Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε σήμερα ότι το ζητούμενο του ελέγχου για το σύστημα εντοπισμού θέσης οχημάτων (AVL) και τη συμμόρφωση των μελών της Δύναμης με τις πρόνοιες για τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων ήταν να υπάρχει αξιοποίηση αυτού του εξοπλισμού και εκεί που υπάρχει παραπτωματική συμπεριφορά να εντοπίζεται και να αναζητείται η δέουσα λογοδοσία.
«Τα κύρια ευρήματα της Υπηρεσίας μας ήταν τριών κατηγοριών», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.
Το πρώτο, είπε, «αφορούσε μη επαρκή αξιοποίηση του συστήματος από πλευράς της Αστυνομίας, το δεύτερο ήταν μη τήρηση εκ μέρους του αναδόχου συμβατικών υποχρεώσεων του και το τρίτο ήταν φαινόμενα κατάχρησης εκ μέρους μελών της Δύναμης όσον αφορά την χρήση πλέον των οχημάτων τους». Παρατήρηση, πρόσθεσε ο κ .Μιχαηλίδης, «η οποία κατέστη δυνατόν να τεκμηριωθεί και να αναδειχθεί ακριβώς χρησιμοποιώντας τις καταγραφές του συστήματος».
Η Υπηρεσία μας, σημείωσε, «δεν είχε σκοπό να αναλύσει εις βάθος κάθε περιστατικό το οποίο ενδεχομένως να ενείχε το στοιχείο της μεμπτής συμπεριφοράς εκ μέρους των αστυνομικών, αλλά να αναδείξουμε ότι ο γενικότερος τρόπος χρήσης των αυτοκινήτων έδειχνε ότι υπήρχαν φαινόμενα κατάχρησης».
Ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι «είχαμε επικεντρωθεί ακριβώς δειγματοληπτικά σε δέκα περιπτώσεις τις οποίες καταγράψαμε στο παράρτημα της έκθεσης και ως εκ τούτου η μία προς μία παράθεση περιπτώσεων που δεν ήταν τελικά περιπτώσεις παραπτωματικής συμπεριφοράς θεωρούμε ότι δεν συνάδει με την όλη προσπάθεια της δικής μας Υπηρεσίας, που ήταν ακριβώς να καταδείξουμε ότι υπάρχει πρόβλημα».
«Προφανώς, και το είχαμε καταγράψει και στην έκθεσή μας, πολλές περιπτώσεις αν εξετάζονταν εις βάθος θα αποδεικνυόταν ότι δεν ήταν προβληματικές», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Ελεγκτής συνέχισε λέγοντας ότι «δεν ήταν αυτό το ζητούμενο και χαιρετίζουμε την εξαγγελία εκ μέρους του Αρχηγού ότι τουλάχιστον για οκτώ περιπτώσεις έχει ξεκινήσει πειθαρχική διερεύνηση και ακριβώς αυτό ήταν το ζητούμενο: να υπάρχει αξιοποίηση αυτού του εξοπλισμού και εκεί που υπάρχει παραπτωματική συμπεριφορά, κάτι το οποίο είναι ευθύνη της ίδιας της Αστυνομίας να διερευνά και όχι της Υπηρεσίας μας, να εντοπίζεται και να αναζητείται η δέουσα λογοδοσία».
Σε ερώτημα αν από τους 10 δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε η Ελεγκτική Υπηρεσία οι 8 έχουν πρόβλημα, απάντησε ότι «δεν είμαι βέβαιος αν οι οκτώ προκύπτουν από τους δέκα που έχουμε ελέγξει εμείς».
Εμείς, διευκρίνισε, «είχαμε καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων που ήταν υψηλού κινδύνου για να είναι προβληματικές γιατί φαινόταν στάθμευση σε συγκεκριμένες διευθύνσεις που παρέπεμπαν σε διευθύνσεις μελών της Δύναμης».
Επανέλαβε ότι «δεν είχαμε προχωρήσει σε όλες τις περιπτώσεις σε εις βάθος διερεύνηση, είχαμε κάνει αυτό μόνο για δέκα περιπτώσεις και αυτές τις δέκα τις καταγράφουμε και στο παράρτημα», προσθέτοντας ότι «δεν είμαι βέβαιος αν οι οκτώ προκύπτουν από τις δέκα που εξετάσαμε εμείς».
Σε σχέση με τις δέκα συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «θα δείτε ότι δεν μιλάμε για ένα λεπτό αλλά μιλάμε για μέχρι και ώρες στάθμευσης στο ίδιο σημείο».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις