ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι 'à la carte' για την Τουρκία»

ΥΠΕΞ: «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι 'à la carte' για την Τουρκία»

Εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο βέβαιη για τη συμβατότητα των πράξεων της με το διεθνές δίκαιο, ας αποδεχθεί να κριθούν οι θέσεις της από ένα διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως "δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να είναι για την Τουρκία 'à la carte'".

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με τη Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη πως η χθεσινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι σαφής και ως προς το ότι η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία.

"Η δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύει και επιβεβαιώνει, ανάμεσα σε αλλά, τη διαχρονική στάση περιφρόνησης της Άγκυρας στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της ΕΕ, για τη συμπεριφορά της ευρύτερα, και πιο συγκεκριμένα για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στην Αν. Μεσόγειο", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως "εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τον διάλογο, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πρότασή της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη καλή τη πίστει διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας  δυτικά και βόρεια της Κύπρου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Η πρότασή μας καλωσορίστηκε από την ίδια την ΕΕ, κατ’ επανάληψη, με πιο πρόσφατη την κοινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών, και αποτελεί πλέον διακηρυγμένη θέση των 27", επεσήμανε.

Το ίδιο ασφαλώς, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, "ισχύει και για τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις παράνομες πράξεις της, ειδικά σε ότι αφορά τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο βέβαιη για τη συμβατότητα των πράξεων της με το διεθνές δίκαιο, ας αποδεχθεί να κριθούν οι θέσεις της από ένα διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό. Δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να είναι για την Τουρκία 'à la carte"'.

"Αλλά και στο γενικότερο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Δήλωση των 27 επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της ΕΕ, ότι δηλαδή οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις σχέσεις, τις οποίες όλοι θέλουν να δουν να βελτιώνονται. Η χθεσινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών είναι σαφής και ως προς αυτό το στοιχείο, ότι δηλαδή η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία", κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top