Μείωση στο ρυθμό μετάδοσης στην Ιταλία, τη Δευτέρα ανοίγουν σχολεία στην Ολλανδία.
Μειώθηκε ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ιταλία, στην Ολλανδία ανοίγουν τα σχολεία με πλαστικά διαχωριστικά γύρω από τα θρανία, στις ΗΠΑ σύμφωνα με έρευνα το 64% θεωρεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας "δεν αξίζει τον κόπο γιατί θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές", ενώ στο Ιράν οι συγκεντρώσεις για την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής επανήλθαν σε περίπου 180 πόλεις και κωμοπόλεις.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 217.185. Οι νεκροί έφτασαν τους 30.201. Παράλληλα, 99.023 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 215.858 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.958 άνθρωποι ενώ 96.276 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 243 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.327 νέα κρούσματα. 2.747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 1.168 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 14.636 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 72.157 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 74 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών.
Εχασαν την ζωή τους 31 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 284 λιγότεροι σε σχέση με χθες.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για τρίτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ`οίκον περιορισμό. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (με μικρότερη τάση μείωσης στην Λομβαρδία) και ότι ο δείκτης μετάδοσης παραμένει σταθερά κάτω από την μονάδα.
"Ο ιός αυτός δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και ούτε ταυτότητα. Κατά συνέπεια, η παραβίαση των κανόνων προστασίας που έχουν τεθεί, μπορεί να ευνοήσει νέο κύμα μεταδόσεων", είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.
Στο σχολείο Σπρίνγκπλανκ, στην ολλανδική πόλη Ντεν Μπος, πλαστικά διαχωριστικά τοποθετήθηκαν γύρω από τα θρανία των μαθητών και απολυμαντικά τζελ στις πόρτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επανέναρξη των μαθημάτων, εν μέσω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι νέες μολύνσεις στην Ολλανδία μειώνονται εδώ και εβδομάδες και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη το σχέδιό της για άρση ορισμένων μέτρων. Τα δημοτικά σχολεία θα ξανανοίξουν στις 11 Μαΐου.
"Οι δάσκαλοί μας δεν ανησυχούν", είπε ο Ράσα βαν ντερ Σλούις, ο υπεύθυνος τεχνικός υπηρεσιών του σχολείου. "λχουμε εύκαμπτα διαχωριστικά που τα αγοράσαμε για να προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί αν οι μαθητές βήχουν", πρόσθεσε.
Μολονότι τα σχολεία έχουν κλείσει από τις 14 Μαρτίου, αρκετά, συμπεριλαμβανομένου και του Σπρίνγκπλανκ, λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας, για τους μαθητές εκείνους οι γονείς των οποίων εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, όπως στις υπηρεσίες υγείας. Οι περισσότεροι άλλοι παρακολουθούσαν τα μαθήματα μέσω του διαδικτύου. Η κάθε περιφέρεια θέτει τους δικούς της όρους για την επαναλειτουργία. Κάποιες θα δέχονται τους μαθητές μέρα παρά μέρα.
Σε ορισμένα σχολεία οι δάσκαλοι θα φορούν μάσκες. Μέχρι και σήμερα στην Ολλανδία είχαν καταγραφεί 42.093 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 5.359 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Το 1,3% των μολύνσεων και ένας θάνατος αφορούν νέους κάτω των 20 ετών. Τα λύκεια δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν από τον Ιούνιο.
Στο Σπρίνγκπλανκ, οι μικρότεροι μαθητές θα χρησιμοποιούν μια είσοδο και οι μεγαλύτεροι μιαν άλλη.
Οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους στην πύλη. "Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι ενήλικες", είπε ο Βαν ντερ Σλούις.
Οι Αμερικανοί πολίτες, στην πλειονότητά τους, ανησυχούν ότι το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα με την άρση των μέτρων καραντίνας θα είναι πολύ βαρύ σε ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του ABC News, το 64% θεωρεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας "δεν αξίζει τον κόπο γιατί θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές", την ώρα που η ασθένεια Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών (92%), οι μειονότητες (84%) και οι γυναίκες (72%). Σχεδόν οκτώ στους δέκα (77%) φοβούνται ότι ο νέος κορωνοϊός θα μολύνει τους ίδιους ή κάποιον γνωστό τους. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 6-7 Μαίου σε δείγμα 532 ενηλίκων και το περιθώριο σφάλματος ανέρχεται στις 4,9 μονάδες. Λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, πολλές Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι χαλαρώνουν τα μέτρα και θα ξαναρχίσουν τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και καταστημάτων, με τη στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
"Δεν λέω ότι όλα είναι τέλεια (...) Θα πληγούν κάποιοι σκληρά; Ναι. Αλλά πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα μας και πρέπει να το κάνουμε σύντομα", είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισκεπτόμενος ένα εργοστάσιο κατασκευής προστατευτικών μασκών στην Αριζόνα. Ο Τραμπ βασιζόταν στην ισχυρή οικονομία για να επιδιώξει την επανεκλογή του, τον Νοέμβριο. Ομως ο νέος κορωνοϊός έχει βυθίσει τη χώρα σε μια ιστορική κρίση, με την ανεργία να φτάνει το 14,7%. Ο ίδιος επικρίνεται για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των Αμερικανών διαφωνούν με τους χειρισμούς του ενώ το 42% τους εγκρίνουν.
Όσον αφορά το πιθανό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι δεν σκέφτεται να εμβολιαστεί, όταν βρεθεί, ακόμη και αν αποδειχθεί "ακίνδυνο και αποτελεσματικό".
Στο Ιράν, οι συγκεντρώσεις για την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής επανήλθαν σε περίπου 180 πόλεις και κωμοπόλεις, οι οποίες θεωρείται πως διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, έπειτα από την απαγόρευσή τους για δύο μήνες, μεταδίδουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η επανέναρξη των μαζικών προσευχών -πρακτική που εξακολουθεί να απαγορεύεται στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας- ακολουθεί την ίδια γραμμή με το άνοιγμα τη Δευτέρα 132 τζαμιών σε περιοχές που θεωρούνται πως είναι απαλλαγμένες από την επιδημία.
Το Ιράν ήδη έχει άρει την απαγόρευση για τα ταξίδια μεταξύ των πόλεων της χώρας και επέτρεψε σε μεγάλα εμπορικά κέντρα να επανέλθουν στις πρότερες δραστηριότητές τους, προκειμένου να βοηθήσει στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει υποστεί τεράστια βλάβη από τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ και παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων της υγείας, ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετάδοσης της νόσου.
Πάντως, οι πιστοί που προσήλθαν για την προσευχή της Παρασκευής κλήθηκαν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις κοινωνικές αποστάσεις, να χρησιμοποιήσουν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων, να κάνουν τις τελετουργικές πλύσεις όχι στα τεμένη, αλλά στο σπίτι τους, καθώς και να φέρουν τα δικά τους κομπολόγια και χαλιά για την προσευχή, όπως και τις πήλινες πλακέτες που χρησιμοποιούνται κατά την προσκύνημα, μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.
Με τα τζαμιά να παραμένουν κλειστά και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις να απαγορεύονται, σε συνδυασμό με τους άλλους περιορισμούς που εφαρμόσθηκαν από τα μέσα Μαρτίου, η πορεία της μετάδοσης βρίσκεται σε "σταδιακή" πτωτική τάση στην Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, υπήρξε μία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε ορισμένες επαρχίες, όπως το Χουζεστάν στα νοτιοδυτικά, άλλα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Ιράτζ Χαρισί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε έλεγχο για τη νόσο COVID-19.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις