Η εβδομάδα που έρχεται, δε θα είναι κρίσιμη μόνο σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπου και θα φανούν οι πρώτες συνέπειες της μερικής άρσης των περιορισμών. Ακόμη ένας μεγάλος πονοκέφαλος, τόσο σε κυβέρνηση όσο και στα κόμματα, είναι η οικονομία.
Του Γιώργου Τάττη
Την Δευτέρα (11/05) θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το τροποποιημένο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, όπως αυτό ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη (07/05). Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα μέτρα και τους τρόπους στήριξης επιχειρήσεων, αυτοτελώς εργαζόμενων, τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν για τα ενοίκια, αλλά και το νομοσχέδιο παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων με κρατικές εγγυήσεις για προπληρωμένες κρατήσεις ταξιδίων που δε θα πραγματοποιηθούν λόγω πανδημίας.
Η κύρια διαφωνία
Υπενθυμίζεται ότι η κύρια αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενων κομμάτων, εστιάζει στον τρόπο που θα αντληθεί η αναγκαία για την οικονομία ρευστότητα, είτε υπό μορφή κρατικής επιδότησης είτε τραπεζικών δανείων. Επιπρόσθετα, διαφωνία υπάρχει στο κατά πόσον θα πρέπει να δοθούν ή όχι, κρατικές εγγυήσεις στην περίπτωση που δοθούν δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στο Υπουργικό την Πέμπτη το τροποποιημένο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, εν ολίγοις, θεωρούσαν ότι η ρευστότητα στην οικονομία θα έπρεπε να δοθεί απευθείας από το κράτος και όχι από τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια τραπεζών, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των κομμάτων, είναι κόκκινο πανί.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η κυβέρνηση επιμένει στις κρατικές εγγυήσεις
Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στις κρατικές εγγυήσεις, υπενθυμίζοντας ότι ‘κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για εύκολο και χαμηλότοκο δανεισμό έξω από τους μηχανισμούς των τραπεζών. Παρόμοιος μηχανισμός εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες’.
Ζήτημα με εποπτεία και διαφάνεια του συστήματος
Στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, πέρα από την επισήμανση πολλών μέτρων της κυβέρνησης που πρότεινε το κόμμα, τονίζει ότι σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγύησεις, ‘παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της εποπτείας και της διαφάνειας του συστήματος παροχής κρατικών εγγυήσεων και της σύνθεσης της επιτροπή παρακολούθησης όπως επίσης και η έγκριση των εγγυήσεων τμηματικά σε «δόσεις» των €500 εκ‘.
Μέτρα για αυξημένη οικονομική ρευστότητα
Η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι και τα νέα μέτρα ‘δεν ικανοποιούν πλήρως σε οικονομικό επίπεδο τις ανάγκες αυτών που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Γι’ αυτό για καλύτερη στήριξη της οικονομίας επιβάλλεται όπως η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία να αυξάνουν την οικονομική ρευστότητα του κράτους‘.
Γιατί και οι μεγάλες επιχειρήσεις;
Πέρα από άλλες διαφωνίες που αφορούν το ποσό της ενίσχυσης των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών τονίζει ότι υπάρχουν δύο σοβαρές διαφορές με την Κυβέρνηση και κάποιες ασάφειες, στο ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες. ‘Βασικό εμπόδιο είναι η συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων στο σχέδιο – στις οποίες θα παραχωρηθούν 200 εκ. ευρώ - και η πρόταση για συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Παρακολούθησης’.
Δεν είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί από το κράτος
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, με επιστολή της περί τα τέλης της προηγούμενης εβδομάδας, επισημαίνει ότι εξαίρεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει τις θέσεις της Αλληλεγγύης, αποτελεί ‘το ύψος της προτεινόμενης βοήθειας που ανέρχεται στα €400 εκ, ποσό που κατά τη γνώμη μας δεν είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί από το κράτος‘.
Αυτά τα δάνεια θα είναι εκ των προτέρων Μη-Εξυπηρετούμενα
Για μια ακόμη φορά η Ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, είναι αρκετά καυστική στις δηλώσεις της, τονίζοτας ότι ‘το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου γνωρίζουν πολύ καλά οτι η οικονομία μαστίζεται απο υπερβολικά ψηλό ιδιωτικό δανεισμό που αγγίζει το 300% του ΑΕΠ.
Εντούτοις επιμένουν στην παροχή ρευστότητας στην οικονομία μέσω νέου δανεισμού με εγγυητή το Κράτος και ενώ έχουν γνώση ότι σε αυτές τις συνθήκες αυτά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια θα είναι εκ των προτέρων Μη-Εξυπηρετούμενα στην λήξη τους, θέλουν ο φορολογούμενος να πληρώσει όχι μόνο τις εγγυήσεις στο κεφάλαιο αλλά και τα επιτόκια που θα επιβάλλουν οι τράπεζες για αυτή την διοχέτευση που αγγίζουν μέχρι το 2%.
Γιατί πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος και τους τόκους εκτός από τα εγγυημένα ποσά;‘ αναρωτιέται, τέλος, η βουλευτής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις