Του Χάρη Παπαχαραλάμπους (PhD. Cand.)*
*Qualified Physiotherapist (BSc) | Manual Therapy (MSc)
Orthopaedic Manual Physical Therapy (OMPT)
Κλινικός Εκπαιδευτής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υποψήφιος Διδάκτορας στο πρόγραμμα Φυσιοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας καθώς και οι αυξημένες αλλά και έντονες ώρες εργασίας ευθύνονται για μερικές από τις πιο συχνές μυοσκελετικές παθήσεις που σχεδόν καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή στο Φυσικοθεραπευτήριο. Η κακή εργονομία στον εργασιακό χώρο μπορεί να είναι το αίτιο για σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια της ζωής μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τραυματισμοί που προκαλούνται από την κακή εργονομία δεν είναι τόσο προφανείς όσο οι τραυματισμοί που προκαλούνται από πτώσεις από ύψη ή από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ωστόσο, οι εργονομικοί τραυματισμοί μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιοι για τον χώρο εργασίας εάν οι κίνδυνοι που τους προκαλούν παραμένουν ανεξέλεγκτοι.
Ο απώτερος στόχος της εκμάθησης μιας καλής εργονομικής στάσης στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις όπως: σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, μυϊκές ενοχλήσεις, πονοκεφάλους, δισκοπάθειες στον αυχένα και την μέση, και άλλα πολλά. Τα συμπτώματα από τις προαναφερόμενες παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγικότητα, χαμένο χρόνο, απώλεια εισοδήματος, αυξημένες ασφαλιστικές απαιτήσεις, αυξημένη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, διαταραχές στον ύπνο και πόνο που πλήττει τόσο το ίδιο το άτομο αλλά και τον προσωπικό του περίγυρο.
Η χρήση σωστής εργονομίας στον εργασιακό μας χώρο μπορεί άμεσα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης των προαναφερόμενων μυοσκελετικών παθήσων. Πιο κάτω παρατίθενται 7 απλές συμβουλές που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν ακόμη και σήμερα.
1. Σωστή στάση σώματος
Η σωστή στάση σώματος είναι κάτι περισσότερο από το να βρεθεί μια άνετη θέση γιατί, ενώ μερικές θέσεις είναι άνετες για τον εργαζόμενο, μπορεί να μην είναι εργονομικά σωστές. Στην πιο κάτω φωτογραφία προτείνετε η ιδανική στάση του σώματος μας κατά την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Μια επιπλέον συμβουλή είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σηκώνεστε από το γραφείο σας για μερικές στατικές διάτασης που θα σας ανακουφίσουν.
2. Αλλάξτε το
Η επανάληψη της ίδιας κίνησης συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Αν είναι δυνατόν, καλό θα είναι να εναλλάσσονται οι εργασίες. Εάν όμως αυτό δεν είναι δυνατό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενσωματώσει μικρά και συχνά διακοπές ανάπαυσης. Μερικές διατάσεις ή απλές ασκήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να ανακουφίσουν τους μυες και τους τένοντες σας από πόνους και ενοχλήσεις.
3. Σωστός τρόπος μεταφοράς βαριών αντικειμένων
Βεβαιωθείτε ότι αν η δουλειά σας περιλαμβάνει την χειρωνακτική μεταφορά αντικειμένων βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον σωστό και ασφαλή τρόπο ανύψωσης. Μην σηκώνετε ποτέ το φορτίο με τους μύες στην πλάτη σας αλλά ανυψώστε το με τα γόνατά σας.
4. Επιλογή μιας σωστής και καλής καρέκλας εργασίας
Αν κάθεστε στο γραφείο όλη ή την περισσότερο ώρα της ημέρας, χρειάζεστε μια εργονομική καρέκλα με διάφορες ρυθμίσεις για τροποποίησής του καθίσματος.Οι ιδανικές καρέκλες έχουν ρυθμιζόμενο ύψος, στήριξη χεριών, οσφυϊκή υποστήριξη και ρυθμίσεις βάθους πρόσθιας και οπίσθιας κίνησης. Εάν τα ύψος της καρέκλας σας δεν ρυθμίζετε και τα πόδια σας δεν ακουμπούν στο πάτωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υποπόδιο.
5. Κάντε τον υπολογιστή σας να λειτουργήσει για σας
Ο υπολογιστή σας πρέπει να λειτουργήσει για σας. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, με το βάρος των βραχιόνων σας να υποστηρίζεται από τα υποβραχιόνια της καρέκλας. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι πρέπει επίσης να τοποθετηθούν έτσι ώστε οι καρποί σας να παραμένουν ίσιοι. Αν πρέπει να εξετάζετε έγγραφα κατά την πληκτρολόγηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα αναλόγιο εγγράφων. Μπορείτε να προσαρμόσετε το αναλόγιο στο ύψος τον ματιών σας για να αποφύγετε το συνεχόμενο σκύψιμο στο γραφείο το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο για τον αυχένα σας. Όλα τα άλλα απαιτούμενα εργαλεία, όπως συρραπτικά, μολύβια και τηλέφωνο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμα. Εάν χρησιμοποιείτε συχνά το τηλέφωνο, επιλέξτε ένα σετ ακουστικών.
6. Φροντίστε και προφυλάξτε τα μάτια σας
Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή μπροστά σας για να αποφύγετε την συνεχόμενη στροφική κίνηση της κεφαλής στην μια πλευρά. Ρυθμίστε την οθόνη σας ώστε να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών όταν κάθεστε ευθεία στην καρέκλα σας. Εάν έχετε ένα παράθυρο, τοποθετήστε την οθόνη σε ορθή γωνία ώστε να μειώσει την αντανάκλαση. Οι οθόνες με κακή ανάλυση ή τρεμόπαιγμα πρέπει να αναβαθμιστούν ή να αντικατασταθούν.
7. Chill Out
Ένα αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει στους εργαζόμενους να συνεχόμενο στρες με αποτέλεσμα το σφίξιμο τους μύες του αυχένα. Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται πίεση για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μπορεί να αγνοήσουν μικρές αλλοιώσεις της στάσης τους για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους γρηγορότερα. Αυτό όμως μπορεί να επιφέρει μυϊκούς πόνους και πονοκέφαλους. Η εκπαίδευση, η πληροφόρηση και ο έλεγχος της εργονομικής ρύθμισης της στάσης του σώματος μας αλλά και του χώρου εργασίας μας μπορεί σε ένα μεγάλό βαθμό να το στρες ένα καθοριστικό παράγοντα για εργονομικούς τραυματισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις