ΔΙΕΘΝΗ: Η ΕΈ θα εξετάσει τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από απόσυρση ΗΠΑ από τη Συνθήκη Open Skies

ΔΙΕΘΝΗ: Η ΕΈ θα εξετάσει τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από απόσυρση ΗΠΑ από τη Συνθήκη Open Skies

Τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη συνθήκη Open Skies, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ, ανακοινώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την ασφάλειά της» και καλώντας τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Συγκεκριμένα σε γραπτή του δήλωση το βράδυ της Παρασκευής, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «λυπάμαι για την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συνθήκη Open Skies».

Η Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς, ανέφερε, «αποτελεί βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής ελέγχου όπλων και χρησιμεύει ως ζωτικό μέτρο εμπιστοσύνης και οικοδόμησης ασφάλειας».

«Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 2002, αυτή η συμφωνία επέτρεψε να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 1.500 αποστολές αναγνώρισης στις περιοχές όλων των υπογραφόντων κρατών», υπενθύμισε ο κ. Μπορέλ.

«Η συνθήκη παρέχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα. Είναι μια σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», τόνισε.

«Όλα τα κράτη πρέπει να συνεχίσουν να το αναγνωρίζουν και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η απόσυρση από μια Συνθήκη δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση δυσκολιών στην εφαρμογή και συμμόρφωση από άλλο μέρος».

«Ενώ συνεχίζω να παροτρύνω τη Ρωσία να επιστρέψει αμέσως στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης, καλώ τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την απόφασή τους», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE