ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαρτυρία του Βερολίνου στην Άγκυρα για το επεισόδιο με την Frontex στον Έβρο

ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαρτυρία του Βερολίνου στην Άγκυρα για το επεισόδιο με την Frontex στον Έβρο

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την διαμαρτυρία του προς την Άγκυρα για το περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλιο στον Έβρο, όταν Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της FRONTEX, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί.

Σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ, «η γερμανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για το περιστατικό, ενώ η ηγεσία του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός στον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο και ζήτησε διευκρινίσεις».

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς, η γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε ότι «δεν μπορεί μεν να διαπιστωθεί εάν πυροβόλησαν στοχευμένα προς την κατεύθυνση των στελεχών της Frontex, ωστόσο το Βερολίνο εξέφρασε στην Τουρκία ανησυχία για το περιστατικό».

Η κ. Μίχαλιτς δήλωσε πάντως προς το Σπίγκελ ότι θα επιθυμούσε ακόμη πιο αυστηρούς τόνους: «Πρέπει να καταστεί αρκετά σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πρέπει να απορριφθεί αυστηρά», επισήμανε.

Η FRONTEX στο μεταξύ σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας της, ενώ τα στελέχη της έχουν λάβει εντολή να φορούν πιο συχνά αλεξίσφαιρα γιλέκα κατά τις περιπολίες τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Σπίγκελ από άνδρες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, υπήρξαν έκτοτε τουλάχιστον τέσσερα ακόμη παρόμοια περιστατικά. Σε μία περίπτωση, Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν από σκάφος στον αέρα προκειμένου να εκφοβίσουν την απέναντι πλευρά, αναφέρεται.

Το δημοσίευμα επικαλείται και εσωτερικό έγγραφο της Europol, στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία ότι θα υπάρξουν «περαιτέρω προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να οδηγήσει πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα».

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βρουν κοινό βηματισμό ως προς το αν θα χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου ύψους 210 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, σε μια διαπραγμάτευση που δοκιμάζει τη συνοχή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE