Ποστοστά, μερίδια αγοράς, πωλήσεις, αριθμητικές παραστάσεις, μισθολόγιο, ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή ήταν η έγνοια του κάθε επιχειρηματία, σε πρώτο πλάνο, από τις 16 Μαρτίου 2020 και μετά.
Η προσπάθεια ήταν να καταφέρει να απορροφήσει όλη αυτή την πληροφόρηση και σε συνδυασμό με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο, να βρει λύσεις. Ο επιχειρηματίας COVID-19, μόλις έχει χαράξει το νέο προφίλ του Κύπριου επιχειρηματία 2020. Έχει ανοίξει τον δρόμο για νέες πρακτικές, καινούργιες μεθόδους, καινοτόμες ιδέες και έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι η εξέλιξη, η προσαρμοστικότητα και η δράση (taking action), είναι το τι απαιτεί από όλους μας η νέα πραγματικότητα.
Το κάλεσμα για “δράση” ήταν άμεσο από την πρώτη στιγμή, αλλά η άμεση αντίδραση ενόψει της κατάστασης, ήταν εν μέρει και η αμφισβήτηση του τι είχε μπροστά του να διαχειριστεί. “Θα έχει την έκταση που υπολογίζουν ότι θα έχει”; “Θα με επηρεάσει στον βαθμό που λέγεται ότι θα με επηρεάσει”; Τα πρώτα ερωτήματα ήταν η αυτοάμυνα του κάθε επιχειρηματία, απέναντι στο τι διαφαινόταν ως μια δύσκολη πορεία, με άγνωστο προορισμό και αντίξοες συνθήκες διαβίωσης. Προτού περάσει στο στάδιο της αντιμετώπισης, έπρεπε να διαλογιστεί τα ζητούμενα και να ξεπεράσει τη φοβία της αποδοχής. Τι μας έχει διδάξει όμως η ιστορία; Τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε παγκύπριο επίπεδο;
Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τις δυνατότητές του κάτω από τους πιο ‘ενδιαφέροντες κινδύνους’ και υπό τις πιο ακραίες δοκιμές πιθανοτήτων. Στις περιστάσεις λοιπόν όπου η ηγεσία αποκτά μια άλλη έννοια και δεν εγκλωβίζεται σε ένα εγχειρίδιο διαβίωσης, εκεί είναι η στιγμή που γινόμαστε μάρτυρες της εποικοδομητικής δεξιότητας του αυτοσχεδιασμού, εν καιρώ κρίσης.
Μια κίνηση αυτοσχεδιασμού που δημιουργεί ένα εγχειρίδιο επιβίωσης στα μέτρα της κάθε επιχείρησης, ευθυγραμμισμένο στα μέτρα της νέας πραγματικότητας και μ’ ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο αναθεωρείται επί καθημερινής βάσης.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία COVID-19;
Τα περισσότερα είναι ακόμη υπό εξέλιξη. Ο επιχειρηματίας σήμερα, έχει αποκτήσει θάρρος. Έχει πάρει αποφάσεις τις οποίες δεν είχε προγραμματίσει μέσα στο ετήσιο του πλάνο, τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια. Έχει ανακαλύψει την άλλη πτυχή του ηγέτη μέσα του. Αυτήν των δύσκολων και άβολων αποφάσεων, των αλλαγών, της κριτικής ανάλυσης των δεδομένων.
«It’s no longer about getting back on track. It’s all about creating a new track”.
Δε μιλάμε πλέον για επαναδραστηριοποίηση. Αναφερόμαστε στη δράση που θα ενεργοποιήσει τους επιχειρηματικούς μοχλούς πίεσης και θα φέρει την κάθε επιχείρηση μπροστά από τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και τις δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει. Αυτός ο επιχειρηματίας COVID-19 είναι πιο σοφός, παρά το γεγονός ότι πήρε όλες του τις αποφάσεις σε μία μέρα. Έγινε πιο αποτελεσματικός και κατάφερε να διατηρήσει μια αρμονική ισορροπία μεταξύ του επιχειρηματικού σκοπού και του ανθρώπινου παράγοντα.
Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι έγινε πιο διορατικός. Η καθημερινή αίσθηση της ανασφάλειας, τον ώθησε στο να αναπτύξει το ταλέντο του ‘οργανικού προγραμματιστή’, που καταφέρνει να τον οδηγεί σε νέους δρόμους που δεν αποτελούν κομμάτι μιας καθορισμένης διαδρομής, αλλά αποτέλεσμα μιας εξελιχτικής πορείας.
Αν και ο παράγοντας επικοινωνία - διαφήμιση, δεν ήταν μέσα στα πρώτα 5 αντικείμενα της λίστας δράσεων του, εντούτοις είδαμε ότι ήρθε να στηρίξει κάποιες πολύ βασικές αρχές.
“The power of social gathering” μεταφράστηκε στο “the power of online social connections”. Τη δύναμη της διαδικτυακής σύνδεσης, με μηνύματα που πλαισίωσαν τις μάρκες, όχι με σκοπό να πουλήσουν εικόνα ή προϊόν, αλλά με την πρόθεση να σταθούν διακριτικά δίπλα σε ένα κοινό συναίσθημα. Αυτό της επαφής. Ο επιχειρηματίας έπαιξε και εδώ καταλυτικό ρόλο, ως προς τη θέση που πήρε σχετικά με τη συνεργασία του στη διαμόρφωση αυτών των μηνυμάτων, και φυσικά τη στρατηγική σημασία διατήρησης της επικοινωνίας, εν μέσω αυτής της κατάστασης. Μετατρέψαμε την έννοια των λέξεων από «πανδημία» σε μια παγκόσμια έκκληση συναναστροφής με απόσταση. Μεταφράσαμε την έννοια της λέξης «κρίση» σε ευκαιρία και καταφέραμε να διαχειριστούμε τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από τη δύναμη της επικοινωνίας.
Αν αυτό δεν είναι a one-degree shift, τότε τι είναι;
Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τις δυνατότητές του κάτω από τους πιο ‘ενδιαφέροντες κινδύνους’.
280,690 θάνατοι. 4.117.095 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Παρ’ όλες τις αρνητικές και δυσάρεστες ειδήσεις που όλοι μας έπρεπε να καταναλώσουμε, και θα καταναλώσουμε μέχρι αυτή η κατάσταση να αποδυναμωθεί, είναι σημαντικό να εστιαστούμε στο τι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε και στο τι έπεται να αλλάξει ακόμη περισσότερο τη νέα αυτή πραγματικότητα.
Ευκαιρίες, εικόνα, πιστότητα μάρκας, ευελιξία, επιθετικά θαρραλέα επιχειρηματική συμπεριφορά, αλλαγή. Αυτό είναι το πορτραίτο του σημερινού επιχειρηματία, σε πρώτο πλάνο, από τις 11 Μαΐου 2020 και μετά. Αυτό, και το άλλο μισό που είναι υπό εξέλιξη, έχει να μας διδάξει πολλά και ενδέχεται να επιφέρει τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον χώρο της επικοινωνίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Άντρεα Χατζηβασιλείου
Γενική Διευθύντρια
Partners VMLY&R
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις