Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε νόμους από την Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή, το νομοσχέδιο (ομόφωνα) για αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΤΚΑ και το νομοσχέδιο για επέκταση της περιόδου παροχής ειδικών επιδομάτων από το Υπουργείο Εργασίας, λόγω πανδημίας μέχρι 12 Οκτωβρίου.
Ψηφίστηκε επίσης σε νόμο, ομόφωνα, 3ο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Με τον νόμο αυτό παρατείνεται η χρονική περίοδος κατά την οποία δεν δύναται να εγερθεί πολιτική αγωγή για οφειλές εναντίον προσώπου που είναι δικαιούχο Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Δημόσιου Βοηθήματος από την1η Ιουλίου 2019, που ισχύει σήμερα, μέχρι την 1η Ιουλίου 2020.
Με τον πρώτο νόμο η περίοδος για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19 και αφορούν το επίδομα ασθενείας, την παροχή ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς και για το ανεργιακό επίδομα, τα οποία αποσκοπούν στη καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020. Ψηφίστηκε με 48 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον (ΕΛΑΜ).
Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η επέκταση της ισχύος του νόμου κρίθηκε αναγκαία αφού λήφθηκε υπόψη η συνεχιζόμενη ανάγκη τόσο για εφαρμογή έκτακτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19, όσο και για παροχή των ειδικών επιδομάτων που προβλέπονται στον υπό αναφορά Νόμο.
Με τον δεύτερο νόμο που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 και η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται κατά δύο επιπρόσθετους μήνες, για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πριν την ψηφοφορία ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει εκ νέου τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας καθώς 2 μήνες μετά την ψήφιση του αρχικού νόμου, πολλοί πολίτες δεν πήραν κανένα επίδομα.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, παρατήρησε ότι δεν μπορούν αυτοί που δεν το ψήφισαν τον νόμο να κάνουν κριτική γιατί κάποιοι δεν τον εφάρμοσαν επαρκώς κατά την άποψη τους. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι 145.000 συμπολίτες μας επωφελήθηκαν από τα μέτρα αυτά και επανέλαβε ότι είναι σχήμα οξύμωρο αυτοί που καταψηφίζουν να ασκούν κριτική για μη εφαρμογή. Συμπλήρωσε ότι ο νόμος αφορά τα πέντε σχέδια στήριξης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι είναι εκατοντάδες που δεν πήραν επιδόματα και «να μην κρυβόμαστε πίσω από το ΕΛΑΜ».
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος ανέφερε ότι στις σχετικές συσκέψεις το ΕΛΑΜ κατέθεσε 10 και πλέον προτάσεις. Πρόσθεσε ότι ο λαός με την ψήφο του μας έδωσε το δικαίωμα να μιλούμε στο κοινοβούλιο.
Ο κ. Ζαχαρίου επανήλθε διευκρινίζοντας ότι δεν τοποθετήθηκε για το δικαίωμα λόγου, αλλά για το οξύμωρο σχήμα καταψήφισης – κριτικής. Πρόσθεσε ότι αυτοί που δεν πήραν τα ειδικά επιδόματα είναι 6.000 και συμπλήρωσε ότι "ως πολιτεία, κυβέρνηση – Βουλή, καταφέραμε να ψηφιστούν νόμοι που θα στηρίξουν τους πολίτες που επηρεάστηκαν".
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις