ΔΙΕΘΝΗ

ΓΚΙΟΥΤΕΡΕΣ: Μάλλον απίθανο να γίνει τον Σεπτέμβριο η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΓΚΙΟΥΤΕΡΕΣ: Μάλλον απίθανο να γίνει τον Σεπτέμβριο η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιάζει "ελάχιστα πιθανό να μπορέσουν να συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη χιλιάδες αντιπρόσωποι που θα έρθουν από ολόκληρο τον κόσμο" για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κρίνει ο Γενικός Γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Paris-Match και δημοσιεύεται στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα, ο κ. Γκουτέρες διευκρινίζει ότι μελετώνται "διάφορες εναλλακτικές λύσεις" που προσφέρει "η πληροφορική" και θα παρουσιαστούν στα κράτη μέλη.

Πολλοί πρεσβευτές προεξοφλούν ήδη την καταφυγή στις βιντεοδιασκέψεις, ιδίως για να τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ. Φέτος οι τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τις εργασίες του οργανισμού θα είναι "σίγουρα ασυνήθιστες, υβριδικές, διαφορετικές" και μάλλον δεν θα προβλεφθεί "φυσική παρουσία" των ηγετών, εξήγησε διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Απέκλεισε σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να οργανώσει τη "συγκέντρωση τεράστιου πλήθους ανθρώπων στο Μανχάταν" χωρίς να έχει εξαλειφθεί προηγουμένως η πανδημία του κορωνοϊού.

Από τα μέσα του Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που έλαβαν η πολιτεία και η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της μάστιγας αυτής στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι λειτουργοί του ΟΗΕ, όπως και οι περισσότεροι διπλωμάτες, είναι υποχρεωμένοι να τηλεργάζονται.

Η έδρα του Οργανισμού παραμένει ανοικτή, κυρίως για λόγους συμβολισμού, όμως ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί και οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και της Γενικής Συνέλευσης, γίνονται μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας παρατάθηκε πρόσφατα έως τουλάχιστον τα τέλη Ιουνίου.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τυπικά είναι προγραμματισμένο να αρχίσει τη 15η Σεπτεμβρίου, ενώ η διαδικασία του γενικού διαλόγου και των ομιλιών των ηγετών των χωρών του κόσμου ολόκληρου, που διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο βήμα, θα κρατήσει περίπου δέκα ημέρες από την 22η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική άσκηση στον πλανήτη, στο περιθώριο της οποίας κάθε χρόνο οργανώνονται εκατοντάδες συναντήσεις σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο. Η ετήσια ΓΣ δεν έχει ακυρωθεί ποτέ από το 1945. Μόνο δύο χρονιές υπήρξε αναβολή της Γενικής Συνέλευσης.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι εργασίες της το 2001 καθυστέρησαν ως τη 10η Νοεμβρίου. Εξάλλου, Γενική Συνέλευση του 1964 είχε αναβληθεί ως την 1η Δεκεμβρίου, καθώς είχε ξεσπάσει οικονομική κρίση στον οργανισμό και κινδύνευαν να χάσουν το δικαίωμα ψήφου τους πολλές χώρες.

Αντίθετα, ο θάνατος τη 18η Σεπτεμβρίου 1961 του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, του Σουηδού Ντογκ Χαμαρχόλντ, στο ως ακόμη και σήμερα ανεξιχνίαστο επεισόδιο της συντριβής του αεροσκάφος του στην τότε Βόρεια Ροδεσία - τη σημερινή Ζάμπια - δεν είχε οδηγήσει στην αναβολή της Γενικής Συνέλευσης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top