Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ διαπιστώνει την επείγουσα ανάγκη συμφωνίας με τα νοσηλευτήρια το ταχύτερο δυνατόν για τη νοσηλεία των ενδονοσοκομειακών περιστατικών της β΄ φάσης του ΓεΣΥ και της οργάνωσης της διαχείρισης τους.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, αναφέρει ότι έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών που θα χρειαστούν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μετά τον προσεχή Ιούνιο (χειρουργεία, τοκετοί, ενδονοσοκομειακές διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις).
Είναι τα περιστατικά, εξηγεί, που είχαν αναβάλει την εισαγωγή τους το τελευταίο εξάμηνο κυρίως για οικονομικούς λόγους μέχρι τη β΄ φάση του ΓεΣΥ, καθώς και περιστατικά που καθορίστηκαν ως ψυχρά και δεν αντιμετωπίστηκαν λόγω των αποφάσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Σε αυτά θα προστεθούν και τα επείγοντα μετά τον Ιούνιο. Είναι λοιπόν υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξει ένα τσουνάμι περιστατικών που μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες και κινδύνους, καθώς και να καλύψει ή να παραμελήσει τα άκρως επείγοντα περιστατικά με κίνδυνο για τη ζωή. Εισηγούμαστε να σχεδιαστεί με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και τεκμηριωμένες ενδείξεις η διαχείριση αυτών των περιστατικών και η σειρά προτεραιότητας για αντιμετώπισή τους. Εδώ πρέπει να βοηθήσουν και οι επιστημονικές εταιρείες όλων των ειδικοτήτων», επισημαίνει.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι στη διεκπεραίωση των ενδονοσοκομειακών περιστατικών πρέπει να συμπεριληφθεί και η ταχεία διενέργεια από τα νοσηλευτήρια του μοριακού τεστ για κορωνοϊό, κάτι που αφορά επίσης και τους γιατρούς που συνεργάζονται με τις κλινικές και τα νοσηλευτήρια, καθώς απαιτείται από τα πρωτόκολλα.
Ένα άλλο θέμα που έχει διαπιστωθεί από συναδέλφους μας και το αναδεικνύουμε, αναφέρεται, είναι ο εξαναγκασμός από κάποιους εργοδότες ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να επιστρέψουν στην εργασία τους. «Η έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία να διαχειριστούν μόνοι τους αυτό το πρόβλημα (καταγγελία ή άλλες ενέργειες) θεωρούμε ότι τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, πρέπει να μεριμνήσουν γι αυτές τις περιπτώσεις και να προβούν στις απαραίτητες αυστηρές συστάσεις και έλεγχο», σημειώνεται.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει επίσης, ότι πολλοί Προσωπικοί Ιατροί εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν καθυστέρηση στην έγκαιρη προμήθεια του αντιγριπικού εμβολίου, όπως δυστυχώς συνέβηκε την περσινή χρονιά.
«Πιστεύουμε ότι φέτος μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού και σύμπτωσης του με τα περιστατικά εποχικής γρίπης πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση και τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα το αργότερο αρχές Οκτωβρίου», σημειώνει.
Όσο αφορά τα οικονομικά θέματα που προκύπτουν για τον ΟΑΥ λόγω της κρίσης της πανδημίας, ο Σύνδεσμος εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να λυθούν με δίκαιο τρόπο, στηριγμένο στη λογική, με καλή τη πίστη διάλογο.
Οριστικές αποφάσεις, σημειώνει, πρέπει να ληφθούν και να ανακοινωθούν μετά τη διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες των διαφόρων ειδικοτήτων και τον ΠΙΣ που είναι ο θεσμικός φορέας όλων των γιατρών.
Ο Σύνδεσμος εκφράζει τέλος, την ετοιμότητα του να συμβάλει με τις επιτροπές του (όπως έκανε και κάνει μέχρι σήμερα) στην αντιμετώπιση των απρόβλεπτων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις