Λειτούργησαν την Δευτέρα 11/05, τα Λύκεια και οι Σχολές Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης όπως και τα ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Κύπρο, για την Γ΄ Λυκείου, καταρχάς, και η προσέλευση των μαθητών και μαθητριών έχει φθάσει το 95%, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του.
Σημείωσε ότι τα πράγματα κύλησαν ομαλά.
Ο Υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε το Λύκειο Αποστόλου Μάρκου και την Γ΄ Τεχνική Σχολή, στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης του στο Λύκειο Αποστόλου Μάρκου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η προέλευση ήταν καθολική, σημειώνοντας ότι «στο σύνολο των σχολείων έχουμε σήμερα 7.775 παιδιά».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Προβλήματα στην επιστροφή των μαθητών: Δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας και προστασίας – Ανακοίνωση ΠΣΕΜ
«Κάπου 5.600 παιδιά στα Λύκεια, 1.300 παιδιά στην Τεχνική Εκπαίδευση και υπόλοιποι σε ιδιωτικές σχολές Μέσης Εκπαίδευσης. Η προσέλευση των μαθητών και μαθητριών έχει φθάσει το 95% και αντιλαμβάνομαι ότι το υπόλοιπο είναι παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα οποία, όπως είχε διευθετηθεί από την αρχή, έχουν στήριξη, παρακολουθούν το μάθημα που γίνεται στην τάξη μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σπίτι», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επίσης, ότι παρουσιάστηκαν οι μισοί μαθητές και μαθήτριες για σκοπούς προφύλαξης, αποστασιοποίησης.
«Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τάξη πρέπει να είναι το πολύ μέχρι 12 και το 12 δεν είναι μαγικός αριθμός αλλά προκύπτει από τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα θρανία και ανάμεσα στα παιδιά μέσα σε κάθε τάξη, όπως είναι τα πρωτόκολλά που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί», σημείωσε.
Όπως είπε, τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ: Δηλώσεις μαθητών και παράπονα - Δεν έγιναν διαδικτυακά μαθήματα
Τουλάχιστον, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, στο Λύκειο Αποστόλου Μάρκου «που είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με εκπαιδευτικούς και με παιδιά , βλέπουμε ότι όλα κυλούν ομαλά».
«Η μόνη διευκρίνηση είναι το ότι θα πρέπει, και μετά από συνεννοήσεις που έγιναν με το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα το οποίο έχει το Υπουργείο Παιδείας αδειοδοτημένα, το πρόγραμμα Teams. Αυτό το γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης. Ευχαρίστησα ακόμα μια φορά τους εκπαιδευτικούς μας για όλες τις προσπάθειες που έκαναν στη διάρκεια της αναστολής της φοίτησης, τα παιδιά για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν σήμερα, πρόθυμα με τάξη. Όλα τα παιδιά είναι στο σχολείο και όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στο σχολείο. Και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.
Επομένως, είπε ο κ. Προδρόμου, «θα στηριχθούμε σε αυτή τη βάση».
Ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και οι διαγνωστικοί έλεγχοι, που θα γίνουν δειγματοληπτικά σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και όχι μόνο βέβαια στην Γ΄ Λυκείου.
«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι έλεγχοι γίνονται, όπως έγιναν σε όλο τον πληθυσμό, όμως στα σχολεία θα γίνουν με πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα και όπως έχουν πει οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας θα γίνονται περιοδικά. Δεν θα εξαντληθούν τις πρώτες μέρες. Ο σκοπός είναι καθόλη τη διάρκεια της φοίτησης, μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, να παρακολουθούμε τι γίνεται στα σχολεία», σημείωσε.
Περιοδικά, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, δειγματοληπτικά θα γίνονται και θερμομετρήσεις στα σχολεία.
«Δεν προβλέπεται να γίνεται θερμομέτρηση για όλα τα παιδιά κάθε μέρα, αλλά δειγματοληπτικά, όπως είναι το πρωτόκολλο. Υπάρχουν στα σχολεία θερμόμετρα και με ένα δείγμα κάθε μέρα θα γίνεται δειγματοληπτική θερμομέτρηση ούτως ώστε να νιώθουμε όλοι ότι παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση της υγείας. Φυσικά το πρώτιστο, και νομίζω αυτό το έχουν εμπεδώσει ειδικά τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου, να τηρήσουμε όλοι τις υγειονομικές προφυλάξεις», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι τα πρωτόκολλα είναι έτοιμα και σημείωσε ότι ενημερώθηκε πως στο Λύκειο Αποστόλου Μάρκου έγινε το πρωί όχι απλώς ενημέρωση, αλλά υπήρξε και οπτικοακουστικό υλικό, υποστηρικτικά φιλμάκια.
«Με κάθε τρόπο και κεντρικά από το Υπουργείο, θα πρέπει να διαδώσουμε να γίνει συνείδηση η υγειονομικά υπεύθυνη συμπεριφορά σε όλες τις ηλικίες και ακόμα πιο κρίσιμο θα είναι όταν θα φτάσουμε στη συνέχεια στις μικρότερες ηλικίες», συμπλήρωσε.
Είπε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και το Πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων, ούτως ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα τα παιδιά, «που διακυβεύεται στο επόμενο διάστημα η απόλυση τους, το απολυτήριο τους που θα τα συνοδεύσει μια ζωή, αλλά και η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια».
«Από ότι είδαμε σε αυτό το σχολείο (Λύκειο Αποστόλου Μάρκου), όλα κυλούν ομαλά και από ότι πληροφορούμε μέχρι στιγμής και σε όλη την Κύπρο, τα πράγματα κύλησαν ομαλά, οι μεταφορές προσαρμόστηκαν, εκεί όπου υπήρχαν μεταφορές με λεωφορείο. Φυσικά, οποιοδήποτε ζήτημα παρατηρείται θα το αντιμετωπίζουμε, και ακριβώς στη βάση της ετοιμότητας που έδειξε η χώρα μας, ο κόσμος μας, αλλά και ο εκπαιδευτικός κόσμος, το προηγούμενο διάστημα, αισιοδοξούμε ότι και τώρα θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και για να βγούμε έξω από το σπίτι με ασφάλεια, που για αυτό λόγο είχαμε αρχικά μείνει σπίτι», πρόσθεσε .
Σε ερώτηση αν έγινε τηλεκπαίδευση για τους μαθητές της ομάδας Β΄ που σήμερα δεν ήρθαν σχολείο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σε αυτό το σχολείο, δηλαδή στο Λύκειο Αποστόλου Μάρκου, «μέσα σε τρεις αίθουσες που μπήκαμε και παρακολουθήσαμε, μιλήσαμε και με παιδιά που είναι στο σπίτι».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος, τα μισά παιδιά που μένουν στο σπίτι να μην παρακολουθούν το μάθημα που γίνεται σήμερα εδώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί, οι καθηγήτριες, οι καθηγητές, σε αυτό το διάστημα και μιλώντας για την Γ΄ Λυκείου, να καλύψουν διπλάσιες επαναλήψεις, να κάνουν διπλάσιες εργασίες εμπέδωσης, να βοηθήσουν δηλαδή περισσότερο τα παιδιά», σημείωσε.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι «όταν ολοκληρώσουμε και έχουμε εμπεδώσει και έχουμε εγκατεστημένο ένα πλήρες σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, από το σχολείο είναι που θα πρέπει να γίνεται κατά κύριο λόγο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
«Αυτό βλέπουμε να γίνεται και σε όλες τις χώρες. Άρα, λοιπόν, τα σχολεία θα πρέπει να τα προετοιμάσουμε. Πιθανώς, να υπάρχουν ελλείψεις, γιατί πέρσι κανένας δεν είχε μετρήσει στην Κύπρο ούτε πόσα παιδιά δεν είχαν στο σπίτι έστω και μια συσκευή. Φέτος το κάναμε. Δώσαμε περίπου στο 10% του μαθητικού πληθυσμού μια συσκευή. Ποτέ δεν είχε γίνει αυτό πριν. Όμως, ποτέ δεν θα πούμε κιόλας ότι τελειώσαμε αν δεν έχουμε ολοκληρώσει τον εξοπλισμό», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση τι θα γίνει με αυτούς που δεν έκαναν σήμερα τηλεκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι σε όσους δεν έγινε σήμερα, θα γίνει προσπάθεια από όλους για να γίνει αύριο και αν δεν γίνει ούτε αύριο για να γίνει μεθαύριο.
«Όταν ξεκινήσαμε τον Μάρτιο και είπαμε ότι θα γίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πολλοί μειδιούσαν ειρωνικά και πάρα πολλοί αντέδρασαν λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Κύπρο. Γίνονται. Άρα, λοιπόν, αυτές τις μέρες θα έχουμε την ευκαιρία όσο μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Το τι θα είναι το περιεχόμενο της διδασκαλίας, δεν είναι πρόβλημα. Επαναλήψεις γίνονται. Είναι στην κρίση των εκπαιδευτικών, είναι ανάλογα με την κάθε τάξη, ποια παιδιά είναι, τι έχουν καλύψει, πού έχουν δυσκολίες. Άρα, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν θαυμάσια να προσαρμοστούν», σημείωσε .
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι υπάρχει παντού αντισηπτικό, βέβαια, γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά.
«Οι οδηγίες στο πρωτόκολλο είναι πολύ συγκεκριμένες, ότι κάθε φορά που είτε θα αγγίζουν κάτι είτε αν τυχόν θα βγουν έξω σε εξωτερικούς χώρους για διάλειμμα είτε αν θα πάνε στην τουαλέτα, κάθε φορά πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό. Υπάρχει επαρκές . Υπάρχουν και μάσκες στα σχολεία, με την διευκρίνηση ότι μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί από το Υπουργείο Υγείας ότι δεν επιβάλλεται το να φοράνε μάσκα τα παιδιά μέσα στα σχολεία. Όποιος βέβαια θέλει, νιώθει πιο ασφαλής, είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά αν ήταν ανάγκη θα διαθέταμε μάσκες για όλους. Μάσκες όμως υπάρχουν στα σχολεία και εκεί και όπου χρειάζονται θα χρησιμοποιηθούν», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι θα δοθούν οδηγίες και στους γονείς.
«Περισσότερο μάλιστα για τις μικρές ηλικίες. Κάθε πρωί να παίρνουν την θερμοκρασία των παιδιών προτού ξεκινήσουν για το σχολείο και εκεί όπου υπάρχουν αμφιβολίες, υπόνοιες, υποψίες ότι μπορεί κάτι να συμβαίνει με την υγεία τους, δεν θα πρέπει να τα φέρνουν στο σχολείο και να ειδοποιούν τις υγειονομικές υπηρεσίες», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις