Η επιδότηση επιτοκίου δεν είναι αρκετή, προειδοποιούν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.
Η επιδότηση επιτοκίου δεν θα είναι αρκετή για να στηρίξει τις επιχειρήσεις καθώς η οικονομία κάνει βήματα εξόδου από την καραντίνα, προειδοποιούν το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, καλώντας κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να επαναφέρουν το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων για παραχώρηση ρευστότητας στην οικονομία.
«Πρόκειται για ημίμετρο, για μια ασπιρίνη», δήλωσε το ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής.
Όπως είπε, το μέτρο της επιδότησης δεν είναι αρκετό. «Δεν λέμε να μην δοθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό», συμπλήρωσε.
Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ εξήγησε ότι, μια επιχείρηση που ήταν κλειστή για δύο ή και τρεις μήνες χρειάζεται ρευστότητα για να επανεκκινήσει και μια επιδότηση επιτοκίου δεν είναι αρκετή. «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρήματα για να αντέξουν τέσσερις ή και πέντε μήνες, μέχρι που η οικονομία, η οποία εξέρχεται από τα περιοριστικά μέτρα να ανεβάσει ταχύτητα», είπε.
Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση και τα κόμματα να συνεχίσουν το διάλογο, προκειμένου να θεσπιστεί το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να περάσει το νομοσχέδιο, δεν είμαστε κατά των ελέγχων, αλλά χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό και γρήγορο σχέδιο, γιατί καθώς φεύγουν τα περιοριστικά μέτρα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ημίμετρο», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλη Αντωνίου, ο οποίος χαρακτηρίζει το εργαλείο της επιδότησης επιτοκίων ως «σχήμα πρωθύστερο».
«Προφανώς δεν επαρκεί ένα χαμηλό επιτόκιο. Χρειάζεται και πρόσβαση σε δανεισμό. Γρήγορη, απλή με απλοποιημένες διαδικασίες λύση, που θα δώσει το οξυγόνο που χρειάζεται η οικονομική δραστηριότητα, η οποία καλείται να επανεκκινήσει μετά από δύο ή τρεις μήνες ολικής αδράνειας», είπε ο κ. Αντωνίου και συμπλήρωσε: «Δεν είναι διακόπτης που θα τον ανεβάσουμε στις 21 Μαΐου».
Όπως είπε, «είναι σχήμα πρωθύστερο να έχω επιτόκιο χωρίς δάνειο».
«Είναι απολύτως επιβαλλόμενη η εξασφάλιση νέων δανείων για να τεθούν στη διάθεση των επιχειρήσεων με κάποιας μορφής εξασφάλιση», κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις