Ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και τις υποχωρήσεις που έκανε στο θέμα κρατικών εγγυήσεων , ήταν ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του την Τετάρτη (20/5).
Αξίζει να υπενθυμίσουμε οτι ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης την Τρίτη (19/5),δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς παραμένουν σημαντικές διαφωνίες με τα κόμματα.
Την Τετάρτη και σε συνέχεια της απόφασης αυτής μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος , έκανε επίσημες δηλώσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου αναφέροντας χαρακτηριστικά "Όσο κι αν προσπαθούν να αναγκάσουν τη Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν".
Έκανε λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες κάποιων κομμάτων και πολιτικών λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κάποιοι σκέφτονται αντί τον τόπο και την οικονομία, τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις"
Αναφέρε επίσης "ότι τα λεφτά αυτά δεν ήσαν διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία για παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, αλλά με προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου, πείστηκαν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο δάνεια, αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρίσκο κατά 15% και 30%."
Συνέχισε λέγοντας ότι "Οι τράπεζες μας προειδοποιούσαν πως δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν πρόνοιες στο Νομοσχέδιο που θα επηρέαζαν"
Σχολίασε οτι βρέθηκαν πολλές αντιδράσεις απο κόμματα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποδεχθεί και να κάνει 15 τροποποιήσεις "Συνολικά αποδεχθήκαμε 15 τροποποιήσεις και ήταν άγνωστο και παραμένει άγνωστο στην Κυβέρνηση ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις που θα έφταναν στην Ολομέλεια".
Κάποιες απο αυτές τις τροποποιήσεις που αποδέχθηκε η κυβέρνηση ανέφερε ότι ήταν :
- Να καθοριστεί συγκεκριμένο πόσο 300 εκ. για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους.
- Ανώτατο όριο για τα δάνεια που θα λάμβαναν οι μεγάλες επιχειρήσεις. 200 εκ. θα δίνονταν στις μεγάλες επιχειρήσεις και πάνω από ένα δις στις μικρές.
- Να εισαχθεί πρόνοια με την οποία οι δανειοδοτημένες εταιρείες θα έπρεπε να έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
- Εισαγωγή πρόνοιας για υποχρέωση των επιχειρήσεων να μπορούν να υποθηκεύουν την ακίνητη περιουσία τους για τα δάνεια που θα λάμβαναν.
- Την εισαγωγή πρόνοιας με την οποία θα ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση της Βουλής (για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου).
Τέλος ανέφερε ότι "Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στη δημοσιότητα ποιες προτάσεις έγιναν αποδεχτές και ποιες προτάσεις εκκρεμούν ακόμα στη Βουλή" και πως το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων αποσύρθηκε καθώς και λογο χρόνου δεν γνώριζαν πως θα λειτουργούσε το Νομοσχέδιο αν εγκρίνονταν οι τροποποιήσεις που θα έφταναν στη Βουλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις