ΠΑΡΑ-THEMA

Οι Κωστρίκης, Καραγιάννης και Κολιού δεν είναι πολιτικοί...

Οι Κωστρίκης, Καραγιάννης και Κολιού δεν είναι πολιτικοί...

Έχουμε ακούσει κατά κόρον οδηγίες, τρόπους προφύλαξης και μετάδοσης, στατιστικά, γεγονότα και παραδείγματα που αφορούν τον ιό που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και έχει αλλάξει πλέον τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μας.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Είναι τόσο μεγάλη πλέον η έκθεση σε πληροφορίες, ενημέρωση, γνώμες, έχουμε δει να παρελαύνουν δεκάδες ιολόγοι, επιδημιολόγοι και κάθε λογής επιστήμονες που μέχρι πριν από δύο μήνες αγνοούσαμε και την ύπαρξη της ειδικότητας τους. Πλέον 70 ημέρες μετά, έχει αρχίσει να μοιάζει με συνήθεια και καθημερινότητα και να εγκαθίσταται σαν μια νέα τάξη πραγμάτων.

Τονίζω εκ των προτέρων πως δεν είμαι συνωμοσιολόγος και δε θα ήθελα ποτέ να χαρακτηριστώ με αυτό τον τρόπο. Αυτό δε σημαίνει όμως κιόλας πως είμαι υποχρεωμένος να κατεβάζω ‘αμάσητο’ οτιδήποτε μου πλασάρουν. Πέραν του εγκλεισμού στην περίοδο του lockdown και την στέρηση βασικών δικαιωμάτων ελευθερίας -έστω και αν αποσκοπούσαν στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και όχι στην εγκατάσταση 5G- το γεγονός που έχει προκαλέσει διχασμό αλλά και αντιδράσεις στην κοινότητα των πολιτών είναι οι αντιφάσεις κυβερνητικών αποφάσεων και επιστημονικής ομάδας, από μια μέρα στην άλλη ή από μια εφαρμογή της σε μία αντίστοιχη.

Θα έχετε προφανώς αναρωτηθεί ακούγοντας με μεγάλη συχνότητα ερωτήσεις του τύπου ‘Γιατί ανοίγουν τα τάδε και όχι τα τάδε’ ή ‘Γιατί είναι εντάξει να κάνω το τάδε αλλά όχι το τάδε;’ και η απάντηση είναι ίσως απλούστερη του αναμενομένου. Αντιλαμβάνομαι ότι καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια ιδιαίτερα στο ξεκίνημα, να σπάσει η περιβόητη αλυσίδα μετάδοσης, να εξοπλιστούν οι ΜΕΘ και να θωρακιστεί το σύστημα Υγείας (παρόλο που διατυμπανίζαμε ότι ήταν πανέτοιμο - άλλου Παπά Ευαγγέλιο αυτό).

Σε μεγάλο μάλιστα βαθμό ο σκοπός επετεύχθη παρά τις όποιες διαμαρτυρίες και φωνές. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ οι αποφάσεις για ανοίγματα αφορούσαν ένα κράμα πολιτικών επιθυμιών και επιστημονικών κατευθύνσεων γι’αυτό και τ’αποτελέσματα είναι σε κάποιες περιπτώσεις παράξενα. Όταν η δημόσια υγεία απέφυγε το μεγάλο κύμα η πολιτική αντιστράφηκε και οδηγήθηκε στην επιθετική επανεκκίνηση της οικονομίας σκιαγραφόντας πλέον ξεκάθαρα τις προτεραιότητές της.

Το θέμα του τίτλου είναι και ο κυριότερος λόγος που δημιουργούνται αντιφάσεις και διαμαρτυρίες σε αυτή την πρωτοφανή περίοδο την οποία διάγουμε. Οι επιδημιολόγοι, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας ΔΕΝ είναι πολιτικοί. Ο κύριος Κωστρίκης, ο κύριος Καραγιάννης, η κυρία Κολιού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Είναι επιστήμονες, άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη και οι τελευταίες 70 μέρες είναι πιθανότατα πιο δύσκολες γι’αυτούς, παρά για μας. Οι προαναφερθέντες (αλλά και διάφοροι άλλοι) είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που το νησί μας αντιμετώπισε τόσο έγκαιρα και αποτελεσματικά έναν ιό που έχει ήδη σκοτώσει πέραν των 300.000 ανθρώπων.

Η καθημερινή τους όμως έκθεση στα φώτα της δημοσιότητας, η πίεση του κόσμου, η τριβή τους σε παράθυρα καναλιών και ραδιόφωνα δεν αποτελεί δεύτερη φύση. Πάρτε για παράδειγμα την πλέον περιβόητη δήλωση του Λεόντιου Κωστρίκη μετά τα κρούσματα στο Άλφαμεγα : “Χρειάζεται πέραν των 15 λεπτών συνεχής επαφή για να προσβληθείς - Πήγα και γω σε αυτή την υπεραγορά, δεν ανησυχώ”.

Ολίσθημα κατά τη γνώμη μου στην προσπάθεια του να καθησυχάσει το κοινό και χάριν υπερβολής χρησιμοποίησε το εν λόγω επιχείρημα. Άντε να πείσεις τον συνομωσιολόγο που φωνάζει “και γιατί μ’έχουν κλεισμένο σπίτι αφού τελικά είναι δύσκολο να κολλήσω;”. Δεύτερο και πιο πρόσφατο, το γαϊτανάκι που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα των σχολείων με πρωταγωνιστή εκ νέου τον κύριο Κωστρίκη να δηλώνει ευθαρσώς πως δεν συναίνεσε η επιδημιολογική ομάδα (ή ο ίδιος) και πως το άνοιγμα αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση φωτογραφίζοντας φυσικά την κυβέρνηση. Δεν το έθεσε πολιτικά, ούτε πλάγια το είπε ευθέως.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα όπως πχ τη διαφωνία του κύριου Πέτρου Καραγιάννη ο οποίος ήταν από την πρώτη μέρα υπέρμαχος της χρησιμοποίησης μάσκας από όλους (εκ των υστέρων αποδείχθηκε σωστός αφού τελικά όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε δυνητικά σαν φορείς).

Επίσης πιο πρόσφατη ήταν η διαφωνία των 3 μελών για το πρωτόκολλο της ΚΟΠ και τη διαδικασία σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος με τους Κωστρίκη και Καραγιάννη να αντιτίθενται της άποψης της κυρίας Κολιού. Όλο αυτό μπορεί να παρερμηνεύεται όμως όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Ή αν σας αρέσουν τα κλισέ ‘τα πάντα αφορούν την οπτική’.

Μπορεί να βλέπουμε παντού συνωμοσίες και ιστορίες για αγρίους, σκοπιμότητα για να μας φιμώσουν, να βοηθήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μας φυτέψουν τσιπ, μπορώ όμως να το δω και σαν υγεία και νίκη της δημοκρατίας. Ουδείς φιμώθηκε, ουδείς έλαβε κατευθυντήριες γραμμές και παρά τη στενή συνεργασία της επιστημονικής ομάδας με την Κυβέρνηση ο καθένας δηλώνει ότι θέλει και πιστεύει...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top