Εκτός λειτουργίας οι κάμερες δασών στα κατεχόμενα γιατί δεν υπήρχε προσωπικό που να ξέρει υπολογιστή.
Είχαν ενημερώσει αρμοδίως ότι δεν είχαν προσωπικό που να γνωρίζει το ηλεκτρονικό σύστημα της παρακολούθησης, να ξέρει υπολογιστή, να κρατά το mouse (ποντίκι), να μπορεί να κάνεις τις ενημερώσεις όταν χρειαζόταν και να βάλει την πρίζα όταν έβγαινε, δήλωσε ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών»,, Τζεμίλ Καρζάογλου και γι’ αυτό το σύστημα καμερών που είχαν τοποθετηθεί με χρήματα της ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Natura 2000, ήταν εκτός λειτουργίας.
Το θέμα αναδείχθηκε σήμερα με αφορμή δηλώσεις ενός δασολόγου χθες, σε δύο πρωτοσέλιδα, στην Αφρίκα και την Γενί Ντουζέν.
Ο κ. Καρζάογλου ανέφερε ότι το 2010 επί δικής του θητείας ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και των 16 καμερών, αξίας 950.000 ευρώ και τέθηκε σε λειτουργία. Όταν αυτό έγινε, πρόσθεσε, ειδοποίησαν τους αρμόδιους ότι χρειαζόταν κάποιον που να μπορεί να χειρίζεται το σύστημα, να ξέρει από υπολογιστή, να κρατά το mouse, να μπορεί να κάνει ενημερώσεις (update), «όταν βγει η μπρίζα να μπορεί να την βάλει πίσω».
Σε δηλώσεις του σήμερα την τηλεόραση Γκεντς είπε ότι επειδή δεν έγινε η απαραίτητη ενημέρωση τόσα χρόνια στο πρόγραμμα, τώρα το σύστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Εάν μας είχε παραχωρηθεί προσωπικό που να μπορεί να χειρίζεται το σύστημα καμερών, θα γινόταν κάθε χρόνο η ενημέρωση και έτσι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να δούλευε».
Σύμφωνα με την Αφρίκα, σε δηλώσεις του χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Τ/κ δασολόγων, Ερτζιάν Ποϊράζ ανέφερε για πρώτη φορά ότι το εν λόγω σύστημα βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 2012. Είχε εγκατασταθεί το 2009 και κάλυπτε μια περιοχή από τον Λιμνίτη μέχρι την Καρπασία.
Ο κ. Ποϊράζ είχε πει επίσης ότι η εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα ήρθε από την Τουρκία, προσέφερε τεχνική υποστήριξη για επιδιόρθωση βλαβών για μερικά χρόνια και σταμάτησε την παροχή των υπηρεσιών της μετά την συμπλήρωση της περιόδου εγγύησης του έργου.
«Μετά το 2012 είχαν μείνει 3-4 κάμερες. Ενώ αυτή την στιγμή τέθηκε εντελώς εκτός λειτουργίας [το σύστημα]. Έγιναν προσπάθειες ανανέωσής του. Ζητήθηκε βοήθεια από το Τμήμα Δασών της Τουρκίας. Έκανε μελέτες. Η πληροφόρηση που δόθηκε στο τμήμα είναι ότι οι κάμερες αυτές έπαψαν να ισχύουν. Το πρόγραμμα (software) είναι παλιό και πρέπει να ανανεωθούν τα μηχανήματα. Με χρηματοδότηση της ΕΕ αυτό το σύστημα κόστισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια για να έχει διάρκεια. Δεν υπάρχει προσωπικό στο γραφείο. Δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια εταιρεία που θα μπορούσε να παρέχει τεχνική στήριξη. Επειδή μετά την συμπλήρωση της περιόδου της εγγύησης δεν έρχεται η εταιρεία που ερχόταν από την Τουρκία και παρείχε υπηρεσίες, έκαναν μιαν μελέτη το τμήμα δασών και το Τμήμα Δασών της Τουρκίας για να καταστεί δυνατή η ενεργοποίησή τους και πάλι και μας είπαν ότι τα μηχανήματα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών» Τζεμίλ Καρζάογλου ανέφερε ότι διεξάγονται νέες μελέτες για μη επανδρωμένες κάμερες παρακολούθησης, αλλά δεν κατέστη αυτό δυνατό.
Ο κ. Καρζάογλου ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την Τουρκία για να τους σταλεί ψηφιακός εξοπλισμός και στελέχη που να μπορούν να τον χειρίζονται. Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν εκπλήσσεται με τις πυρκαγιές διότι δεν καθαρίζονται τα άγρια χόρτα και τα γυάλινα μπουκάλια που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου.
«Εμείς προκαλούμε τις πυρκαγιές. Ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί. Τότε δεν θα προκαλούνται πυρκαγιές. Δεν είναι προτεραιότητά μας το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Πρώτα ας παρέχουμε τις επίγειες υπηρεσίες, να πάρουμε μέτρα για να μην προκαλούνται πυρκαγιές και μετά να νοικιάσουμε ελικόπτερο». Οι άκρες των δρόμων δεν φαίνονται από τα αγριόχορτα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, χθες προκλήθηκαν 4 πυρκαγιές σε διαφορετικές περιοχές, ενώ οι φωτιές είναι καθημερινό φαινόμενο εδώ και μία εβδομάδα.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις