.
Ταχύς, ευέλικτος, με καλή ντρίμπλα και άλμα, ήταν παίκτης-μαχητής και διακρινόταν για το οξυδερκές και μυαλωμένο παιχνίδι του. Υπήρξε υπόδειγμα ήθους μέσα στα γήπεδα. Σεμνός, αθόρυβος και μετριοπαθής υπήρξε ο ποδοσφαιριστής της ουσίας.
Ο Γιαννάκης Μάντης ανήκει σ’ εκείνη την ηρωική γενιά, η οποία στα δύσκολα μεταπροσφυγικά χρόνια έδωσε το άπαν των δυνάμεων της προκειμένου η Ανόρθωση να συνεχίσει την ιστορική της πορεία.
Τον Ιανουάριο του 1976, λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Ροδεσία. Εκεί, μαζί με αρκετούς άλλους Κύπριους ποδοσφαιριστές διαφόρων ομάδων (Κόλα, Χάρη, Καλόγηρο, Θεοφάνους, Λούκα, Σώτο κ.ά.), αγωνίστηκε για διάστημα 10 μηνών στην ομάδα «Ελλάς».
Επέστρεψε στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 1976 και αγωνίστηκε στην Ανόρθωση έως το 1980, χρονιά κατά την οποία μεταπήδησε στον Εθνικό Άχνας.
Τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1985 και εν συνεχεία ασχολήθηκε με την προπονητική. Διετέλεσε προπονητής σε ομάδες μικρών κατηγοριών, όμως τα πλείστα χρόνια (1989-2015) εργάστηκε ευσυνείδητα στις ακαδημίες, τις εφηβικές ομάδες και τη δεύτερη ομάδα της Ανόρθωσης προσφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Με την Ανόρθωση ευτύχησε να πανηγυρίσει 2 κύπελλα. Το πρώτο στο ΓΣΕ, το 1971, κόντρα στην Ομόνοια (1-0) και το δεύτερο στην προσφυγιά, το 1975, με αντίπαλο το Παραλίμνι (3-2), σκοράροντας το πρώτο από τα τρία τέρματα της Ανόρθωσης.
Γέννηση: 12 Φεβρουαρίου 1950, Αμμόχωστος
Θέση: Μέσος
Καριέρα: 1967-1980
Συμμετοχές: 304
Τέρματα: 30
Κύπελλα (2): 1971, 1975”.
The post «Παίκτης-μαχητής που διακρινόταν για το οξυδερκές και μυαλωμένο παιχνίδι του» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις