ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Πιο απαισιόδοξοι οι οικονομικοί διευθυντές στην Κύπρο λόγω επιπτώσεων Covid-19

PwC: Πιο απαισιόδοξοι οι οικονομικοί διευθυντές στην Κύπρο λόγω επιπτώσεων Covid-19

Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι οικονομικοί διευθυντές στην Κύπρο κατά τον δεύτερο κύκλο της έρευνας που διεξήγαγε η PwC για τις επιπτώσεις του COVID-19 στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της PwC, ποσοστό 52% των συμμετεχόντων σε σχέση με 62% στον προηγούμενο κύκλο δήλωσε πως εάν η πανδημία τερματιστεί σήμερα, η επιχείρησή τους θα μπορέσει να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας της, εντός τριών μηνών. Αντίθετα, το ποσοστό που πιστεύει ότι θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος αυξήθηκε από 4% σε 10%.
 
Η έρευνα που διεξάγεται σε διάφορες χώρες, αποτελεί πρωτοβουλία του παγκόσμιου δικτύου της PwC και ο δεύτερος για την Κύπρο κύκλος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 6 Μαΐου.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 83% αναμένει φέτος μείωση των εσόδων ή / και των κερδών της εταιρείας τους σε σύγκριση με το 69% κατά τον πρώτο κύκλο της έρευνας. Αυξημένο παρουσιάζεται και το ποσοστό των CFOs που αναμένει ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα προκύψει μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία των εργαζομένων από 29% σε 52%.
 
Όσον αφορά τις αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό, η εικόνα φαίνεται να παραμένει σταθερή με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (45% σε σύγκριση με 42% στον προηγούμενο κύκλο της έρευνας) να αναφέρει ότι σχεδιάζει να προβεί σε αλλαγές μέσα στον επόμενο μήνα ως αποτέλεσμα της μεταβολής της ζήτησης. Ωστόσο, σημαντικά μειωμένο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας των εταιριών τους για αξιοποίηση της απομακρυσμένης εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό κατέγραψε μείωση της τάξης του 16%, κατά την πρόσφατη έρευνα.
 
Ο δεύτερος κύκλος της έρευνας της PwC, διερεύνησε και την ετοιμότητα των επιχειρήσεων, όσον αφορά τη διαχείριση των νέων συνθηκών, μετά την επιστροφή στην εργασία.  Οι CFOs στην Κύπρο παρουσιάζονται σίγουροι για την ικανότητα των οργανισμών τους να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πελατών τους σε θέματα ασφάλειας (83%), να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον (83%), να διατηρήσουν το ταλέντο που χρειάζονται (72%), να διασφαλίσουν την ευημερία και το ηθικό των εργαζομένων (48%) και να εξισορροπήσουν τις ανάγκες όλων των stakeholders (48%).  Σίγουροι παρουσιάζονται και για την ικανότητά τους να χτίσουν νέες δεξιότητες για το μέλλον (48%) αλλά και να εντοπίσουν νέες πηγές εσόδων (21%).
 
Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς Οικονομικούς Διευθυντές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η ευέλικτη εργασία (59%) και οι επενδύσεις στην τεχνολογία (52%) θα συμβάλλουν στο να γίνει η εταιρεία τους καλύτερη μακροπρόθεσμα.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου, σημείωσε πως η έρευνα αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το οποίο επιτρέπει την καταγραφή και τη σύγκριση των απόψεων των οικονομικών διευθυντών καθώς εξελίσσεται η πανδημία αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική τους λειτουργία. Ωστόσο, κάθε κρίση γεννά και νέες ευκαιρίες. Για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, οι οργανισμοί θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα τις καταστήσουν έτοιμες για την μετά Covid-19 εποχή», είπε.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top