ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με την πιο βαθιά ύφεση από το 1706 η Βρετανία

Αντιμέτωπη με την πιο βαθιά ύφεση από το 1706 η Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα ωθήσει τη βρετανική οικονομία στη χειρότερη ύφεση από τότε που τηρούνται αρχεία, δηλαδή από το 1706.

Στην έκθεσή της αναφέρει ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου οδεύει προς συρρίκνωση κατά 14% για φέτος, εφόσον τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα αρθούν σταδιακά από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, που μοιάζει να είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή.

Η ανάλυση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, υποχωρώντας το δεύτερο τρίμηνο κατά το πρωτοφανές 25%, σηματοδοτώντας και επισήμως οικονομική ύφεση.

Παρά την ετήσια ύφεση του 14%, η τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 15% το 2021, με το μέγεθος της οικονομίας να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του ερχόμενου έτους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι είπε ότι αναμένει η όποια μόνιμη ζημιά για την οικονομία να είναι «σχετικά μικρή» και ότι η ανάκαμψη θα επέλθει πολύ γρηγορότερα σε σύγκριση με την ανάκαμψη μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η ανάλυση των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι η ύφεση θα στοιχίσει σε κάθε οικογένεια στη Βρετανία θα περίπου 9.000 για το έτος.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διπλασιαστεί στο 9%, ακόμα και αν η κυβέρνηση συνεχίσει να καλύπτει το 80% του μισθού ιδιωτικών υπαλλήλων που τελούν υπό αναστολή εργασίας από τους εργοδότες τους.

Η νομισματική επιτροπή τη κεντρικής αποφάσισε, εξάλλου, να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό ρεκόρ του 0,1%.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top